stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 29.03.2018 14:11:48

Prvi mož olimpijskega gibanja Bach na zgodovinskem obisku v Severni Koreji

vszi
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je danes prispel na tridnevni uradni obisk v Severno Korejo. Na letališču v Pjongjangu je Bacha sprejel Kim Il-guk, severnokorejski minister za telesno kulturo in šport, ki je hkrati tudi predsednik severnokorejskega olimpijskega komiteja.

Obisk prvega moža mednarodne olimpijske družine v izolirani Severni Koreji sodi v sklop načrtovanih dejavnosti, povezanih z otoplitvijo odnosov in s sodelovanjem severnokorejskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Bach bo obisk v Severni Koreji sklenil 31. marca.

"Osrednjo pozornost v pogovorih bomo namenili prihodnjemu razvoju športa v Demokratični ljudski republiki Koreji, potem ko so njeni športniki uspešno nastopili na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu," je namen obiska sporočil Mok.

Predsednik Moka je bil glavni posrednik med Severno in Južno Korejo pri doseganju sporazuma med sicer uradno sprtima državama o udeležbi severnokorejskih športnikov na igrah v Pyeongchangu. Bach je v svojih nastopih poudaril, da je obe strani povezal duh olimpijskih iger in olimpizma in prav s skupnim sodelovanjem na olimpijskih igrah sta Koreji svetu poslali močno sporočilo miru.



Južnokorejski mediji poročajo, da gre za zgodovinski obisk najvišjega predstavnika mednarodnega olimpijskega gibanja v Severni Koreji. Desetčlanska delegacija Moka je v Severno Korejo pripotovala s severnokorejsko državno letalsko družbo Air Koryo z letalom, ki je vzletelo z mednarodnega letališča v Pekingu.

Bach je držal obljubo, ki jo je dal januarja v Lozani na pogajanjih o udeležbi Severne Koreje v Pyeongchangu, da bo spomladi obiskal Pjongjang. Obisk predstavnikov olimpijske družine bo tudi priložnost za pogovor o pripravah severnokorejskih športnikov in kvalifikacijah ter njihovi udeležbi na poletnih olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu ter na zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu.

Prav tako bo delegacija Moka predstavila pogoje za udeležbo severnokorejskih športnikov na prihodnjih olimpijskih igrah mladih, zimski izvedbi iger mladih leta 2020 v Lozani ter poletni izvedbi leta 2022. Gostitelj teh še ni bil izbran.

Za zdaj še ni jasno, ali se bo uradna delegacija Moka med obiskom v Severni Koreji sestala tudi s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike