Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 07.01.2015 23:54:43

Matej Krušič: Veliko je izgubljenih duš

Arsen Perić
Košarkarski selektor Jure Zdovc je pred lanskim svetovnim prvenstvom v Španiji na širši seznam kandidatov za izbrano vrsto uvrstil tudi Mateja Krušiča, ki se je pred tem izkazal v B-reprezentanci.

Sedemindvajsetletni in 211 centimetrov visoki center je kariero začel v Šentjurju, v domovini pa branil še barve Heliosa, Slovana in nazadnje Grosupljega.

Pred začetkom letošnje sezone se je preselil na tuje. Odšel je na Češko, kjer je podpisal enoletno pogodbo s tamkajšnjim prvoligašem USK Prago. To ni Celjanova prva izkušnja s tujino, saj je v preteklosti že igral v Grčiji (Aris) in Španiji (Huesca).

krusic GW1_3475
Grega Wernig

MATEJ KRUŠIČ
rojen: 7. maj 1987
država: Češka (Praga)
šport: košarka
klub: USK Praga

Kako je sploh prišlo do tega, da ste se pred začetkom sezone odločili kariero nadaljevati na Češkem?
Že julija je z mano v stik stopil trener Miro Alilović, ki mi je takrat dejal, da je blizu podpisa pogodbe na Češkem, in me vprašal, ali bi me zanimalo igrati tam. Ni mi bilo treba preveč razmišljati, saj dobro poznam njega in njegov način dela, tako da sem se hitro odločil za odhod na Češko.

Ste imeli takrat tudi kakšne druge ponudbe?
Da, ponudb je bilo kar nekaj, ampak sem se želel še enkrat preizkusiti v tujini. Mislim, da mi gre zaenkrat zelo dobro od rok.

Ste imeli kaj pomislekov pred odhodom na Češko?
Niti ne, tudi slovenska liga ni na neki visoki ravni. Mislil sem, da slabše kot v Sloveniji ne more biti, in dejansko res ni.

Ponudb je bilo kar nekaj, ampak sem se želel še enkrat preizkusiti v tujini. Mislim, da mi gre zaenkrat zelo dobro od rok.

Kakšna je razlika med češko in slovensko ligo?
Medijska pokritost tekmovanja je na Češkem veliko boljša, saj se da vsako prvenstveno tekmo spremljati prek interneta. Dvorane so precej polne, samo v Pragi, kjer igramo mi, je obisk nekoliko slabši. Kar zadeva kakovost lige, lahko rečem, da je primerljiva s slovensko. Res je, da je Nymburk daleč najboljša ekipa na Češkem. Za primerjavo s Slovenijo bi rekel, da je po mojem mnenju boljši od Krke, za Olimpijo pa ne vem, ker zdaj bolj slabo spremljam slovensko ligo in ligo ABA ter težko delam kakršnekoli primerjave. Ostale ekipe tukaj so zelo izenačene, vsaka lahko premaga vsako.

Se na Češkem veliko vlaga v košarko?
Čedalje več. Tekme se igrajo v ritmu sreda-sobota in tudi sponzorjev je veliko, tako da se v košarko kar precej vlaga. Šport številka ena je sicer hokej, sledi mu nogomet, potem pa so vsi ostali športi, med katerimi je tudi košarka.

V prvenstvu vam ne gre ravno najbolje, po 23 krogih ste predzadnji s samo šestimi zmagami.
Da, res je. Imamo zelo mlado ekipo, nimamo veliko izkušenih igralcev. Pričakovanja pred sezono so bila uvrstitev v končnico, za kar imamo povsem realne možnosti. Miro iz teh mladih fantov iztiska maksimum. Težko je predvsem na gostovanjih, ker imajo vsa moštva v svojih vrstah starejše in izkušene igralce, poleg tega pa so nas nekajkrat oškodovali še sodniki. Alilović, Nikolić in jaz smo edini tujci v moštvu, vsi ostali fantje so domačini, stari med 17 in 21 let.

Dvorane so precej polne, samo v Pragi, kjer igramo mi, je obisk nekoliko slabši. Kar zadeva kakovost lige, lahko rečem, da je primerljiva s slovensko.

