ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(ak)
(ak)
0 01.06.2023 11:23:35

RAZSTAVA DAVID LaCHAPELLE Strele/Fulmini

Ena od fotografij Davida LaChapella
psno
Od sobote, 22. aprila, do torka, 15. avgusta, bo tržaško razstavišče Salone degli Incanti gostilo razstavo »David LaChapelle: Strele/Fulmini«, na kateri bo razstavljenih več kot 90 del Davida LaChapella.

Gre za enega izmed najvplivnejših in najbolj navdihujočih umetnikov svetovne scene, ki bodo obiskovalce popeljala skozi zadnjih petdeset let briljantne ustvarjalne dejavnosti tega priznanega fotografa. Razstavo, ki je dela tega ameriškega umetnika prvič v zgodovini pripeljala v Furlanijo - Julijsko krajino, je pod umetniškim vodstvom Giannija Mercuria pripravil Studio David LaChapelle. Podprla sta jo Dežela Furlanija - Julijska krajina in Občina Trst, v sodelovanju z Madeinart pa jo je organizirala agencija PromoTurismoFVG.


STRUKTURA RAZSTAVE
Razstava, ki skupno gosti 92 del, je zasnovana kot pripoved o dveh fazah umetniške kariere
Davida LaChapella.


V prvi fazi, ki na brezobziren in ironičen način ovekoveča desetletje na prelomu novega tisočletja, so upodobljene osebnosti s sveta glasbe, kina, mode in politike


Za drugo fazo, v kateri umetnikovo delo zavzema nove, estetsko bolj dovršene, obenem pa tudi intimnejše in bolj mistične razsežnosti, pa sta značilna vpliv umetnosti iz preteklih obdobij in iskanje samega sebe v naravi.


Poleg tega bo na tržaškem razstavišču Salone degli Incanti prvič razstavljenih tudi deset podob v izjemno velikem formatu, ki bodo poudarile veličastnost te že same po sebi edinstvene in impresivne razstave.


DAVID LACHAPELLE, NJEGOVA SPOROČILA IN POVOD ZA TO RAZSTAVO
"David LaChapelle: Strele/Fulmini" se obiskovalcem predstavlja kot bogata razstavna pot med naravnimi pojavi, ki lahko, ko jih združimo s človeškimi dejanji, kaosom in rajem, ustvarijo uničujočo silo, ki lahko jasno oriše in osvetli določen trenutek.


Razstava je torej umetnikova priložnost, da obiskovalcem razgali svoje razmišljanje o človeštvu: pri vsakem posameznem delu lahko tako ti na svoj način doživijo dramatičnost ovekovečenega trenutka, ki se prične z veličastno križarko, ki obstane na ledeniku, nadaljuje z modernim vesoljnim potopom, ki ogrozi prihodnost Las Vegasa, ter zaključi z določenimi bibličnimi zgodbami, upodobljenimi v sodobni preobleki.
 
Ogledati si bo mogoče tudi intimnejše prizore krajin, poseljenih z angeli, svetniki, cvetjem in mitološkimi liki, ki jih je LaChapelle izdelal tako, da je fotografske negative obdelal s slikarskimi potezami: ta tehnika je umetniku omogočila ustvarjanje del v edinstvenem in nezamenljivem slogu.

LaChapelle uporablja pripovedne in izrazne možnosti alegorije, tj. sistema metafor, ki obkrožajo isto temo: njegovo delo je namreč pogosto opredeljeno kot "alegorija sodobnega časa", za katero je značilen neohumanističen pristop, v središču njegovih prizadevanj pa sta obremenjenost s človeško usodo in dejstvo, da mora biti umetnost sporočilno sredstvo in sredstvo za krepitev družbenih in duhovnih vrednot, ki mora biti dostopno vsem.


Med paralelno in onirično dimenzijo, ki gledalcem nastavlja izkrivljeno podobo realnosti, le-tem daje na ogled videnje sveta, iz katerega sta razvidni kriza in razpad človeka v sistemu predmetov in vrednot, ki ga je ustvaril on sam. V njegovi vizionarski umetniški produkciji ključno vlogo igra narava, pri izoblikovanju pomena določene podobe pa ima odločilen vpliv svetloba: ta namreč v raju, v katerem se transcendenca božanskega s čutnostjo zemeljskega zlije v prenovljen odnos med človekom in naravo, ki ga LaChapelle umesti v magično atmosfero, zavzame vlogo mističnega elementa.


O umetnikovem življenju
David LaChapelle se je rodil v Connecticutu leta 1963. Umetniško šolo je obiskoval v Severni Karolini. Pri njegovih prvih korakih v slikarstvu ga je navdihnila analogna tehnika ročnega slikanja na negativ, ki mu je omogočila določitev idealnega barvnega spektra, ki ga je mogoče nato odtisniti na film. Pri 17 letih se LaChapelle preseli v New York. Na njegovi prvi razstavi v Gallery 303 ga opazi Andy Warhol, ki ga povabi k reviji Interview Magazine. Zahvaljujoč mojstrski uporabi barv, originalni kompozicijski tehniki in izstopajoči ustvarjalnosti njegovega narativa LaChapelle prične prestopati meje fotografskih zvrsti s pripravljanjem tableaujev, portretov in tihožitij, ki se zoperstavljajo tradicionalni tehniki, kar umetniku hitro prinese mednarodno veljavo.


