Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 24.11.2022 12:10:55

Ne bodite vzrok za prižig intervencijskih luči, naj v adventu žarijo le praznične!

psno
S tradicionalnim prižigom lučk se ta konec tedna začenja adventni čas. Čas veselja, upanja, druženja, a tudi čas hitenja in gneče v prometu.

Agencija za varnost prometa in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana v tem času javnost aktivno nagovarjata k varni udeležbi v prometu. Da prazničnih dni ne bi zaznamovali tragični dogodki, udeležence na 14 lokacijah po Ljubljani že opozarjajo nadcestni transparenti. Slogani spodbujajo k pozornosti do pešcev in kolesarjev, prilagoditvi hitrosti razmeram, spoštovanju varnostne razdalje, uporabi varnostnega pasu ter opozarjajo na tveganja, ki jih prinašata alkohol in uporaba mobilnega telefona. V tem tednu poteka tudi poostren nadzor Policije v okviru nacionalne preventivne akcije "Varno brez telefona".


Policija bo do vključno prve adventne nedelje, 27. 11. 2022, nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Terenski eksperiment Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru je razkril, da so z vidika voznikove odvrnjene vizualne pozornosti najbolj problematične naloge uporabe mobilnega telefona, kot so branje in pošiljanje SMS-sporočila, ogled posnetka, ter naloge, ki vključujejo nastavljanje sistemov znotraj avtomobila, kjer prednjačita navigacijski sistem in radio. Pri teh nalogah so vozniki na vetrobransko steklo gledali manj kot 30 odstotkov časa opravljanja celotne naloge, kar nazorno prikazuje tudi video.


Do vključno 23. novembra 2022 je po trenutnih začasnih podatkih zabeleženih 16.353 prometnih nesreč, v 79 prometnih nesrečah s smrtnim izidom je umrlo 85 oseb, 780 oseb se je hudo poškodovalo, 5.688 pa jih je utrpelo lažje poškodbe. V lanskem primerljivem obdobju je bilo zabeleženih 15.045 prometnih nesreč, v 106 prometnih nesrečah s smrtnim izidom je umrlo 108 oseb, 742 oseb se je hudo poškodovalo, 5.123 pa jih je utrpelo lažje poškodbe.

Galerija
Značke: promet, varnost, nesreče

Članki iz rubrike