Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ou
ou
0 07.10.2018 11:20:44

Po tem si jo bomo zapomnili za vse večne čase: Umrla ikona Barcelone, ki je zaslovela pred OI 1992! (video)

Reuters
Barcelono in celotno Španijo je prizadela smrt velike ikone.

V starosti 85 let je v bolnišnici v Barceloni umrla svetovno znana španska sopranistka Montserrat Caballe. V 50-letni karieri je ustvarila obsežen repertoar opernih vlog in se uveljavila tudi kot koncertna pevka. Najširši javnosti je znana po uspešnici Barcelona, ki jo je odpela v duetu s Freddiejem Mercuryjem.

Katalonska sopranistka se je že nekaj časa spopadala z zdravstvenimi težavami. Pred leti se je zdravila zaradi tumorja na možganih in zaradi težav s srcem. V barcelonski bolnišnici Sant Pau, kjer je umrla v noči na soboto, je sredi minulega meseca pristala zaradi težav z žolčnikom. Pogreb bo v ponedeljek.



Montserrat Caballe se je rodila 12. aprila leta 1933 v skromni družini v Barceloni, kjer je študirala solo petje na konservatoriju Liceo. Prvi angažma je dobila leta 1956 v Baslu v operi La Boheme, pozneje pa je odšla v Bremen. Zaslovela je leta 1964 z nastopom v Mehiki z vlogo Manon v istoimenski Massenetovi operi. Mednarodno operno slavo pa je dosegla leto kasneje, ko je v New Yorku vskočila v vlogo Lucrezie Borgia v istoimenski operi Gaetana Donizettija. Z njo si je prislužila skoraj polurne stoječe ovacije.

Še posebej je zaslovela s skladbo Barcelona, ki jo je leta 1987 na povabilo olimpijskega komiteja ob orkestrski spremljavi posnela v duetu s frontmanom britanskih Queenov Freddiejem Mercuryjem. Leta 1992 so jo nato uporabili kot eno od dveh uradnih pesmi poletnih olimpijskih iger v tem španskem mestu.

Članki iz rubrike