Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 13.02.2015 16:14:56

Špela Rogelj in Matej Žagar - zmagovita sorodnika

Arsen Perić
Ste vedeli, da sta odlična smučarska skakalka in izjemen spidvejist v sorodu? Da, sta bratranec in sestrična. In oba sta lani dosegla prvi zmagi v najmočnejši konkurenci vsak v svojem športu.

Pozornost ljubiteljev smučarskih skokov je ta trenutek usmerjena v Ljubno, kjer bodo na tekmi svetovnega pokala nastopale skakalke. Letos bodo ljubitelji tega športa pri nas še bolj na trnih, saj lahko končno pričakujemo tudi domače stopničke. Prizadevni organizatorji iz BTC Ljubno bodo storili vse, da bo končno njihovo odlično delo nagrajeno tudi z domačim uspehom.

Leto 2014 je Sloveniji prineslo dve premierni zmagi v dveh različnih, vendar zelo atraktivnih športih. Obe sta dosegla športnika, ki živita na robu Ljubljanskega barja, pod Krimom, in obe sta bili doseženi visoko na severu Evrope. Poleg tega sta še v sorodstvu. Morda spidvej in smučarski skoki res nimajo veliko skupnih točk, ali pač. Za oba lahko rečemo, da sta adrenalinska športa in zato tudi nevarna. V obeh moraš biti odlično pripravljen in predvsem zbran, sicer se lahko hitro pripeti napaka, z motorjem lahko poletiš v ogrado ali s smučmi nerodno padeš.
Odpravili smo se v vas Jezero pod Krimom, kjer živi Špela Rogelj. Na pogovor se je pripeljal tudi njen bratranec Matej Žagar, iz sosednje Črne vasi.

Lani sta oba zmagala na najvišji ravni. Za vas Špela še ni tako daleč Lillehammer na Norveškem, ko ste prvič stopili na najvišjo stopničko in poslušali Zdravljico, medtem ko je za vas Matej finski Tampere že kar oddaljen, saj ste zmagali maja lani. Se lahko ozreta nazaj?
Špela: "Seveda se še dobro spominjam zmage. Na Norveško smo dekleta prišla praktično brez snežnih treningov, saj konec novembra in v začetku decembra ni bilo snega v srednji Evropi. Toda vsa dekleta smo bila odločena, da naredimo dober rezultat že na uvodu v sezono. Izvrstno mi je uspel drugi skok, ki me je popeljal do zmage. To pa je bilo olajšanje ne samo zame, ampak za vso reprezentanco, saj smo bile že nekaj sezon blizu najboljših, toda zaključnega naskoka nam ni uspelo narediti. Ta zmaga je meni močno olajšala nadaljevanje sezone."
Matej: "Da, lepi občutki so, ko enkrat zmagaš. Tega sem si želel že sezono prej, a mi ni uspelo. Škoda, ker mi zmage ni uspelo ponoviti v nadaljevanju sezone, saj bi bil lahko na koncu še višje. Toda pomembno je, da mi je uspelo in da sem dobil potrditev, kam spadam."

Lani vam je uspelo dvigniti letvico višje. Po dveh sedmih mestih v letih 2006 in 2013 ste zadnjo sezono zaključili na petem mestu. So s tem cilji in apetiti za letos višji?
Matej: »Težko je postavljati cilje. Seveda so naše želje vse večje in k temu stremim tudi sam, zato sem se v zimskem odmoru, ko sem imel ogromno dela s pripravami svojih motorjev za novo sezono, odločil, da k sodelovanju povabim še enega mehanika, saj si želim imeti še eno alternativo in da ne bom odvisen od samo enega. Verjamem, da bodo motorji še boljši, kot so bili lani. Prepričan sem, da smo naredili dobro delo, in komaj čakam, da motorje odpeljem na stezo in jih preizkusim.«

