Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 13.06.2019 09:36:48

Turneja mobilnosti: Kakšni vozniki so Mariborčani?

V Triglavu na Turneji mobilnosti s pomočjo sodobnega DRAJV simulatorja testirajo, kakšni vozniki so v različnih slovenskih regijah
Na cestah se vsakodnevno srečujemo z različnimi situacijami, v katerih se ne znamo vedno pravilno odzvati. V Zavarovalnici Triglav so se zato pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost odpravili na Turnejo mobilnosti po Sloveniji, v kateri s pomočjo sodobnega DRAJV simulatorja testirajo in raziskujejo, kakšni vozniki smo Slovenci. Danes so se ustavili v Mariboru, kjer so vozniki glede na podatke največje slovenske zavarovalnice v zlatem povprečju, ko gre za obnašanje za volanom.

»Mariborčani smo bili v zadnjih treh letih skupaj s Celjani in Gorenjci nekje v zlati sredini po številu prometnih nesreč. Tako namreč kažejo naši podatki iz naslova zavarovanja avtomobilske odgovornosti in tega, kje so bile te police sklenjene,« je povedal Uroš Skuhala, direktor Območne enote Maribor Zavarovalnice Triglav.

Varnost in odgovornost sta rdeča nit vseh preventivnih akcij največje slovenske zavarovalnice, s katerimi se aktivno in uspešno vključuje v reševanje problematike v cestnem prometu. V ta namen letos pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost poteka tudi Turneja mobilnosti po Sloveniji. Na njej v Triglavu s pomočjo sodobnega DRAJV simulatorja testirajo, kakšni vozniki so v različnih slovenskih regijah. Po Celjanih, Gorenjcih in Novogoričanih so sedaj na vrsti Mariborčani.

Vozniške spretnosti na preizkušnji
Simulator, ki so ga v zavarovalnici razvili skupaj z zagonskim podjetjem Nervtech, ponuja nekaj različnih scenarijev vožnje, vsak od njih pa vključuje posamezne potencialno nevarne situacije. Nekaj izmed njih jih bodo lahko preizkusili tudi vozniki na Turneji mobilnosti, na kateri bodo preverjali tudi, kako na vožnjo vplivajo moteči dejavniki, kot so na primer mobilni telefoni. Vsako vožnjo spremlja inštruktor varne vožnje, ki po koncu voznika opozori na njegove najpogostejše napake in mu svetuje, kako lahko izboljša varnost svoje vožnje.

»Podatki s simulatorja vožnje so neprecenljiv vir za nadaljnje raziskovanje. Turneja mobilnosti tako ni le preventivno naravnan projekt, ampak ima tudi velik raziskovalni potencial. Po koncu turneje bomo imeli namreč celovitejši vpogled v ozadje voznikovega obnašanja v različnih kritičnih trenutkih, ne nazadnje pa bo zanimivo primerjati tudi razlike v vožnji med regijami,« je povedal Andrej Brglez, prometni strokovnjak in direktor inštituta ICK.

Nad prehitre voznike v Žetalah
Pod okriljem akcije Skupaj za prometno varnost v Zavarovalnici Triglav sicer umirjanju prometa namenjajo veliko pozornosti. Skupaj s slovenskimi občinami in podjetjem Sipronika so tako v zadnjih treh letih postavili že 44 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«. V lanski sezoni se je delež prehitrih voznikov na dvanajstih izbranih odsekih v povprečju znižal za dobrih 5 odstotkov, v posameznih krajih, kjer so javnost še dodatno ozaveščali s pomočjo lokalnih radijskih postaj, pa tudi za več kot 7 odstotkov.

Turneja mobilnosti bo trajala še vse do 21. junija. Naslednja postaja je Murska Sobota
Turneja mobilnosti bo trajala še vse do 21. junija. Naslednja postaja je Murska Sobota.

V letošnjem letu so s prikazovalnikom »Vi vozite« opremili še nevarni odsek na regionalni cesti Kozminci – Žetale – Rogatec v Občini Žetale, ki predstavlja šolsko pot do tamkajšnje osnovne šole.

Varneje čez nevarna železniška prehoda v Rušah
Za zelo učinkovito rešitev so se izkazali tudi sistemi COPS@rail. Ti preprečujejo nesreče na cestnih odsekih, ki prečkajo železniško progo in so pasivno zavarovani le z andrejevim križem. Teh je v Sloveniji še vedno več kot 400. Na 12 prehodih, na katerih so v vodilni slovenski zavarovalnici skupaj s podjetjem COPS systems že postavili sisteme, eno leto po postavitvi ni bilo nobene smrtne žrtve.

Za boljšo vidnost bosta od zdaj v občini Ruše s signalizacijo skrbela dva COPS@rail sistema, in sicer eden na Matavškovi ulici in eden v naselju Bistrica ob Dravi. V slednjem se je v zadnjih letih na prehodu z železniško progo zgodilo že več prometnih nesreč z materialno škodo, leta 2017 pa se je ena izmed njih žal končala tudi tragično.

»V želji po počasnejši vožnji na nevarnih odsekih, še posebej na tistih, kjer so najbolj izpostavljeni pešci, v Zavarovalnici Triglav skupaj s Siproniko in COPS systems tudi letos nadaljujemo z akcijo Skupaj za prometno varnost. Načrtujemo postavitev 12 novih pametnih prikazovalnikov hitrosti 'Vi vozite' in še 12 novih sistemov COPS@rail. Skupaj jih bo torej po vsej Sloveniji že več kot 100,« je ambiciozne načrte na področju cestne preventive opisal Uroš Skuhala, direktor mariborske območne enote Zavarovalnice Triglav. V slednji so v preteklih treh letih pod okriljem akcije Skupaj za prometno varnost postavili že štiri prikazovalnike hitrosti. Ti umirjajo promet v Mariboru, Občini Starše, Rače-Fram in Slovenski Bistrici.

Do konca junija še dve postaji
Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu so danes podprli tudi eni izmed ambasadorjev projekta po Sloveniji, člani Odbojkarskega kluba Maribor. »Na tekmah štejejo eksplozivnost, uigranost ekipe in natančnost. Pri vožnji skozi naselje pa v klubu stavimo na pozornost, umirjenost in potrpežljivost. Zato smo se z veseljem priključili Turneji mobilnosti in projektu Skupaj za prometno varnost,« so poudarili v uspešnem štajerskem klubu.

Turneja mobilnosti bo trajala do 21. junija. V tem času bodo svoje vozniške spretnosti na sodobnem DRAJV simulatorju preizkušali še v Murski Soboti in Novem mestu. Zbrane podatke in rezultate raziskave bodo v Zavarovalnici Triglav ob koncu projekta predstavili javnosti.

Galerija
Značke: triglav, vožnja, test

Članki iz rubrike