ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 06.04.2016 08:13:31

Jaka Brodnik: Moj najboljši prijatelj je kar telefon

Profimedia
Ob omembi Švedske in tamkajšnjega športa nam na misel najprej prideta Zlatan Ibrahimović in hokej na ledu. Toda letos imamo Slovenci v tej skandinavski državi tudi svojega predstavnika v najmočnejši košarkarski ligi.

Gre za Jaka Brodnika, ki je član ekipe Norrköping Dolphins, s katero ima pogodbo podpisano do konca sezone in ki bi se lahko danes uvrstila v finale državnega prvenstva. Štiriindvajsetletni Ljubljančan je bil pred skoraj tremi leti član izbrane vrste, pred odhodom na Švedsko je v članski konkurenci branil barve Zlatoroga, Uniona Olimpije in litovskega Alytusa.

JAKA BRODNIK
rojen: 27. februar 1992
država: Švedska (Norrköping)
šport: košarka
klub: Norrköping Dolphins

Kako je prišlo do tega, da ste se novembra odločili kariero nadaljevati na Švedskem?

V Litvi, kjer sem bil pred tem, so bile stvari malo drugačne od pričakovanj. Kar hitro smo videli, da situacija ni dobra ne zame ne za ekipo. Nisem se dobro počutil, zato smo se odločili za prekinitev sodelovanja. V nekaj dneh je prišla švedska ponudba, ki me je zanimala, saj sem potreboval okolje, kjer bi se dobro počutil in v katerem bi dobil minutažo, da bi se spet vrnil na želeno raven. Že prejšnjo sezono pri Olimpiji ni bilo tako, kot sem si želel. Pozanimal sem se, kako je s košarko na Švedskem in kakšne so razmere v klubu. Rekel sem si, grem, novembra je bil tudi že čas, da si najdem klub.

V Litvi ste bili samo en mesec član kluba Dzūkija Alytus, ki ga vodi Andrej Urlep.
V klub sem prišel dva meseca pozneje in soigralci me niso najbolje sprejeli, videti je bilo, kot da sem postavljen na stran. Nisem se mogel vključiti v ekipo, zato je bilo zelo težko.

Poleti ste se po dveh letih razšli z Unionom Olimpijo, ste imeli takrat še kakšno ponudbo?
Imel sem dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno leto, a smo se po dveh letih razšli. Sploh drugo leto nisem imel sreče. Med treningom sem si teden dni pred začetkom priprav strgal mišico in sem bil skoraj tri mesece 'avt'. Ob vrnitvi sem si zvil gleženj, nato začel trenirati in si ga že na prvem treningu zvil še enkrat, tako da sem manjkal mesec in pol. Brez priprav pa je težko ujeti ritem. Imel sem nekaj ponudb iz Španije, Češke, Slovenije in mogoče sem naredil napako, ker sem malo predolgo zavlačeval z odločitvijo.

Oče je bil prav tako košarkar, vam da kakšen nasvet?
Seveda, čeprav je zdaj malo težje, ker igram v tujini. Sicer pa je gledal tekme, me včasih pokritiziral, kar je normalno in mi je všeč, saj ne more biti vedno vse super.

Bili ste član slovenske reprezentance, zdaj igrate na Švedskem, je to korak nazaj za vas?
Da, ampak sezona neigranja je že avtomatično korak nazaj. Če hočeš narediti korak naprej, moraš iti nekam, kjer boš igral, da si povrneš samozavest. Seveda bi lahko iskal višje rangiran klub od tega, toda ne veš, kako se bo razpletlo. Nisem si mogel privoščiti še ene sezone, ki bi bila podobna lanski.

Se na Švedskem v košarko vlaga več denarja kot v Sloveniji, so vsi igralci profesionalci?
To je še ena stvar, ki bo marsikoga presenetila, ampak na Švedskem se po moji oceni v košarko vlaga precej več denarja kot v Sloveniji. Mislim, da je večina igralcev profesionalcev. V ekipah iz spodnjega dela lestvice bi rekel, da se najdeta dva igralca, mogoče trije, ki delajo. Med mojimi soigralci je tak eden. 

CELOTEN POGOVOR Z JAKO BRODNIKOM SI LAHKO PREBERETE SAMO V SREDINI ŠTEVILKI EKIPE SN.

192-22-norrkoping vszi
Norrköping
vszi

Galerija

Članki iz rubrike