spela rogelj



Za vas Špela prihaja vrhunec sezone. Najprej domača tekma na Ljubnem in nato svetovno prvenstvo. Kakšna so vaša pričakovanja?
Špela: "Na Ljubnem je tekma v okviru svetovnega pokala, na prvenstvu pa je le ena tekma, ki je popolnoma drugačna, saj pride na vrsto le vsaki dve leti. Na domači tekmi si seveda želimo, da bi eni od nas uspelo priti na stopničke. Kar bo več, bo seveda še boljše. Za svetovno prvenstvo si želim, da bi naredila dva odlična skoka, s katerima bi bila zadovoljna. To bo zagotovilo za dober rezultat. Če bo to dovolj za odličje, pa še toliko boljše. Zavedati se moramo, da bo vsa konkurenca poskušala ravno na prvenstvu dati vse od sebe."

Lani ste morali skakati v Planici. Vzdušje ni bilo podobno tistemu na Ljubnem. Kakšni pa so bili vaši občutki?
Špela: "Za nas skakalke je bilo to, da je bila tekma v Planici, veliko boljše, saj je tam vendarle nova skakalnica. Na Ljubnem je skakalnica že zastarela in organizatorji obljubljajo, da jo bodo obnovili, kar pa že obljubljajo že nekaj let. Kar zadeva vzdušje, pa je res. Na Ljubnem resnično živijo za nas skakalke in dajo vse od sebe, zato je vzdušje tam enkratno. Tudi to nam da dodatna krila. In samo želim si lahko, da bo letos ponovno tako in da bo morda gledalcev še več."

Nekaj podobnega je v spidveju. Po dveh letih bo ponovno dirka SGP v Krškem. Veliko večje zanimanje za dirke je v Krškem kot v Ljubljani in tudi pristop je tam popolnoma drugačen kot drugje pri nas.
Matej: "To drži. Za dirkače bi bilo boljše, če bi imeli kakšen sodoben stadion v Ljubljani in na njem veliko dirko. Toda stvarnost našega mesta je taka, da je to nemogoče, saj je tako ali tako že zdaj veliko prijav proti hrupu. Vzdušje pa je seveda v Krškem enkratno. Poleg tega je na največjih dirkah tam skoraj poln stadion. Upam, da bom z letošnjimi rezultati pripomogel, da bo tam poln stadion in bodo lahko uživali v vožnjah najboljših voznikov na svetu."

zagar (obrez) gw



V zadnjih letih se je starostna doba v športu dvignila. V spidveju je neverjetni Greg Hancock, ki bo sredi leta dopolnil 45 let, v skokih pa Japonec Noriaki Kasai, ki je dve leti mlajši. Pri dekletih je Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz stara 31 let.
Matej: "Greg je svetovni prvak, Kasai pa je zelo blizu svetovnega vrha, za to potrebuješ tudi nekaj sreče oziroma moraš preživeti kariero brez poškodb. Ves čas moraš biti odlično telesno pripravljen, da si lahko v zrelih letih konkurenčen mnogo mlajšim. Vseskozi moraš tudi živeti športno, vendar pa to niso osamljeni primeri. Tudi v nogometu, rokometu, košarki lahko najdemo starejše, ki so ne samo aktivni, ampak tudi zelo koristni igralci."
 Špela: "No, pri nas je Daniela, ki je starejša, a je vseeno dosti mlajša od naštetih. Sicer pa je od nje starejša ena od Japonk, ki trenutno ne skače v svetovnem pokalu. Drugače se kar strinjam z Matejevim mnenjem o starostnikih."

Ljubno se nezadržno bliža, VN Slovenije v Krškem pa bo septembra. Bosta povabila drug drugega na svojo tekmo?
Matej: "Špeli sem že obljubil, da jo bom končno gledal prvič v živo, zraven pa obljubljam, da bom neviden in je ne bom motil. Po tekmi pa ... Uhuhu! Seveda jo že zdaj vabim v Krško, na dirko, v kateri bo uživala."
Špela: "Tega sem res vesela. Upam, da bomo poskrbele še za dodatno veselje. Na Matejevih dirkah sem bila že večkrat. Seveda pa bom prišla skupaj z očetom navijat zate. In vedi, da ne bova sama."

Članki iz rubrike