V tujini ste igrali v Grčiji, Španiji in zdaj na Češkem, kje se najbolje počutite?
Za zdaj se najbolje počutim v Pragi, ker je z mano družina. Poleg tega je trener slovenski, soigralca imam Slovenca Mitja Nikolića, tako da se počutim skoraj kot doma. Dejstvo je, da se bolj malo pogovarjam v tujem jeziku, zato je vse skupaj še toliko bolj domače. (smeh) Kar zadeva življenje, je bilo v Španiji zelo lepo, tudi podnebje je prijetno. V Grčiji pa je vse skupaj bolj neurejeno, mesta so bolj umazana.

Kako ste se navadili na življenje v Pragi, se precej razlikuje od tega, ki ga poznamo v Sloveniji?
Ne vidim neke posebne razlike. V bistvu sem že kar navajen, ko greš nekajkrat v tujino, se enostavno navadiš na vse skupaj. Stanovanje imam zelo blizu dvorane, tako da avta niti ne uporabljam veliko. V glavnem uporabljamo javni prevoz. Kot sem dejal prej, si tekme sledijo v ritmu sreda-sobota, potem so tu treningi, tako da ostane zelo malo časa za ostale stvari.

Ste imeli kaj težav s komunikacijo?
S komunikacijo nisem imel težav, zdaj je še lažje, ker razumem nekaj češčine. Drugače pa se sporazumevam z angleščino, v Pragi s tem ni težav.

Koliko češčine že obvladate?
Skoraj nič. (smeh) Znam si naročiti kakšno zadevo, to je pa to.

V dvorani je okoli 15 sob, kuhinja, v vsaki sobi je kopalnica, televizija. Da si boste lažje predstavljali, bi rekel, da je veliko bolje urejeno kot marsikateri slovenski študentski dom. 

Kakšno mesto je Praga?
Praga je zelo staro in lepo mesto, sploh središče mesta je zelo lepo. Tu ni nekih visokih stolpnic, stanovanjske zgradbe so narejene po starem nemškem sistemu z visokimi stropi. Človeku se ni težko navaditi na življenje v Pragi.

V katerem delu mesta živite?
Živim približno dvajset minut stran od strogega središča mesta.

Živite v stanovanju ali v hiši?
Živim v stanovanju. Gre pa za večstanovanjske stavbe, visoke do pet nadstropij.

Vam je stanovanje priskrbel klub ali ste ga morali poiskati sami?
To je uredil klub. V bistvu mi ni treba skrbeti za nič, saj za vse poskrbijo v klubu.

Je bilo težko najti primerno stanovanje?
Malo sem se pozanimal glede tega in izvedel, da so stanovanja v Pragi precej draga. Zato je s tem včasih kar nekaj težav. Dosti ljudi je lastnikov stavb in živijo samo od najemnin.

Kako veliko je stanovanje in koliko znaša najemnina?
Stanovanje je veliko približno 65 kvadratnih metrov, za najemnino pa ne vem, ker je to v domeni kluba.

Je kateri od vaših soigralcev tudi vaš sosed?
V zgornjem nadstropju je doma Mitja. Ostali soigralci so zelo mladi fantje in živijo v dvorani, kjer imajo zelo lepo urejene sobe. V dvorani je okoli 15 sob, kuhinja, v vsaki sobi je kopalnica, televizija. Da si boste lažje predstavljali, bi rekel, da je veliko bolje urejeno kot marsikateri slovenski študentski dom.

Mesečna vozovnica stane okoli 15 evrov, velja pa za avtobuse, metroje in tramvaje. 

Ali ostali sosedi vedo, da ste košarkar?
Mislim, da vedo, ampak sosede videvam zelo malo. (smeh)

Vas ljudje prepoznajo, če se sprehodite po mestu?
Ne, to pa ne. Košarka na Češkem vseeno ni tako priljubljen šport, tudi Praga je zelo veliko mesto. Vse gre tako hitro, da se ljudje sploh ne ozirajo na take zadeve.

