državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

psno
psno
0 13.02.2023 09:18:39

Zimske šolske počitnice končane še za drugo polovico šolarjev

vszi
Zimske počitnice so se končale še za skoraj 152.000 osnovnošolcev in srednješolcev. Na območju Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske statistične regije, zato pričakujemo več otrok v prometu.

Z odgovorno vožnjo poskrbite za njihovo prometno varnost. Danes bo po napovedih pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo v notranjosti po nižinah marsikje megla ali nizka oblačnost.



Megla je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Ko je vidljivost manjša od 50 metrov, je najvišja dovoljena hitrost 50 km/h. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporabljajo zasenčeni žarometi ali meglenke (ali kombinacija teh žarometov). Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 metrov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil). Voznik ne sme pozabiti na izklop prednjih in zadnjih meglenk, ko megle ni več. Prav tako mora izklopiti zadnje meglenke takrat, ko ga dohiti drugo vozilo. Pri slabi vidljivosti vedno povečajte varnostno razdaljo. Megla je pogost vzrok za nalete in verižna trčenja na avtocestah in hitrih cestah.


Varnost otrok je odgovornost odraslih

Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci vedno nosijo zaščitno čelado, ki jo Agencija za varnost prometa priporoča tudi po 18. letu. V mraku, temi, megli in pogojih slabše vidljivosti obvezno poskrbite za svojo vidnost. Kresnička ali odsevni trak sta po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči, nosimo jih na vidnem mestu, obrnjene proti vozišču. Otroci naj bodo v vozilih pravilno nameščeni v otroških zadrževalnih sistemih, poskrbite za dosledno pripenjanje vseh potnikov v vozilu. Hitrost prilagajajte razmeram, v promet se podajte trezni, uporaba mobilnega telefona naj počaka na konec poti. V primeru zastojev vselej ustvarite reševalni pas, ne čakajte na zvok intervencijskih siren!

Naj bo vaša vožnja strpna in odgovorna. Želimo vam srečno pot!



Članki iz rubrike