profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
2 16.11.2018 16:48:09

Zaradi nepriznavanja statusa kosovskim športnikom po Španiji rumeni karton tudi Indiji

vszi
Vprašanje Kosova in statusa njegovih športnikov dviguje temperaturo na mednarodnem prizorišču. Po Španiji je opomin zaradi nepriznavanja statusa kosovskim športnikom prejela tudi Indija, ki bi lahko ostala brez možnosti za organizacijo azijskih iger leta 2030.

Indija ni odobrila vstopnih viz za boksarko s Kosova Donjeto Sadiku in njena trenerja, ki so se nameravali udeležiti svetovnega prvenstva v New Delhiju kljub posredovanju indijskega olimpijskega komiteja in tamkajšnje boksarske zveze. Tako kot Rusija in še nekatere druge države Indija ne priznava Kosova.

Indija se je tako znašla pod drobnogledom Olimpijskega sveta Azije s sedežem v Kuvajtu, prvi mož te organizacije, ki združuje 45 držav članic, šejk Ahmad Al-Fahad Al-Sabah je Indiji v pismu indijskemu ministru za šport in predsedniku indijskega olimpijskega komiteja zagrozil s povračilnimi ukrepi.

"V skladu z olimpijsko listino in statutom azijskega olimpijskega sveta so organizacijski komiteji dolžni zagotoviti udeležbo kot gostiteljice večjih mednarodnih športnih dogodkov in večjih iger, kot so olimpijske igre, azijske igre," je zapisal kuvajtski šejk. Indija je izrazila tudi zanimanja za organizacijo olimpijskih iger leta 2032.



Pred tem je enako svarilo prejela španska vlada, ki pa se je po opozorilih Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) odločila, da bodo športniki s Kosova v bodoče lahko na mednarodnih tekmovanjih v Španiji nastopali opremljeni z nacionalnimi simboli in da jim bodo ob potrebi zavrteli tudi kosovsko himno.

Mok je v začetku tedna pozval mednarodne panožne športne zveze, naj Španiji ne dodeljujejo organizacije velikih tekmovanj, dokler država vsem športnikom ne bo dovolila na tekmovanjih nastopati z nacionalnimi simboli.

Do zapleta je prišlo pred dnevi na svetovnem prvenstvu v karateju, kjer so španske oblasti kosovskim športnikom prepovedale nacionalne simbole, na semaforjih pa je bila namesto kratice za Kosovo izpisana kratica Mednarodne karate zveze.

Značke: olimpizem, boks, kosovo, indija

Članki iz rubrike