Imate na razpolago klubski avto?
Imam svoj avto. Lahko bi imel klubskega, ampak ga ne rabim.

Kakšni vozniki so Čehi?
Čehi so dobri vozniki, na cesti nimam nobenih problemov. (smeh)

Kako pa je urejen javni prevoz?
Javni prevoz je odlično organiziran, recimo mesečna vozovnica stane okoli 15 evrov, velja pa za avtobuse, metroje in tramvaje.

Nekaj brezdomcev sem videl, ampak načeloma jih vseeno ni tako veliko. Če povem po domače, več je tako imenovanih 'izgubljenih duš'. Vse skupaj ni tako moteče kot v nekaterih drugih mestih.  

So vas že kdaj ustavili policisti?
S punco sva iskala trgovsko središče, zapeljala v napačno ulico in ustavil naju je policist. Dejansko se nismo mogli nič dogovoriti, ko je policist videl, da sem tujec, je rekel, naj kar odpeljem. (smeh)

Kakšen je vozni park na Češkem?
Nikjer nisem videl toliko beemvejevih modelov X6 kot tukaj. V golf klubu, kjer jemo, se da videti večinoma samo dobre avtomobile. Sicer pa prevladujejo škode.

Koliko stane liter bencina?
Podobno kot pri nas. V Pragi je cena malo višja kot drugje po državi. Mislim, da občine celo same določajo ceno bencina. Nekje sem celo videl, da liter nafte stane okoli 1,1 evra.

Kako so videti vaša gostovanja?
Na gostovanja se vozimo z avtobusom. Najdlje so Prostejov, Opava in Ostrava, do tam imamo približno pet ur vožnje, za ostala gostovanja pa porabimo med uro in pol ter dve uri in pol. Na pot gremo ob desetih zjutraj, potem se nekje še ustavimo za kosilo. Ceste pa so v redu po vsej državi.

Ste se na Češkem morda srečali s kriminalom? Ste morda doživeli kakšno neprijetno izkušnjo, ki ni povezana s košarko?
Ne, nobene neprijetne izkušnje nimam. Do zdaj sploh nisem pomislil na to.

Mislim, da na Češkem ljudje veliko bolje živijo kot v Sloveniji. Za svojo plačo si lahko več privoščijo.

Se močno pozna gospodarska kriza? Je na ulicah dosti brezdomcev, beračev?
Ljudje na Češkem ne jamrajo. Tudi ko gremo na pijačo, nihče ne govori o teh stvareh, kar je povsem drugače kot v Sloveniji, kjer je to večkrat celo glavna tema pogovora. Nekaj brezdomcev sem videl, ampak načeloma jih vseeno ni tako veliko. Če povem po domače, več je tako imenovanih 'izgubljenih duš'. Vse skupaj ni tako moteče kot v nekaterih drugih mestih.

Ali obstaja kakšna češka jed, ki vam je še posebej pri srcu?
V klubski restavraciji sem poskusil različne stvari in moram reči, da mi je češka hrana zelo všeč. Malo je sicer sladka, ampak dobra. Juhe imajo zelo dobre, prav tako pa je dober tudi češki golaž.

Ste morda v trgovinah naleteli na kakšne slovenske izdelke?
Precej je malih trgovin, v bistvu so to bolj restavracije in trgovine z vini. Drugače pa je tu nekaj velikih nakupovalnih središč, ki so precej večja kot v Sloveniji. Na slovenski izdelek še nisem naletel, če povem po pravici, niti nisem bil pozoren na to. (smeh)

Navdušen sem nad trgovino z gramofonskimi ploščami, obožujem jo. 

Kakšna je razlika v cenah, če jih primerjamo z našimi trgovinami in restavracijami?
Mislim, da na Češkem ljudje veliko bolje živijo kot v Sloveniji. Za svojo plačo si lahko več privoščijo. Hrana v trgovini in hrana v gostilni sta skoraj polovico cenejši kot pri nas. Razen v središču mesta, kjer je več turistov. Recimo pivo povsod stane evro. Zato menim, da si ljudje lahko več privoščijo kot pri nas, vsak teden gredo lahko vsaj enkrat ven jest, ob koncu tedna pa brez težav odidejo na pijačo s prijatelji. Vendar so na drugi strani zato dražja oblačila, zaradi česar je tu veliko trgovin z rabljenimi oblačili.

