Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Eva Jandl
Eva Jandl
15. 08. 2021 · 16:39
17. 08. 2021 · 10:24
Deli članek:

Dirkaški zvezdnik očaran nad slovensko posebnostjo: penečim vinom iz globin

Sašo Švigelj
Takšne, le malo bolj očiščene steklenice penečega vina strežejo v njegovih restavracijah.

V Sloveniji se spet mudil Ralf Schumacher, nekdanji zvezdnik formule 1, ki pa je danes lastnik restavracij, katerih posebnost so slovenska vina in peneča vina.

Tako so v Goriških Brdih zanj uredili klet s sodi vina, ki jih streže svojim gostom, med njimi pa je svetovna posebnost: peneče vino Mare Santo, svetovna posebnost in mednarodno patentiran postopek zorenja penečega vina v morju. Tako smo se najprej odpravili do lokacije pri Strunjanu z ladjo Ama, kjer so steklenice potopljene. Lastnik ladje, školjkar Mitja Petrič, ki skrbi za steklenice v morju, se je v potapljaški opremi najprej podal na globino 17 metrov, kjer zori peneče vino in poiskal zabojnik. "Poleti ima morje na tej globini okoli 22 stopinj, pozimi se shladi na 7 stopinj. Steklenice, okoli 300 jih je, so v mrežastih zabojnikih. Ko dvignemo steklenice, so na njih školjke in steklenice imajo zato poseben videz. Peneče vino je v morju okoli dve leti, te, ki jih dvigamo danes, so zorele v globini 18 mesecev."

Srečanje z Ralfom Schumacherjem
Ko so bile steklenice pripravljene na dvig, pa se je z velikim luksuznim čolnom na lokacijo pripeljal Ralf Schumacher, nekdanji dirkač in mlajši brat sedemkratnega prvaka v formuli 1 Michaela, ki je želel prisostvovati dvigu steklenic iz morja, da bi se na lastne prepričal, da peneče vino, ki ga prodaja v svojih restavracijah, res prihaja iz globin. Z njim je bil Rasto Tomažič iz restavracije DiVino, kjer tudi strežejo peneče vino Santo Mare. Dirkač si je zanimanjem ogledal dvig penečega vina iz morja in bil nad celotno zgodbo navdušen. "Prvič vidim to v živo. Ideja je super, danes sem prvič tukaj, da vidim, kako steklenice dvignejo iz morja. Všeč mi je, ne le izgled steklenice, ampak tudi to, kar se dogaja v steklenici s penečim vinom v globini morja, v pitju katerega zelo uživam in zato sem danes tukaj," nam je povedal in dodal, da ima vino, ki zori v morju, poseben okus, tudi zaradi morja, ki se vendarle prikrade skozi plutovinast zamašek, vendar zaradi njega ni slano, da mu le poseben okus. "Imam lastno vino iz Slovenije, iz vinograda. Ko sem prvič obiskal Slovenijo, sem naletel na ta produkt; prvič, videz steklenice je unikaten, tudi samo vino je posebno, zato sem se pozanimal, kako in zakaj se to zgodi in najprej nisem verjel, da so steklenice res v morju, mislil sem, da gre za marketinško potezo. Zato sem danes tukaj, da to vidim v živo." Vino je nato pokusil na čolnu, s katerim se je pripeljal s svojo številčno družbo, pokusili smo ga tudi mi in ima res edinstven okus, pa tudi steklenice so nekaj posebnega, saj bogato življenje na dnu morja na njih pusti svoj pečat. Steklenice so pokrite s koralami ter školjkami in prav vsaka med njimi je tako unikat.

Vino iz morske kleti
Namesto v kleti peneče vino Mare Santo zori v globinah, je pojasnil Rasto Tomažič iz vinarske družine Tomažič iz Goriških Brd in restavracije DiVino. "Zorenje v morski kleti je povsem drugačno kot v vinski. Vino v takšnih pogojih ne zaspi, a se tudi ne utrudi – gibanje morja pri vinu namreč ohrani svežino," je povedal Rasto, ki je na ogled dviga penečega vina iz 'morske kleti' pripeljal Ralfa Schumacherja, ki omenjeno peneče vino streže v svojih restavracijah.