Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
13.08.2024 15:18:26
Deli članek:

Še en odhod čez lužo: liga NCAA znova preveč mamljiva

Profimedia

Po šestih sezonah v Celju se seli onstran Atlantika.

Sophia Jite Gbemuotor odhaja v ameriško ligo NCAA, kariero bo nadaljevala na univerzi Ole Miss Mississippi. Slednja je v zadnjih dveh letih dala dve košarkarici, ki sta bili izbrani na naboru lige WNBA.

Gbemuotorjeva je v Slovenijo prišla leta 2018 iz nigerijskega mesta Warri. V dresu Cinkarne Celje je osvojila po štiri državne in pokalne naslove, trikrat pa se je s celjskim klubom veselila tudi naslova prvakinje v mednarodni ligi WABA. Ob članskih lovorikah se lahko pohvali še s številnimi naslovi in individualnimi priznanji v mlajših starostnih kategorijah. Leta 2022 je bila izbrana za najboljšo mlado košarkarico zaključnega turnirja lige WABA, v zadnji sezoni regionalne lige pa je bila na zaključnem turnirju v Podgorici izbrana v najboljšo peterko turnirja.
V dresu slovenske mladinske reprezentance (U-18) je na evropskem prvenstvu B divizije leta 2022 osvojila 1. mesto. Leto dni pozneje ji je enak dosežek uspel na evropskem prvenstvu B-divizije mlajših članic.

"S težkim srcem se poslavljam od celjskega kluba. Vem, koliko truda in potrpljenja so ljudje iz kluba morali vložiti, da sem sploh lahko prišla v Slovenijo. Šele, ko sem prišla v ta klub sem spoznala, da ob prihodu košarkarsko nisem znala pravzaprav ničesar. Iz srca bi se rada zahvalila vodstvu kluba in vsem trenerjem, ki so me naučili vsega, kar danes znam v košarki. Velika hvala mojim soigralkam, ki so me vsa ta leta z odprtimi rokami sprejele medse in našim navijačem, ki so nas spremljali in spodbujali pri vseh naših uspehih. Celje bo vedno moj dom, Slovenija pa vedno moja dežela," je ob slovesu od kluba in Celja povedala 20-letnica.

"Tisti, ki delamo v košarki, vemo, da se stvari v ameriški študentski ligi NCAA v zadnjem obdobju bistveno spreminjajo. Sophia je dobila izjemno ponudbo ugledne ameriške univerze in na njeni nadaljnji košarkarski in študijski poti je nismo želeli ovirati. Že to, da smo jo navkljub vsem birokratskim oviram uspeli pripeljati v Celje, je bil leta 2018 izjemen uspeh. Sophia je v našem klubu košarkarsko in osebnostno izjemno napredovala, še posebej ponosni pa smo na dejstvo, da je z uspešno opravljeno maturo zaključila srednješolsko izobraževanje. Bila je izjemno pomemben člen zlate generacije našega kluba v zadnjih letih, ki ji bodo vrata Cinkarne Celje vselej odprta," pa je odhod Nigerijke s slovenskim potnim listom komentiral predsednik kluba Borut Kop.

alesfevzer.com