reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

pu
pu
1 04.01.2021 03:24:24

SRCE PARAJOČA zgodba TRESE HRVAŠKO! Vlak mu je ODTRGAL NOGI, danes pa olimpijec pomaga Petrinji (FOTO)

Regija se čudi in slavi junaka brez primere.

Hrvaški paraolimpijec Toni Bošnjaković je postal in bo ostal heroj. Pred šestimi leti je padel pod vlak in ostal brez obeh nog, a ni obupal. Kot paraolimpijec je tekmoval v kolesarstvu, atletiki, triatlonu, nordijskem smučanju in biatlonu. Nastopil je na igrah leta 2018 v Pjongčangu.

A hendikep ga ni zaustavil v želji, da bi pomagal ljudem, ki so v nedavnem potresu v Petrinji in okolici izgubili vse. Preložil je svoje obveznosti v službi in bil med prvimi, ki so prihiteli pomagati sanirati škodo. Toni je brez težav splezal po lestvi na streho ...

"Kateri pa je tvoj izgovor, da ne prideš pomagati," je zapisal na facebooku in objavil svojo fotografijo, kako s protezama pleza na streho.

bosnjakovic toni


V intervjuju za hrvaške medije je pred dnevi pojasnjeval, da je končana obnova Bresta, usposobljena je mestna hiša, ki je zdaj zbirni center in lahko sprejme 50 ljudi. "Ljudje so ves dan na terenu. Tako bo vsaj še dva tedna. Iskreno, veliko sem videl na tem področju, ampak Civilne zaščite, vojske in policije pa od nikoder. No, vojsko sem dvakrat opazil v tovornjakih, policisti pa le urejajo promet."

Potem je opozoril še na eno težavo: "To so tako imenovani tatovi, ki kradejo uboge ljudi in humanitarno pomoč. Z njimi bi se morala ukvarjati policija, ampak kot slišim, se jih boji. Zato se ljudje sami organizirajo in iščejo te nepridiprave. Na terenu so gasilci in pripadniki HGSS, vojske in policije pa ni."

Tonija zdaj čaka še en delovni teden. "Kot grafični oblikovalec delam od ponedeljka do četrtka, potem pa se bom takoj vrnil na teren. Del posla smo naredili, tako da ljudem več ne dežuje v hišo. Da pa bodo te sanirane, bo trajalo več mesecev. To so grozni prizori. Upam, da bodo ti ubogi ljudje kmalu spet začeli normalno živeti."

Bošnjaković je dokazal, da je človek velikega srca. Kako pa se je on po nesreči vrnil v normalno življenje? "Jaz sem takoj po nesreči dojel, da bom moral trdo trenirati že zaradi rehabilitacije, če sem se želel hitro vrniti v normalno življenje. Potem pa sem začel razmišljati o tekmovanjih. Ko sem začel tekmovati, sem spoznal, da je to postala navada in da si brez športa ne morem predstavljati življenja," je pred časom razlagal Bošnjaković.

O nastopu v teku na smučeh na paraolimpijskih igrah v Južni Koreji, je povedal: "Izkušnje, ki sem jih tam dobil, so neprecenljive in se jih ne da kupiti z denarjem. Videl sem svoje konkurente, občutil, kako je to videti. Zdaj na igre ne bom več šel kot novinec, ampak kot izkušen paraolimpijec." Na letošnjih igrah v Tokiu želi nastopiti v atletiki, v teku na 100 metrov.

Značke: hrvaška, petrinja

Članki iz rubrike