Arian Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo ...

mark rutte Svet24.si

Izbrali so novega šefa Nata

1719350996-mm2-7994-1719350948316 Necenzurirano

Noč, ko smo postali veliki #komentar

tek upravna enota1 Reporter.si

Grozljivo poniževanje državljanov: olimpijski ...

slovenija 2 Ekipa24.si

Sijajno! Prizor zažgal splet, reakcija Slovencev ...

Hannah Louise Hill je omrežila 36-letnika Odkrito.si

Pazite se te vplivnice! Prevarala je že mnoge!

slovenija euro 2024 veselje Ekipa24.si

Zdaj je jasno, s kom in kdaj bodo Slovenci napadli...

Milena Novak
Milena Novak
1 18.05.2024 08:31:06

Ivo Daneu tudi o Luki Dončiću: 'Luka je revež, zelo so me razočarali!'

m
Legenda slovenske, jugoslovanske in svetovne košarke je kljub svojim napovedim, da ne bo več dajal intervjujev, naredil izjemo in za nas spregovoril o različnih temah iz njegovega življenja, za kar smo mu res hvaležni. Kljub izjemni karieri in ponudbam iz tujine je ostal zvest Olimpiji, ki jo še danes redno spremlja, žalosti pa ga, da je vsako sezono slabše. Zdaj 86-letni Daneu rad spremlja tudi Luko Dončića in povsem razume njegovo nestrinjanje s sodniki. Mu je pa pri 80 letih hrbet obrnilo zdravje; odkrili so mu raka na debelem črevesu, ga uspešno operirali, lani pa je imel operacijo tudi na srcu.

Rojeni ste v Mariboru, kakšno je bilo vaše otroštvo?
Otroštvo ni bilo ravno najlepše, ampak nimam nobenih težav. Takrat leta 1941 je prišel Hitler, pospravili so nas v vagone in nas odpeljali v Srbijo v Šumadijo, v vas Natalinci, kjer so nas odklopili. V vagonu sta bili po dve družini. Ampak ker je oče delal pri Beograjskem putniku v Mariboru, je imel prijatelje in tako smo se jeseni preselili v Beograd. Tam smo potem dočakali osvoboditev 20. oktobra, ki jo še zdaj proslavljam.
Avgusta smo se vrnili v Slovenijo, kjer je malo za tem oče umrl in z mamo smo ostali sami štirje otroci; jaz sem imel 12 let, medtem ko ga mlajši brat skoraj ni poznal. Imel sem tudi dve sestri, ki sta že pokojni, Desanko in Vlasto. Na srečo smo nekako preživeli, čeprav je morala mama pustiti službo. Bila je intelektualka, zelo lepo je igrala klavir, vendar je morala poprijeti za vsako delo. Ob hiši smo imeli vrt in sadje, bila je šivilja in kuharica, vendar nas je vse 'spravila gor'. Bilo je pomanjkanje, vendar moram reči, da otroci tega nismo občutili.

ivo daneu 24 mm
m

Kdaj in kako ste se spoznali s košarko?
V tistih časih ni bilo nobenih televizorjev, ni bilo telefonov, interneta. Za v kino nismo imeli denarja, tako da sem sam začel najprej hoditi na nogomet v Ljudski vrt. Naj povem staro zgodbo, kako se mi je nogomet zameril: sedel sem na ograji ob golu in gledal, kako so izvajali enajstmetrovke, nakar me je žoga zadela v glavo in nezavesten sem padel z ograje. Sosednje igrišče je bilo košarkarsko, zato sem začel zahajati tja in pobirati žoge starejšim igralcem. Ko so se utrudili, sem vzel žogo in metal na koš; tako sem potem cele dneve preživljal na košarkarskem igrišču.

Torej je bila prva ljubezen nogomet, ne košarka?
Ne, prva ljubezen je bila Katja, sedanja žena, s katero sva še vedno skupaj.

ivo daneu 24 mm
m

Starši so bili visoko izobraženi. Kako so gledali na vaše ukvarjanje s športom?
Oče je zelo zgodaj umrl, tako da niti ni vedel za to. Bil je visoko izobražen, doktor prava in ekonomist, igral je klavir in violino, govoril je šest jezikov, mama pa je zaključila samo srednjo šolo in tudi ona je igrala klavir. Gnala me je k učenju za šolo, na košarko pa ni imela vpliva, ker je vedela, da to počnem rad. Tudi če mi ne bi dovolila, bi košarko še vedno igral.

Cel intervju si lahko preberete v današnji tiskani izdaji EkipeSN, ki jo najdete tudi TUKAJ.

Značke: ivo-daneu, dončić

Članki iz rubrike