favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

aj
aj
0 21.02.2023 13:26:41

Kako poročiti regijske okuse in obilo povezovalnih priložnosti?

V sklopu sejma Alpe-Adria so sogovorniki na posvetu spregovorili o čezmejnem povezovanju okusov turizma in priložnostih v tej regiji.
Niko Wakounig
Kaj prinese čezmejno povezovanje v hrani in turizmu? Kakšne so priložnosti, ki jih lahko izkoristimo pri nas in v tujini, če se znamo povezovati?

To je le nekaj vprašanj, na katera so na sejmu odgovorili sogovorniki Alpe-Adria Connect na posvetu o čezmejnem povezovanju okusov, turizma in priložnostih v tej regiji. Alpe-Adria ni le regija, je skupni izraz za srečno, okusno in ekološko življenje. Kaj nam torej manjka?

"V vsaki državi vidimo le lastno drevo, ne vidimo pa Alpe-Adria gozda čezmejnih priložnosti, če gledamo le lokalno. Čas je za povezovanje," je uvodoma dejal pobudnik projekta in moderator Niko Slavnič. Direktor Turizma Celovec Helmuth Micheler pravi, da se je v Celovcu že 5. leto predstavilo veliko regijskih kulinaričnih ponudnikov in kuharskih mojstrov v septembru. Za Dneve alpsko-jadranske kuhinje iščejo lokalne proizvajalce dobrot iz celotne Alpe-Adria regije. Letos so s partnerji pripravili prav poseben Alpe-Adria kulinarični vodnik z informacijami, izleti in ponudniki iz Slovenije, Italije in Koroške. Podjetnica Eugenia Fenzi pravi, da je Trst kljub poziciji v centralni Evropi slabo infrastrukturno povezan.

V nadaljevanju je izpostavil veliko raznolikost v majhni razdalji. Vodja restavracije Weingut Karnburg & Restaurant Georg Lexer pravi, da so vse več restavracij na Koroškem ravna po slow food načelih, kjer najdemo tudi celotne slow food vasi. Tudi proizvajalci hrane vedno bolj transparentno delujejo in bi morali biti povezani tudi čezmejno skupaj v kontekstu Alpe-Adrie. Ocenjuje, da je transparentnost lokalne hrane izjemnega pomena, kar zagotavljajo v njihovi restavraciji z javno izpostavljenimi računi svojih dobaviteljev.  Direktorica Slovenske gospodarske zveze v Celovcu Vesna Hodnik prihaja iz organizacije, ki deluje že več kot 30 let. Namen organizacije je pomoč pri vzpostavljanju poslovnih stikov na avstrijski trg in pomagajo pri mreženju in iskanju pravih poslovnih partnerjev. So most med slovenskim in avstrijskim trgom in aktivni v celotni Alpsko – jadranski regiji.

Trg je nekoliko drugačen od slovenskega, vendar nam najbližji, saj lahko pomagajo zamejci. Več kot 23.000 ljudi se vsak dan vozi na Koroško, tudi mladi si želijo študirati v Avstriji. Gre za stičišče mednarodnih in multikulturnih vidikov ter večjezičnega prostora. Micheler pravi, da si v prihodnje želijo mnogo več skupnih projektov, kot je vzpostavitev kolesarske in planinske poti na območju Alpe-Adria. Tudi kulinarično pot bi lahko dosegali skozi Interreg projekte, kjer lahko izmenjujejo ideje, dobre prakse in primere. "Združeni kot regija imamo veliko več priložnosti tudi v svetu," je dejal. Evropski Interrreg bo ponudil mnogo možnosti s sredstvi za investicije v višini 45 mio v obdobju 2020 – 2027. Podjetja lahko prijavijo svoje čezmejne projekte, s katerimi si želijo zagotoviti boljše pogoje za družbo in življenje ter najti projekte, ki bi to poosebljali.

Na dogodku, ki je potekal na sejmu Alpe-Adria na Gospodarskem razstavišču je bil poseben gost tudi avtor knjige "Svatba okusov – poroka Alp in Jadrana" z nagrado za najboljšo kuharsko knjigo na svetu v letu 2022 Lojze Wieser, ki je pojasnil, kako je nastala knjiga in kako se lahko dva okusa zaljubita. "Ljubezen je nekaj, kar najdeš, ne pa iščeš," je pojasnil. V nadaljevanju je še izpostavil, da smo Slovenci eni redkih oziroma edini, ki imamo svojo vinsko pesem celo kot himno (Zdravljico). "Naše mame pa so tiste, ki so znale naše sklede napolniti s hrano praktično iz ničesar," je opozoril, da včasih hrana ni bila tako lahko dostopna, kot je danes. Za Alpe-Adria pravi, da je to postal prostor, kjer ima človek vtis, da se čedalje bolj zapira. Potencial pa vidi v izmenjavi izkušenj, ki so že zdavnaj pozabljene. "Pomembno je, da se znamo iz preteklosti nekaj naučiti," je sklenil.

Dogodek je bil prav tako namenjen povezovanju in degustaciji slow food in bio hrane: vrhunskega sira Golden Ring, italijanskega ovčjega sira Karst, medu Marasca, Rose del Isonzo, Weingut Karnburg vin, slanin in salam Duroc svinjine, pralin in gina Berryshka, bio sladic s QR kodo Lolita in Kaval Group, vin iz kleti Puklavec Family Wines,  Monterosso, Domačija Butul, Petelin Rogelj in Peninoteke na Gradu Rajhenburg.

Fokusi mreže Alpe-Adria Connect so poleg turizma ravno gospodarski in okoljski izzivi v prihodnjih letih, kjer bodo predvsem v ospredju zeleno gospodarstvo in turizem, pametne specializacije, mobilnosti in oskrbne verige, treningi vodstva in izmenjava zaposlenih. Letos bodo potekali že 6. Dnevi alpsko-jadranske kuhinje, ko bo Celovec ponovno postal regijska kulinarična prestolnica na območju Alpe-Adria med avstrijsko Koroško, Benečijo in Furlanijo, Slovenijo ter avstrijsko Štajersko. Številni vrhunski kuharji in ponudniki ekološke hrane so že našli skupno pot ravno v Celovcu s pomočjo zamejcev. Alpe in Jadran – kar je v geografskem smislu različnost brez primere v loncu postanejo harmonično sožitje vseh mogočih izdelkov, arom in kuharske tradicije. Želimo si to kmalu okusiti tudi v Sloveniji.

Galerija

Članki iz rubrike