nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 09.11.2023 22:12:03

Po dogovoru glede sodniških stroškov konec stavke košarkarskih sodnikov

alesfevzer.com
Predstavniki klubov ter predstavniki košarkarskih sodnikov so na sejah združenj dosegli dogovor glede višine sodniških stroškov za naslednje tri tekmovalne sezone, so sporočili s Košarkarske zveze Slovenije. Novo pripravljen predlog so na korespondenčni seji že potrdili tudi člani izvršnega odbora KZS, kar je tudi uradno končalo sodniško stavko.

Kot so zapisali pri KZS, bodo glede na sprejet dogovor in soglasno potrditev članov IO članska tekmovanja znova stekla že s petkovimi tekmami in se bodo nadaljevala po predvidenem razporedu.

Pojasnili so, da v skladu s predlogom sodniških taks v mlajših kategorijah v sezoni 2023/24 ne bodo spreminjali in bodo ostale takšne, kot so bile sprejete na IO KZS septembra letos. Nove takse bodo vstopile v veljavo z začetkom nove tekmovalne sezone.

Sodniške takse v članskih tekmovanjih pa so začele veljati s 1. novembrom. Na tekmah rednega dela letošnje sezone lige Nova KBM sodniška taksa po novem znaša 200 evrov, na tekmah 2. SKL 120 evrov, v tretji ligi in ženski ligi je taksa 80 evrov in četrti ligi 60 evrov, so še dodali pri KZS.



Povišanje sodniških taks v letošnji sezoni bo delno sofinancirala Košarkarska zveza Slovenije, in sicer, 50 odstotkov povišanja sodniških taks v vseh tekmovanjih mlajših moških starostnih kategorij, 50 odstotkov povišanja sodniških taks v 3. in 4. članski ligi ter 100 odstotkov povišanja sodniških taks v vseh ženskih tekmovanjih. Sprejeti stroškovnik velja za tri sezone, poleg aktualne še za sezoni 2024/2025 in 2025/2026.

Košarkarski sodniki so sicer prejšnji teden napovedali stavko in jo v sredo tudi začeli, a sta obe strani hitro dosegli dogovor. Ob napovedi stavke so sodniki izpostavljali, da so se takse za tekme članskih kategorij nazadnje dvignile leta 2007, ko so bile postavljene na 150 evrov. Takrat je razmerje med takso prve lige in povprečno bruto plačo znašalo 11,88 odstotka, nazadnje pa je bila ta le še 6,8 odstotka. Zato so zahtevali zvišanje taks na razmerje s povprečno plačo, ki je veljalo pred leti.

Osnovni predlog sodnikov je predvideval postopno zvišanje tarif v naslednjih treh letih, sprva na 220 evrov na tekmo, nato prihodnje leto na 250 evrov in leta 2025 na 280 evrov.

Značke: košarka, sta

Članki iz rubrike