Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.04.2015 14:51:47
Deli članek:

Tudi Flisar bo tekel za dober namen

Facebook

V nedeljo, 3. maja, bo ves svet znova tekel za tiste, ki ne morejo.

Dobrodelni tek Wings for Life, drugi po vrsti, bo tako kot lani tudi v slovenski prestolnici, med številnimi znanimi Slovenci se je dogodku pridružil tudi svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar. Ta je ustanovil skupino Okrogli tekači, kateri se lahko pridruži vsakdo.

Wings for Life se od klasičnih tekov loči v tem, da ni ciljne črte, ampak bo cilj tekača določilo zasledovalno vozilo, ki se bo na pot podalo pol ure po startu tekmovalcev. V intervalih bo pospeševalo, ko bo tekača prehitelo, pa bo zanj teka konec. Tekač bo tako vedel, kje starta, ne bo pa vedel, kje bo tek končal, saj bo ciljna črta lovila njega in ne on nje, kot to velja pri klasičnih tekaških prireditvah.

Zasledovalno vozilo bo s prehitevanjem izločalo tekmovalce, dokler ne bosta ostala zadnji moški tekmovalec in zadnja ženska tekmovalka, ki bosta postala svetovna prvaka, za nagrado pa bosta potovala okoli sveta.

Startnina vseh tekačev po svetu v višini 30 evrov je namenjena neprofitni fundaciji Wings For Life, ustanovljeni leta 2005, katere vizija je poiskati zdravilo za poškodbe hrbtenjače.

Flisar je bil del dogodka tudi lani, ko se ni preizkusil med tekači, bo pa to letos storil s skupino Okrogli tekači. "Wings for Life World Run je redka priložnost, kjer me lahko vidite teči. Nisem ravno tekaški navdušenec, zato tečem samo na treningih. Dogodka se z veseljem udeležim, ker mislim, da je namen teka še kako pomemben za moj šport in druge moje dejavnosti, s katerimi vsakodnevno tvegam poškodbe. Preveč športnih prijateljev je pristalo na vozičku zaradi poškodbe hrbtenjače in verjemite mi, da greš z veseljem teči, da podpreš in delno pomagaš, ko vidiš obup v prijateljevih očeh, ko je zvedel, da bo do konca življenja hrom. Če podpremo to akcijo, lahko spremenimo ta 'do konca življenja' v začasno," je povedal Flisar.

Letos so Wings for Life podprli tudi nogometaši NK Maribor, ki imajo istoimensko tekaško skupino, in slovenski skakalci, ambasadorji teka so smučarska tekačica Vesna Fabjan, ultramaratonec Dušan Mravlje, maratonec Roman Kejžar, triatlonec Matej Markovič, nekdanji smučar Jure Košir, kajakaš Peter Kauzer, lanski zmagovalec slovenskega teka triatlonec David Pleše, reper Zlatko, glasbena skupina Elvis Jackson, stand up komik Andrej Težak - Tešky, voditelj in model David Urankar, balerina Ana Klašnja in seveda Flisar.

Start Wings for Life bo v Ljubljani na Kongresnem trgu ob 13. uri.