Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

ou
ou
0 28.10.2022 10:53:47

Naj jesenske šolske počitnice spremlja previdnost na cestah

Prometni znaki
Fotografija
Danes in v naslednjih dneh lahko pričakujemo močno povečano gostoto prometa, saj se pričenjajo jesenske šolske počitnice in podaljšan konec tedna z dvema praznikoma.

Povečan bo tranzitni promet, nadaljujejo se tudi dela na cesti, opozarja Agencija za varnost prometa. Vzdržujte primerno varnostno razdaljo, hitrost prilagajajte razmeram, v promet se podajte trezni, uporaba mobilnega telefona naj počaka na konec poti. V primeru zastojev vselej ustvarite reševalni pas, ne čakajte na zvok intervencijskih siren! Obeta se za ta čas zelo topel podaljšan konec tedna, zato lahko na cestah pričakujemo več pešcev, kolesarjev, voznikov e-skirojev, mopedistov in motoristov. Nanje naj bodo vozniki še posebej pozorni. Pazite na najmlajše, da bodo v prometu varni, vedno jih pravilno namestite v otroške zadrževalne sisteme, poskrbite za dosledno pripenjanje vseh potnikov v vozilu. Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci svoje glave vedno opremijo z zaščitno čelado, ki jo Agencija za varnost prometa priporoča tudi po 18. letu. Dan se krajša, kar bo posebej očitno že to nedeljo. Ure bomo 30. oktobra 2022 ob 3.00 premaknili za 1 uro nazaj, na 2.00. V mraku, temi, megli in pogojih slabše vidljivosti obvezno poskrbite za svojo vidnost. Kresnička ali odsevni trak sta po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči, nosimo jih na vidnem mestu, obrnjene proti vozišču.

Ko ste za volanom, naj bo vožnja vaša glavna skrb
Vožnja je zahtevno opravilo, zato se povsem osredotočite nanjo. Osredotočenost na vožnjo pomeni slediti trem preprostim, a nujnim pravilom:
• Roke na volanu.
• Pogled na cesti.
• Misli in koncentracija pri vožnji in spremljanju razmer na cesti in ob njej.


Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in ravnajte defenzivno, vzdržujte ustrezno varnostno razdaljo. Ne uporabljate mobilnega telefona in vozite trezni! Med daljšo vožnjo naj vozniki poskrbijo za redne postanke, približno na vsaki dve uri.

Utrujenost povečuje tveganje za povzročitev prometne nesreče
V primeru, da je na potovanju več oseb z veljavnim vozniškim dovoljenjem, si vožnjo »razdelite«, s tem tudi zmanjšate tveganje za vožnjo pod vplivom utrujenosti ali zaspanosti.

Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje.

Želimo vam srečno in varno udeležbo v prometu, šolarjem pa vesele jesenske počitnice!

Članki iz rubrike