V članku, ki je bil leta 1997 objavljen v New York Timesu, je mogoče prebrati: "LaChapelle bo nedvomno močno vplival na dela prihodnje generacije ... prav tako kot je Avedon napovedal tisto, kar nam dandanes predstavlja nekaj povsem običajnega." V vsega nekaj desetletij, ki so minila od takrat, se je LaChapelle dejansko uveljavil kot eden izmed najbolj objavljenih fotografov sveta, njegovo delo pa obravnava tudi vrsta monografij kot so LaChapelle Land (1996), Hotel LaChapelle (1999), Heaven to Hell (2006), Lost & Found in Good News (2017). Hkrati je njegovo delo obsegalo najrazličnejše žanre, od glasbenih videospotov do gledaliških in filmskih projektov. Leta 2005 je bil njegov film Rize predvajan v kinodvoranah 17 držav. Številne njegove fotografije in filmi so postali ikone Amerike XXI. stoletja. LaChapelle je svoja dela razstavljal v galerijah in muzejih po celem svetu, med drugim v National Portrait Gallery, v Barbican Centre ter Victoria and Albert Museum v Londonu, v Musée de la Monnaie in v Musee D’Orsay v Parizu, v Museum of Art v Tel Avivu, v Groninger Museum na Nizozemskem, v Palazzo delle Esposizioni v Rimu, v Palazzo Reale v Milanu, v National Portrait Gallery v Washingtonu D.C., v Casa dei Tre Oci v Benetkah, v Venaria Reale v Torinu, v MUDEC v Milanu in v Fotografiska v New Yorku.


Oktobra 2023 bo David LaChapelle na XIV. firenškem bienalu (Mednarodni razstavi sodobne umetnosti in oblikovanja) prejel nagrado Lorenza Veličastnega za življenjsko delo, s katero se bo umetniška stroka poklonila enemu izmed najbolj nadarjenih in najvplivnejših fotografov današnjega časa in priznala njegov edinstveni slog in njegovo izjemno umetniško produkcijo, temelječo na domišljiji, preizkušanju in ustvarjalnosti, ki nam posreduje pomembna družbena sporočila. S svojo vizionarsko, izvirno in drzno perspektivo je LaChapelle navdihnil številne druge umetnike in svetovno javnost.


RAZSTAVIŠČE SALONE DEGLI INCANTI, KRAJ, KI BO GOSTIL RAZSTAVO
Objekt, ki se nahaja v neposredni bližini morja, se je prvotno uporabljal kot mestna ribarnica. Na tržaškem nabrežju ga je zasnoval arhitekt Giorgio Polli (Trst/Trieste, 1862), zgrajen pa je bil med letoma 1912 in 1913. 11. avgusta 1913 je nove prostore otvoril podestà Alfonso Valerio. Prostori razstavišča Salone degli Incanti so bili pred kratkim obnovljeni in spremenjeni v sodoben in eleganten razstavni prostor, ki gosti številne razstave in druge prireditve. Zgradbo, ki združuje funkcionalne potrebe z eleganco v liberty slogu, zaznamujejo velika okna z vitkimi loki, ki strukturi dajejo lahkotnost in zračnost, dopolnjuje pa jo pa jo stolp z uro.

ODPIRALNI ČAS, CENE IN REZERVACIJE
Od ponedeljka do petka: 10.00 – 20.00 (zadnji vstop ob 19.00).
Sobota, nedelja in prazniki sredi tedna: 10.00 – 21.00 (zadnji vstop ob 20.00). Ob torkih zaprto.


Redna cena vstopnic in znižane cene vstopnic


Vstopnice za posameznike


Redna cena: 17,00 €


Znižana cena: 13,00 € (dijaki in študenti do 25 let s predložitvijo dijaške oz. študentske izkaznice; osebe, starejše od 65 let; neakreditirani novinarji z izkaznico novinarske zbornice in žigom za tekoče leto; organi pregona; učitelji; turistični vodiči z licenco)


Posebna znižana cena: 7,00 € (mladostniki od 6-18 let)


Družinski paket: 1 ali 2 odrasla + otroci


Otrok od 6 do 18 let: odrasla oseba 13,00 € + mladostniki 7,00 €


Otrok do 5 let: odrasla oseba 13,00 € + otroci brezplačno


Brezplačen vstop

Otroci do 5 let

Osebe s potrjeno invalidnostjo, višjo od 50 %, ali osebe, ki imajo Disability Card, en spremljevalec na posamezno osebo s posebnimi potrebami

Imetniki kartice FVGcard

Akreditirani novinarji (s predhodno predložitvijo podatkov o novinarski hiši in datuma ogleda; zahteva mora biti vsaj 24 ur pred ogledom posredovana na elektronski naslov press@promoturismo.fvg.it)

Članki iz rubrike