Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
19.08.2016 11:20:59
Deli članek:

Hickeyja bo zaslišala policija

Arhiv Svet24
Patrick Hickey

Član Mednarodnega olimpijskega komiteja Pat Hickey je na invalidskem vozičku zapustil bolnišnico v Riu de Janeiru, kjer je preživel noč, potem ko so ga v sredo brazilske oblasti aretirale zaradi suma nezakonite preprodaje olimpijskih vstopnic. Sedaj ga bo zaslišala policija.

"Irski olimpijski komite lahko potrdi, da so Pata Hickeyja odpustili iz bolnišnice, v spremstvu policije je odšel na policijsko postajo, kjer bodo dokončali njegovo zaslišanje," so sporočili iz irskega olimpijskega komiteja, katerega predsednik je Hickey.

Hickeyja so v sredo aretirali v luksuznem hotelu v Riu de Janeiru. Irec je ob aretaciji prosil za premestitev v bolnišnico, saj se je slabo počutil. Po aretaciji se je 71-letni Hickey odločil začasno umakniti z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske in ostalih funkcij, povezanih z olimpijskimi komiteji. Je tudi predsednik združenja evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in namestnik vodje Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Vodenje evropskih olimpijskih komitejev je začasno v skladu s svojo funkcijo prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.

Brazilske oblasti Hickeyju očitajo nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic, vrednost katerih naj bi na črnem trgu presegla tri milijone dolarjev. Irski olimpijski komite naj bi posredoval večino vstopnic podjetju THG, ki jih je potem skušal preprodati kot vstopnice z lažnimi paketi dobrodošlice. Ti paketi so stali tudi 8000 ameriških dolarjev, kar je bistveno več od prvotnih cen.

Brazilska policija je Ircu Kevinu Mallonu, direktorju podjetja THG, zasegla več sto vstopnic, na katerih je bilo ime irskega olimpijskega komiteja. Med njimi naj bi bile tudi vstopnice za prestižni finale nogometnega turnirja na sloviti Maracani, namenjene Olimpijskemu komiteju Slovenije.

V OKS so v sporočilu za javnost zapisali, da so pred tremi leti podpisali pogodbo z ameriškim podjetjem Cartan Tours, ki je tako dobil pravico do prodaje vstopnic v Sloveniji. Okvirno ceno vstopnic, ki jih Slovenija potrebuje, so organizatorju iger posredovali pred dvema letoma, natančno število pa Cartan Toursu pred letom dni.

"Vse vstopnice, ki jih je OKS potrebovala za sponzorski program, goste in agencijo Kompas, je krovna športna organizacija v Sloveniji porabila oziroma jih ima v lasti in posesti. Kako in zakaj so se vstopnice znašle pri preprodajalcih, nam ni znano," so v izjavi za javnost sporočili iz slovenske olimpijske reprezentance v Riu.