Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
28.01.2016 12:07:51
Deli članek:

Đoković v polfinalu odpihnil Federerja, Williamsova pa Radwansko

Reuters

Srbski teniški igralec Novak Đoković se je po zmagoslavju nad Švicarjem Rogerjem Federerjem s 6:1, 6:2, 3:6 in 6:3 uvrstil v finale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu.

Prvega igralca na svetu in prvega nosilca turnirja z nagradnim skladom 28,36 milijona evrov v finalu čaka zmagovalec kanadsko-britanskega dvoboja Miloš Raonić - Andy Murray.

Uvodna niza sta minila v absolutni prevladi 28-letnega Srba, ki je rekorderja po številu zmagoslavij na turnirjih za grand slam iz Švice - Federer je dosegel kar 17 tovrstnih zmag, od tega je sedemkrat slavil v Wimbledonu, petkrat v New Yorku, štirikrat v Melbournu in enkrat v Parizu - zasenčil v vseh teniških prvinah. Igralec iz dežela sira in čokolade, ki je nazadnje osvojil turnir za grand slam v Wimbledonu 2012, je bil v povsem podrejenem položaju in nemočen ob natančnih in učinkovitih teniških udarcev svojega tekmeca na nasprotni strani mreže.

Srb je v uvodnih dveh nizih prikazal igrivo in raznovrstno predstavo ter uvodna sva niza dobil po vsega 54 minutah igre, 34-letnemu Federerju pa je prepustil vsega tri igre. Na osrednjem igrišču v Melbournu je šele tretji niz prinesel izenačeno predstavo, Švicar se je namreč podal v odprt lov za Srbom, zaigral bolj tvegano in drzno ter povzročil veliko več preglavic v uvodnih dveh nizih dominantnemu Srbu. Tudi gledalci so stopili na stran teniškega veterana, vseskozi so ga glasno spodbujali in z ovacijami nagrajevali vsako njegovo uspešno potezo. Švicar je dobil dodatno energijo, v tretjem nizu povedel s 5:2, z velikim navdušenjem do zadnjega kotička napolnjene Rod Laver Arene pa niz po 45 minutah igre dobil s 6:3.

V četrtem nizu se je odvijal zelo izenačen boj, vsak igralec je imel začetni udarec v svoji posesti, v osmem pa je Đoković odvzel servis tekmecu in povišal na 5:3, nato pa je branilec lanskega naslova - na tem turnirju je skupno zmagal petkrat, ob tem še trikrat v Wimbledonu ter dvakrat v New Yorku - zanesljivo serviral ter dobil dvoboj po dveh urah in 23 minutah.

WILLIAMSOVA NI KERBERJEVA V FINALU
Serena Williams je na dobri poti, da ubrani lansko zmago z odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu in osvoji še svoj 22. turnir za grand slam. Američanka je davi v polfinalu ugnala Poljakinjo Agnieszko Radwansko s 6:0 in 6:4, v finalu pa bo igrala z Nemko Angelique Kerber, ki je ugnala Britanko Johanno Konto s 7:5 in 6:2.

Prva igralka sveta je Radwansko odpravila po hitrem postopku in za polfinalno zmago potrebovala vsega 64 minut ter si zagotovila 26. finale (sobota 9.30) na turnirju grand slam, v katerih je le štirikrat izgubila, jasna favoritinja je tudi letos. "Saj ne morem verjeti, da sem v finalu," je takoj po odlični polfinalni predstavi v Rod Laver Areni povedala 34-letna Američanka, ki je lani dobila tri turnirje na najvišji ravni, nato pa po odprtem prvenstvu ZDA ni več zaigrala vse do letošnjega Melbourna. "Res nisem verjela, da mi bo šlo tako hitro spet tako dobro."

Osemindvajsetletna Kerberjeva je že z uvrstitvijo v prvi grand slam finale dosegla bržkone rezultat kariere. Za zmago je potrebovala 82 minut in po napetem dvoboju v prvem nizu izkoristila že prvo zaključno žogico za zadnji dvoboj letošnjega Melbourna. "Tam bom dala vse od sebe. Nimam kaj izgubiti in prav veselim se že," je bila po zmagi vesela Kerberjeva, ki je prva Nemka po Anke Huber leta 1996, ki se je uvrstila v finale tega turnirja in zdaj že pred 20 leti izgubila proti takrat takorekoč nepremagljivi Moniki Seleš.