testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

repolusk1 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 01.07.2022 10:40:45

Varnostni pas je eden pomembnejših izumov za večjo varnost voznikov in potnikov v vozilu

psno
V ponedeljek se začenja druga nacionalna preventivna akcija Varnostni pas varuje vas, ki bo trajala do 10. julija 2022. Vodi jo Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

Do 21. junija je Policija po začasnih podatkih ugotovila že 22.376 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Posebej zaskrbljujoče pa je, da je v tem času Policija ugotovila kar 2.407 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Otroci so najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice, zato je odgovornost vsakega odraslega voznika, da poskrbi za njihovo pripenjanje in varen prevoz!



Agencija za varnost prometa in Policija letos izvajata dve nacionalni preventivni akciji. Agencija bo v okviru različnih dogodkov poleti voznikom razdeljevala ozaveščevalno gradivo, s katerim bo pozivala k pripetosti. Vsaka policijska uprava bo v času nacionalne preventivne akcije izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu. Pri nadzoru bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.


Agencija in Policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših posledicah prometnih nesreč je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas.



Le dobra polovica umrlih voznikov osebnih vozil uporabljala varnostni pas
Stopnja uporabe varnostnega pasu do 18. junija letos je pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov znašala 56 % . Od 16 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 9 uporabljalo varnostni pas. Delež neuporabe varnostnega pasu je znašal kar 44 % in je najvišji v zadnjih petih letih. Letos umrli vozniki osebnega avtomobila, ki varnostnega pasu niso uporabljali, so bili stari 21, 23, 44, 57, 58, 70 in 80 let.


Od 58 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov, jih je 45 oz. 78 % uporabljalo varnosti pas. Stopnja uporabe je bila največja pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 92 % voznikov.


Med tremi umrlimi potniki v osebnih vozilih je stopnja uporabe varnostnega pasu znašala 67 % (45 % v letu 2021). Varnostni pas sta uporabljala dva od štirih umrlih voznikov tovornega vozila (pri dveh uporaba neznana), prav tako ni uporabljal varnostnega pasu umrli potnik v tovornem vozilu.



Število ugotovljenih kršitev kaže na premajhno stopnjo pripetosti

Do 21. junija letos je Policija po začasnih podatkih ugotovila že 22.376 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Posebej zaskrbljujoče pa je, da je v tem času Policija ugotovila kar 2.407 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Lani je Policija ugotovila 54.020 kršitev neuporabe varnostnih pasov, v letu 2020 pa 43.842 tovrstnih kršitev. Od tega je bilo kar 5.832 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Število kršitev je bilo lani tako znova večje, saj je v letu 2020 Policija ugotovila 5.227 tovrstnih kršitev.

Da je zavedanje voznikov motornih vozil o pomenu pripetosti med vožnjo še vedno premajhno, pa ne dokazujejo le podatki o kršitvah, temveč tudi rezultati terenskega opazovanja v 11 mestnih občinah. Opazovanje (ne)pripetosti voznikov motornih vozil je Agencija za varnost prometa v lanskem letu izvedla dvakrat, januarja in avgusta 2021, v jutranji in popoldanski prometni konici na mestnih vpadnicah. Januarja 2021 v le štirih urah kar 2.174 voznikov (3,9 %) med vožnjo ni uporabljalo varnostnega pasu, avgusta pa je bilo takih voznikov 750 (1, 3%). Večje število kršiteljev je bilo v jutranji kot v popoldanski konici.


Kako se pravilno pripnemo?

Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih.


Pravilna uporaba varnostnega pasu v sedmih korakih
1.        Najprej ustrezno nastavimo vzglavnik, tako, da je njegov vrh v višini vrha glave.
2.        Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino, tako, da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame.
3.        Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame.
4.        Spodnji del pasu mora potekati preko bokov in ne preko trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe.
5.        Pripnemo se pazljivo, prepričamo se, da je zaponka pasu dobro zapeta in slišimo KLIK.
6.        Preverimo, da je varnostni pas poravnan in ni zvit.
7.        Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo. S tem dosežemo, da se dobro prilega telesu in čimbolj zmanjšamo naletno težo telesa ob pas.


Pri uporabi otroških varnostnih sedežev in zadrževalnih sistemov je novela Zakona o pravilih cestnega prometa, ki je začela veljati avgusta lani, prinesla spremembe. Po novem morajo biti otroci, manjši od 140 cm (prej 150 cm) ali lažji od 36 kilogramov med vožnjo v motornem vozilu pripeti v otroškem varnostnem sedežu.





Galerija

Članki iz rubrike