Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 23.06.2022 19:22:06

Naj poletne šolske počitnice spremlja previdnost na cestah - varno v poletje

psno
Jutri je zadnji šolski dan, nato pa vse šolarje čakajo poletne počitnice. Obeta se vroč prazničen konec tedna, močno povečana gostota prometa, tudi zaradi del na cesti in večjega tranzita, opozarja Agencija za varnost prometa.

V primeru zastojev vselej ustvarimo reševalni pas! Visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti. Vse to od udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. Počitniška brezskrbnost naj se ne odraža v prometu – prometna pravila in razmere na cesti naj vozniki dosledno upoštevajo in bodo vselej še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti – pešce, kolesarje, voznike e-skirojev, mopediste in motoriste. Pazite na najmlajše, da bodo v prometu varni, vedno jih pravilno namestite v otroške zadrževalne sisteme, poskrbite za dosledno pripenjanje. Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci svoje glave vedno opremijo z zaščitno čelado, ki jo Agencija za varnost prometa priporoča tudi po 18. letu.

Pred odhodom na pot
Pot dobro organizirajte in načrtujete, preverite delovanje vašega vozila, za kar lahko poskrbite s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Preverite stanje na cestah in morebitne cestne zapore. Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov.


Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena, težjo kosi naj bodo na dnu, za zadnjo klopjo. Zagotovite dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah. Poskrbite za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu. Preverite pravilno in dosledno pripetost vseh potnikov in uporabo otroških zadrževalnih sistemov.

Ko ste za volanom, naj bo vožnja vaša glavna skrb
Vožnja je zahtevno opravilo, zato se povsem osredotočite nanjo. Osredotočenost na vožnjo pomeni slediti trem preprostim, a nujnim pravilom:
• Roke na volanu.
• Pogled na cesti.
• Misli in koncentracija pri vožnji in spremljanju razmer na cesti in ob njej.


Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in ravnajte defenzivno, vzdržujte ustrezno varnostno razdaljo. Ne uporabljate mobilnega telefona in vozite trezni! Med daljšo vožnjo naj vozniki poskrbijo za redne postanke, približno na vsaki dve uri. V primeru, da je na potovanju več oseb z veljavnim vozniškim dovoljenjem, naj si ti vožnjo »razdelijo«, s tem tudi zmanjšajo tveganje za vožnjo pod vplivom utrujenosti ali zaspanosti.


Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara!


Za večjo varnost na naših cestah v poletnih mesecih je Agencija za varnost prometa izdala brošuro Nasveti za vožnjo poleti.


Želimo vam srečno in varno udeležbo v prometu, šolarjem pa vesele in varne poletne počitnice!



Članki iz rubrike