stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 10.04.2020 12:33:52

20 milijonov USD subvencije pospeševalnika COVID-19 Therapeutics Accelerator za financiranje kliničnih testiranj

Ilustracija virusa sars-cov-2.
Profimedia
Partnerji pospeševalnika COVID-19 Therapeutics Accelerator so z namenom financiranja kliničnih testiranj za prepoznavo učinkovite imunoterapije za pandemijo COVID -19 namenili subvencije v višini 20 milijonov dolarjev trem ustanovam - Univerzi v Washingtonu, Oxford Univerzi in Inštitutu za imunologijo La Jolla.

Te subvencije so prve naložbe pospeševalnika COVID-19 Therapeutics Accelerator - obsežne pobude, ki so jo ustanovili fundacija Bill & Melinda Gates Foundation, dobrodelna organizacija Wellcome in podjetje Mastercard za pospeševanje razvoja in dostopa do terapij za COVID-19. Trenutno ne obstajajo splošna protivirusna zdravila ali imunoterapije za preprečevanje ali zdravljenje COVID-19.

"Ta nepovratna sredstva vodilnim institucijam na njihovih področjih bodo izboljšala naše razumevanje, kako lahko obstoječa zdravila in protitelesa prispevajo k reševanju pandemije, s katero se srečujemo po vsem svetu," je dejal Mark Suzman, izvršni direktor fundacije Bill & Melinda Gates Foundation. "Te začetne naložbe pospeševalnika COVID-19 Therapeutics Accelerator bodo prinesle temeljitost pri preučevanju teh potencialnih rešitev. Pot naprej bo utemeljena z zanesljivo znanostjo in skupnimi podatki."

Poleg tega so k začetnim naložbam pospeševalnika prispevala tudi nova napovedana sredstva vladnih in človekoljubnih donatorjev. Pobuda Chan Zuckerberg Initiative je pred kratkim namenila 25 milijonov dolarjev, ameriška vlada pa 40 milijonov funtov. Dodatna sredstva bodo pospeševalniku omogočila, da nadaljuje s subvencijami za preučevanje namensko predelanih zdravil in preiskavo bioloških spojin za delovanje proti COVID-19. Potrebnih je več sredstev za zagon spodbudnih terapij z razvojem in večanjem obsega.

Preučevanje namensko predelanih zdravil za preprečevanje okužbe
Dve od novo napovedanih testiranj bosta financirali preiskavo dveh dobro uveljavljenih zdravil, hidroksiklorokin in klorokin, ki imata znane protivirusne lastnosti. Ta zdravila se že več kot 50 let uporabljajo za zdravljenje malarije in različnih revmatoloških stanj. Namen testiranj je ugotoviti, ali so zdravila učinkovita za preventivno zdravljenje pred in po izpostavitvi COVID-19. Medtem ko obe zdravili kažeta prvotni potencial, so potrebni strogi znanstveni dokazi za odločanje, kako, kje in znotraj katere populacije jih uporabiti v tej pandemiji.


Univerza v Washingtonu bo izvedla večstransko klinično testiranje v zahodnem Washingtonu in območju New Yorka v sodelovanju z medicinsko šolo newyorške univerze, ki bo raziskala, ali hidroksiklorokin lahko učinkovito prepreči COVID-19 pri ljudeh, ki so že izpostavljeni okužbi. V preizkus bo vključenih do 2000 asimptomatskih moških in žensk, ki so v tesnem stiku z osebami s potrjeno ali predvideno diagnozo COVID-19. Udeleženci bodo naključno razporejeni, da bodo v obdobju dveh tednov jemali hidroksiklorokin ali placebo, vzorce pa bodo zbirali in testirali vsak dan, da bi potrdili nove okužbe s COVID-19 v obeh skupinah. Odmerke hidroksiklorokina, potrebne za izvedbo študije, je doniral Sandoz, oddelek podjetja Novartis. Vpis udeležencev se bo začel aprila, rezultati pa bodo na voljo konec leta 2020.

Raziskovalna enota za tropsko medicino Mahidol Oxford (MORU) bo izvedla placebo naravnano študijo preventivnih zdravil klorokina in hidroksiklorokina pri preprečevanju COVID-19 pri ogroženih zdravstvenih delavcih, osebju v prvi bojni liniji in drugih skupinah z visokim tveganjem. Vsaj 40.000 udeležencev v Aziji in Evropi bo naključno na tri mesece prejemalo bodisi klorokin (države vzhodne Azije), hidroksiklorokin (Velika Britanija in Evropa), ali pa ujemajoč filmsko obložen placebo kot dnevno preventivno zdravilo. Enoletni projekt, znan kot COPCOV, želi dokončno ugotoviti, ali lahko ta zdravila preprečijo COVID-19 in posledično zaščitijo nujno potrebno delovno silo zdravstvenega sistema. Vpis udeležencev se bo začel aprila, začetni rezultati pa bodo na voljo do konca leta.

Nick Cammack, vodja za pospeševalnik COVID-19 Therapeutics Accelerator v dobrodelni organizaciji Wellcome, je dejal: "Naložbe v raziskave so edina svetovna strategija izhoda iz COVID-19. Zdravila, cepiva in diagnostika so ključnega pomena za reševanje življenj, zaustavitev te pandemije in preprečevanje ponovitve. Zdaj je čas, da ocenimo, ali se bodo obstoječa zdravila izkazala za varna in učinkovita. Pozivamo tudi druge, da se nam pridružijo v tem skupnem globalnem prizadevanju. Vlaganje v pospeševalnik je zdaj ključnega pomena, če želimo spremeniti potek te pandemije."

Napredne imunološke terapije
Poleg financiranja testiranj zdravil bo pospeševalnik zagotovil 1,73 milijona dolarjev Inštitutu za imunologijo La Jolla za ustanovitev Koronavirus konzorcija za imunoterapijo, znan kot CoVIC. Prizadevanja bodo združila znanstvenike z vsega sveta in jim omogočila, da si izmenjujejo in ocenjujejo protitelesa kandidatov enega ob drugem v slepi, multidisciplinarni analizi, s katero bodo opredelili idealne zdravilne kombinacije. Terapije s protitelesi se lahko uporabljajo za zaščito izpostavljenih zdravstvenih delavcev, kontaktnih oseb in drugih, ki so izpostavljeni, pa tudi za zdravljenje tistih, ki so že zboleli.

"Te donacije so pomemben naslednji korak v zavezanosti pospeševalnika COVID-19 Therapeutics Accelerator k prepoznavanju in razvoju zdravil za boj proti COVID-19," je dejal Mike Froman, podpredsednik podjetja Mastercard. „Da bi zagotovili zdravilne rešitve te svetovne pandemije, zlasti za najbolj ranljive, moramo pospešiti procese raziskav in razvoja s skupnimi prizadevanji za financiranje iz strani zasebnega sektorja, človekoljubnih organizacij in vlad. Pozdravljamo sodelovanje dodatnih organizacij, ki lahko prispevajo vire, potrebne za odpravo te krize."

Značke: mastercard, covid-19

Članki iz rubrike