Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 27.06.2018 14:55:35

V Tokiu pred olimpijskimi igrami ostri protikadilski ukrepi

Mestne oblasti v Tokiu so pred poletnimi olimpijskimi igrami, ki jih bodo v tej japonski metropoli gostili leta 2020, sprejele sveženj ostrih protikadilskih ukrepov, s katerimi prepovedujejo kajenje v restavracijah, ne glede na velikost. Prepoved kajenja se nanaša tudi na bolnišnice, vrtce, šole ter visokošolska poslopja.

Še nedavno je Japonska, kjer je možno škatlico cigaret kupiti že za manj kot štiri evre, veljala za kadilski raj. A so se tudi do kadilcev zelo strpni Japonci odločili, da bodo upoštevali smernice Svetovne zdravstvene organizacije ter zmanjšali škodljive vplive kajenja zlasti za nekadilce, ki so žrtev pasivnega kajenja.

Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, bodo v restavracijah ter pred šolami in bolnišnicami lahko uredili posebne ločene prostore za kadilce. V restavracijah bodo lahko kadilci v teh ločenih prostorih z ločenim prezračevanjem prižgali cigareto, a v teh kadilnicah ne bodo stregli pijače ali hrane.

V primeru kršitve prepovedi bi lahko cigareta prižgana v nekadilskem delu kadilca stala tudi 50.000 jenov, kar je 390 evrov.



Na podlagi tokijskega protikadilskega preizkusa bo japonska vlada sprejela protikadilsko zakonodajo za celotno državo.

Za zdaj vlada japonskega premiera Šinza Abeja nasprotuje protikadilski zakonodaji, saj so med podporniki vladajoče liberalno-demokratske stranke predstavniki japonske tobačne industrije, prav tako so trošarine na tobačne izdelke pomemben vir proračunskih prihodkov.

Čeprav bodo v Tokiu prvič stopile v veljavo prepovedi o kajenju v restavracijah in javnih prostorih, pa so že zdaj v mnogih japonskih mestih prepovedali kajenja na ulicah.

Značke: olimpizem, poi, tobak

Članki iz rubrike