Če nekdo iz Slovenije pride k vam na obisk, kaj želijo najprej videti oziroma kaj jim najprej pokažete?
Praga je veliko mesto, tako da je v dnevu ali dveh težko pokazati kaj več od centra. Za to bi si moral vzeti malo več časa. Izven Prage si še nisem uspel ogledati veliko stvari, ker res nimam časa. Bil pa sem v živalskem vrtu, ki se ga splača ogledati. Gre za enega izmed lepših živalskih vrtov, v primerjavi s tem je ljubljanski videti precej 'bogi'. (smeh)

Kakšno je nočno življenje v Pragi?
Moram priznati, da nočnega življenja še nisem okusil, ampak so mi fantje povedali, da se vsak dan nekaj dogaja.

Pri Čehih me moti to, da so nečisti.

Se družite tudi z ljudmi izven košarkarskih krogov?
Ne, imam družino, pred tremi meseci se mi je rodil sin Tomaž, tako da sem bolj doma in niti nimam potrebe po tem, da bi kam šel.

Ali berete češke časopise?
Čisto nič.

Morda poslušate češko glasbo?
Zelo malo jo poslušam, tako da težko kaj rečem o tem. (smeh)

Ali gledate televizijo, imate urejene tudi slovenske programe? So filmi sinhronizirani ali opremljeni s podnapisi?
Imam vse slovenske programe, tako da češke televizije skoraj nič ne gledam. Bolj kot ne imajo skoraj vse sinhronizirano. Kar zadeva kino, pa je približno dvajset odstotkov filmov opremljenih s podnapisi, ostali so sinhronizirani.

Kako bi opisali Čehe?
So zelo prijazni, drugače pa bi rekel, da nimajo nekih delovnih navad. So malo bolj leni. (smeh) Drugače pa so odprt narod.

Kakšne so pa Čehinje?
Če povem po pravici, na to sploh nisem pozoren.

Kaj vas je najbolj navdušilo na Češkem?
Navdušen sem nad trgovino z gramofonskimi ploščami, obožujem jo. Našel sem dve trgovini, v katerih jih imajo čez tisoč. Imam zelo prijazno punco, ki me vsakič preseneti s kakšno novo ploščo. Vendar pa jih bom poslušal šele, ko pridem domov, saj tu nimam gramofona. (smeh)

Je kaj takega, kar vas tam moti ali morda pogrešate?
Pri Čehih me moti to, da so nečisti. To je stvar, ki bi jo spremenil. Tu je tudi veliko psov in lastniki sploh ne pobirajo iztrebkov za njimi. Komunalna podjetja jih sicer odstranijo, ampak ljudje bi lahko malo več pobirali iztrebke za svojimi ljubljenčki.

Navdušen sem nad trgovino z gramofonskimi ploščami, obožujem jo. 

Stari ste 27 let, kakšni so vaši cilji za naprej?
Pogodbo imam do konca sezone. Če bo možnost za podaljšanje sodelovanja, bom o tem razmislil, saj mora punca končati fakulteto, tu je tudi otrok. Zato obstaja možnost, da se vrnemo domov. Sicer pa upam, da bom košarko igral do 35. leta, če bo to le dopuščalo telo. Ampak nisem kaj preveč razmišljal o tem, kaj bi počel po tem, čeprav bi moral. Zanima pa me grafično oblikovanje.

Ste mogoče kdaj razmišljali o tem, da bi po končani karieri živeli na Češkem?
Za zdaj o tem še nisem resno razmišljal, ampak glede na situacijo v Sloveniji, bi bilo tudi to mogoče. Če bi na Češkem igral še kakšno leto, dve, tri, bi delali na tem, da bi punca tu dobila službo in bi lahko tudi ostali. To je ena od možnosti, vendar še nismo resno razmišljali o tem.

praga
vszi

Članki iz rubrike