1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

(ajl)
(ajl)
0 12.05.2023 12:43:26

Tudi detektivi iz vsega sveta se zavedajo pomena umetne inteligence in ChatGPT-ja v preiskovalne namene

Gostiteljica druge mednarodne konference detektivov v Sloveniji Bernarda Škrabar Damnjanović
Sašo Radej
Na mednarodni konferenci prestižnega združenja Council of International Investigators (CII) v Ljubljani so vrhunski detektivi z vsega sveta ugotovili, da še vedno posvečamo premalo pozornosti varovanju osebnih podatkov, saj z uporabo različnih digitalnih aplikacij, omrežij in platform puščamo digitalne sledi.

Razpravljali so o rešitvah, kako se lahko zaščitimo pred odtekanjem podatkov in sledenjem podjetij, ki naše podatke uporabljajo za ciljno oglaševanje. Prav tako so potrdili, da umetna inteligenca vse bolj vpliva tudi na delo detektivov, narekuje nove trende v preiskovalni oz. detektivski dejavnosti, procesih zbiranja in analiziranja podatkov ter preiskavah spletnega kriminala in zlorabe otrok.



Konference so se udeležili izvršna direktorica mednarodnega združenja detektivov iz ZDA, Lois Colley, predsednik združenja Toine Goorts, eden vodilnih detektivov v Indiji, Sachit Kumar, ki ima zaposlenih več kot 5000 detektivov, ter predstavniki velikih detektivskih družb iz ZDA, Nizozemske, Južnoafriške republike, Švedske, Norveške, Finske, Irske, Švice, Velike Britanije, Italije, Francije, Romunije, Poljske, Srbije in drugih držav.        

Po zaslugi uspešne in priznane detektivke Bernarde Škrabar Damnjanović je Slovenija konferenco gostila že drugič (prvič leta 2017, kar je bila prva mednarodna konferenca detektivov v Sloveniji). V svojem pozdravnem nagovoru je poudarila: "V čast nam je, da smo zbrali nekatere najboljše detektive in strokovnjake s področja preiskovalnega in detektivskega dela z vsega sveta, da smo delili naše znanje in vpoglede v najnovejše trende in razvoj v naši panogi. Skupaj odkrivamo nove tehnologije in krepimo našo zavezanost k temu, da postane svet varnejše mesto."          



Na konferenci je dr. Iztok Podbregar, dekan Fakultete za organizacijske vede, ki je bil med drugim nekdanji direktor Slovenske varnostno obveščevalne agencije, predstavil proces zbiranja, analiziranja in interpretiranja informacij, ki so na voljo prek javno dostopnih virov. Vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije Robert Tekavec in višji kriminalist, specialist iz Sektorja kriminalistične policije Primož Podbelšek sta izpostavila spletni kriminal in veliko mednarodno preiskavo zlorabe otrok. Mag. Marta Kos je izpostavila pomembnost in vpliv žensk v panogi mednarodnih preiskav. V okviru Združenja Manager je na temo Slovenije in o slovenskem gospodarstvu spregovoril Andrej Božič.       



CII je bil ustanovljen pred več kot 50 leti in ima približno 400 skrbno izbranih članov po vseh šestih celinah in v več kot 70 državah. Na drugi strani pa imamo vrhunske slovenske, a svetovno priznane strokovnjake, ki so predavali. "Zavedamo se, da je tudi detektivska dejavnost tista, ki mora nenehno graditi, napredovati in biti v koraku s časom. Na ta način lahko profesionalno in nadstandardno opravljamo svoj poklic," je zaključila gostiteljica konference.



Konferenca še vedno poteka. Govorniki so še trije: Damjan Miklič, višji kriminalist in vodja Oddelka za krvne in seksualne delikte Uprave kriminalistične policije, ki bo govoril o preiskavi pogrešanih oseb, dr. Robert Radkovič iz Ministrstva za pravosodje, ki bo predstavil vlogo detektivov v korporativni varnosti ter sodelavci iz Detektivsko varnostne agencije, ki bodo prikazali našo ranljivost v spletu, odtekanje informacij iz telefonov, varni mobilni komunikaciji in uporabi ChatGPT-ja v preiskovalne namene.

Galerija

Članki iz rubrike