Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
18.04.2016 12:55:59
Deli članek:

Wada v škripcih: 173 nekaznovanih uživalcev meldonija?

Mednarodna protidopinška agencija se je v preteklem tednu odločila, da omili ukrepe v primeru uživanja meldonija, ki je od 1. januarja letos na spisku prepovedanih poživil. Za 173 športnikov, ki so jim na testih odkrili uporabo tega zdravila, bo na drugi stopnji zdaj lahko oproščenih. Odzivi so zelo različni.

Odločitev Wade je seveda poskrbela za zmedo med športniki in na zvezah, izzvalo pa tudi številne ostre kritike. Tudi Wada sama ima tri mesece in pol pred olimpijskimi igrami težave s pojasnili, ki si jih je ustvarila sama. Znižanje kriterijev v boju proti dopingu je nedvomno korak nazaj v boju proti prepovedanim poživilom. Po drugi strani Wada zdaj načrtuje oprostitev velikega števila športnikov, ki jih je v javnosti že zaznamovala kot športne prevarante in zadnji poskus spremembe pravil ima v svetu športa nedvomno grenak priokus. In med športniki je kar nekaj zvenečih imen kot npr. teniška igralka Marija Šarapova ali pa petkratni evropski prvak v hitrostnem drsanju Pavel Kulišnikov.

Predsednik Wade Škot Craig Reedie, ki je predstavil spremembo pravilnika, se lahko nepričakovano znajde še v primežu plaza tožb. Športniki, ki bi bili na drugi stopnji oproščeni, bi bili namreč upravičeni do finančnih nadomestil zaradi izpada prejemkov od nastopov.

Razlog za milejše kriterije pri obravnavi meldonija je bila tajna študija Wade, ki potrjuje možnost, da meldonij ostane v telesu dlje, kot se je domnevalo doslej, zato so pri Wadi dovolili prisotnost tega zdravila v vrednosti manj kot mikrogram na mililiter krvi, saj je možno, da gre za posledico jemanja meldonija v obdobju, ko je bilo to še dovoljeno. Pri izmerjenih vrednostih od enega do 15 miligramov Wada napoveduje nadaljnja testiranja.

Strokovnjake najbolj moti, da je Wada potrebovala štiri mesece in pol, da so strokovnjaki naredili nove analize in študije. "Prav te študije so edini razlog za pomilostitev tako velikega števila športnikov. Nekdo ni opravil svoje naloge in vse kaže, da je Wada položaj v zvezi z meldonijem doslej ocenjevala narobe," pravi nemški strokovnjak Fritz Sörgel.

Reedie kljub temu poudarja, da je meldonij prepovedan. A sam je bil že lani deležen kritik, da pretesno sodeluje z rusko protidopinško agencijo, ko je javno stopil na rusko stran, ko so športnike iz te države obtožili množičnega dopinga. Zdaj bo deležen novih kritik, saj je velika večina športnikov, ki so uporabljali doping, prav iz Rusije. A Reedie je vselej zanikal kakršno koli povezavo z ruskim ministrstvom za šport.