900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

ou
ou
0 01.09.2021 10:29:01

V Celju na ogled dragocena dediščina Jožeta Karlovška, velikana slovenske narodopisne kulturne dediščine

Katarina z novo kolekcijo
Gregor Katič
Jože Karlovšek je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar.

Bil je velik ljubitelj vsega slovenskega in velikan slovenske narodopisne kulturne dediščine. Bil je prepričan, da je slovenski ornament močno drevo, ki raste iz globin narodne duše in zemlje že tisočletja ter za vsako dobo svoje preteklosti kaže poseben cvet. S svojim delom, v katerega je vložil veliko ljubezni in vztrajnosti, je pustil pomembno sled in zaznamoval cele generacije Slovenk in Slovencev.

Takšna je tudi njegova družina, ki goji do domovine, ljudi in tradicije veliko spoštovanje. Vnukinji Katarina in Julija Karlovšek , ki sta prav tako ljubiteljici vsega lepega, si vsaka na svoj način prizadevata za ohranjanje identitete slovenskega naroda. V soboto sta v galeriji Kvartirna hiša v Celju odprli razstavo Lepota po slovensko, na kateri so si lahko obiskovalci ogledali različne izdelke iz kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek, in čudovite slike, izdelane v tehniki akrila, ki izžarevajo energijo in toplino. Slike so delo Julije Karlovšek, ki je po izobrazbi diplomirana pravnica, sicer pa ljubiteljska slikarka. Živi in dela v Švici in v slikarstvu preko sodobnih prijemov spretno oživlja našo kulturno dediščino.


Katarina Karlovšek je pred tremi leti zasnovala kolekcijo Slovenski ornament Jože Karlovšek, ki danes ponuja več kot 60 različnih izdelkov za poslovna, protokolarna in suvenir darila. S kolekcijo nadaljuje dedkovo delo in vanjo vlaga veliko truda, ljubezni in ustvarjalnosti.

Na razstavi je prvič postavila na ogled več izdelkov, ki jih krasijo nekoliko drugačni ornamenti z zelo domišljeno postavitvijo. Gre za novo generacijo rokovnika, dnevnika branja, zvezka in pisal. Prvič je predstavila tudi izdelke, ki so plod njenega sodelovanja s Čipkarsko šolo iz Idrije. »Za dve posebej prepoznavni sestavini naše kulturne dediščine, Idrijske čipke in Slovenski ornament, je tovrstno sodelovanje velik izziv, do katerega pristopamo z velikim spoštovanjem«, je na odprtju razstave dejala Katarina Karlovšek, ki je lahko ponosna prav na vsak izdelek. Še posebej je lahko ponosna na mašne plašče, ki so jih izdelali za Marijino svetišče na Brezjah in jih krasijo slovenski ornamenti iz Karlovškove knjige.

Na odprtju razstave je bila med drugimi tudi dr. Bojana Rogelj Škafar, muzejska svétnica iz Slovenskega etnografskega muzeja in kustosinja zbirk slovenske ljudske umetnosti. »Kakor se je Jože Karlovšek navdihoval po predmetih ljudske umetnosti zato, da bi v svojem času ustvaril izdelke v narodnem slogu, tako se njegova vnukinja Katarina Karlovšek navdihuje pri njegovem opusu ornamentike z namenom njenega poustvarjanja v obliki sodobnih uporabnih izdelkov. V tem procesu nastaja kolekcija Slovenski ornament Jože Karlovšek ustvarjalno zaznamovana s pridihom slovenskega«, je dejala dr. Bojana Rogelj Škafar.

Galerija

Članki iz rubrike