Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.12.2015 22:18:48
Deli članek:

Belakova in Savšek športnika Ljubljane

Grega Wernig

Telovadka Teja Belak in kanuist Benjamin Savšek sta športnika leta v Ljubljani.

Belakova si je naziv najboljše v minulem letu prislužila s skupnim prvim mestom v svetovnem pokalu na preskoku in finalistka evropskega prvenstva v Monpellieru, medtem ko si je Savšek naslov priboril z naslov evropskega prvaka in svetovnega podprvaka.

Omenjena športnika že vrsto let krojita vrh v svojih disciplinah, tudi letos pa sta nase opozorila z vrhunskimi dosežki. Savšek je sezono začel zelo uspešno, se ovenčal z naslovom evropskega prvaka, leto kronal še z naslovom svetovnega podprvaka, vmes pa osvojil še prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tudi Belakova je v tem letu nastopala na najvišji ravni, v njeni paradni disciplini preskoku je večkrat stopila na zmagovalne stopničke. V konkurenci ekip sta si naziva najboljših zagotovila ženska rokometna ekipa Krima Mercatorja in odbojkarsko moštvo ACH Volley Ljubljana.

Priznanja je na današnji prireditvi v Festivalni dvorani podelil podžupan Mestne občine Ljubljana. Za dosežke v letu 2015 sta si priznanje za življenjsko delo prislužila Štefanija Žagmeister in Rajko Fatur.

Žagmeistrova, desetletja članica Planinskega društva Pošte in Telekoma, je v praksi spoznala delo tajnice, podpredsednice in predsednice gradbenega odbora za posodobitev in razširitev Poštarske koče na Vršiču. Z izredno iznajdljivostjo in sposobnostjo je uspešno izpeljala sicer zahtevno nalogo. Kot vodilna poštna uslužbenka ni pozabila na planince, ki jim je na razne načine omogočala kvalitetno delo. V svojem bogatem ljubiteljskem delu je v društvu prevzela razne naloge, od preglednega denarnega poslovanja do dela v odboru za ekološko prenovo doma na Vršiču. Da njeno delo ni bilo le poprečno, dokazuje desetina odličij. Svoje bogate izkušnje pa lahko sedaj uporabi tudi kot predsednica nadzornega odbora.

Fatur je od leta 1951 član Športnega društva Gib. Po končani športni karieri je svoje izkušnje posvetil delu z judoisti. Sodeloval je pri organizaciji prireditev. Zaupane so mu bile tudi administrativne naloge, že dolgo pa ureja arhiv in številne preglede judo sekcije. Še vedno tekoče spremlja in zapisuje dogajanja v svoji panogi. Njemu gre zasluga, da ima društvo ohranjene vse podatke o članih in tekmovalnih dosežkih vse od leta 1960 dalje, ko je bila ustanovljena judo sekcija. Omeniti velja, da je pripravil tudi gradivo za biltene ob okroglih obletnicah delovanja juda v društvu. Je član komisije za pasove Judo zveze Slovenije, v kateri skrbi za izobraževanje in administrativne zadeve.

Najuspešnejša mlada športnika Ljubljane sta judoistka Maruša Štangar in kajakaš v spustu Anže Urankar, Kajak kanu klub Tacen pa si je za 50 let delovanja prislužil posebno jubilejno nagrado društev. Za dolgoletno delo v športu so si priznanja prislužili še Darko Martin Klarič, Boštjan Juvančič, Tine Juvan, Špela Seifert, Martin Milak, Veronika Kavčič, Mirjam Mudlack, Jože Košorok in Marija Pavlič.

Športniki leta v kategoriji invalidov so postali plesalca Klemen Pirman in Barbara Šamperl, atletinja Neža Perdih in strelka Veselka Pevec.