Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

ku
ku
0 03.10.2019 13:21:07

V Laškem praznujejo 50 let od ustanovitve košarkarskega kluba

Ekipa v sezoni 1972/73
Košarkarski zanesenjaki iz Laškega letos slavijo 50 let od ustanovitve košarkarskega kluba.

Uvodno dejanje praznovanja je predstavljala svečana seja članov kluba, ki so se je udeležili župan občine Laško, gospod Franc Zdolšek, prva generacija članskega moštva košarkarjev v Laškem na čelu z gospodom Gorazdom Šetino, nekdanji predsedniki kluba na čelu z dolgoletnim in sedaj častnim predsednikom kluba gospodom Jožetom Sadarjem starejšim, nekdanji in sedanji funkcionarji, igralci, pomožni sodniki, zapisnikarji in časomerilci v klubu ter člani in navijači košarkarskega kluba Zlatorog Laško. Seveda niso manjkali niti sponzorji in donatorji kluba, na čelu z glavnim sponzorjem Pivovarno Laško Union in tokratnim gostiteljem Thermano Laško, brez katerih bogate 50-letne košarkarske tradicije v Laškem prav gotovo ne bi bilo.

V uvodu seje so prisotni z minuta molka obudili spomin na pred kratkim umrlega Aleša Antauerja, ki je bil zaslužen član kluba celih 30 let. Prvih nekaj let je bil trener, potem sekretar in direktor kluba. Istočasno je bil od izgradnje dvorane Tri lilije tudi njen upravnik.

Igralci zezone 1969-70
Ekipa v sezoni 1969/70


V pozdravnem govoru je sedanji predsednik kluba Bojan Špiler izpostavil predvsem trenutno delovanje kluba in načrte za prihodnost. KK Zlatorog Laško je izrednega pomena na področju športa in tudi vzgoje mladih v občini Laško, saj je edini športni kolektiv v občini, ki nastopa na nivoju 1. lige, tako v članski konkurenci kot tudi v večini mlajših kategorij. Ob tem je poudaril, da so predhodniki, tokratni slavljenci, ki so klub ustanovili ter bili zaslužni za postavitev športne dvorane, omogočili dobre pogoje za delo, obveza sedanje generacije pa je, da ohranja in nadgrajuje dobre pogoje za razvoj kluba tudi v bodoče. Z optimizmom je poudaril, da je v letošnji sezoni sestavljena članska ekipa daleč najcenejša odkar klub nastopa v 1. ligi, vseeno pa meni, da so izbrali dobre posameznike, ki tvorijo odlično ekipo, ki bo zagotovila osnovni cilj kluba, to je obstanek v 1. ligi.

Pomembna iztočnica, ki jo je navedel že predsednik kluba, je bila rdeča nit tudi v pozdravnem nagovoru župana občine Laško Franca Zdolška. Oba sta namreč v ospredje nadaljnjega delovanja kluba izpostavila pomen kluba v lokalnem okolju, prebivalcem Laškega, občini Laško in še posebej lokalnim podjetjem. Potrebno se je zavedati, da ne gre le za člansko ekipo, pomembnejše je poslanstvo, to je skrb za otroke, skrb za njihov košarkarski in osebni razvoj.

Svojo udeležbo na slovesnosti je zaradi službene zadržanosti v tujini opravičil predsednik Košarkarske zveze Slovenije gospod Matej Erjavec, ki je poslal pismo, v katerem je izpostavil pretekle dosežke kluba, navedel igralce, ki so pustili tudi pomemben pečat na reprezentančnem nivoju in uspešno sodelovanje kluba s košarkarsko zvezo Slovenije. V čestitki je ob visokem jubileju zaželel, da se bogata tradicija kluba uspešno nadaljuje. Podobno so storili tudi nekdanji igralci, ki se iz tujine slovesnosti niso mogli udeležiti, kot tudi starosta slovenske košarke Ivo Daneu, ki je ceni izredno dobre prijateljske odnose z vrsto članov laškega kluba.

Slavnosti govornik je bil Jože Sadar starejši je orisal prehojeno pot kluba, ki je od ustanovitve leta 1969 pa do danes doživljal različna manj ali bolj uspešna tekmovalna obdobja. Voditelji kluba so se ukvarjali z mnogimi težavami, najpomembnejše je zagotovo, da klub v vsem času obstoja nikoli ni prekinil svojega delovanja. Prav nasprotno, vrhunec petdesetletnega dela in uspehov je bilo nedvomno tudi jubilejno leto 1999, ko je klub slavil tridesetletnico obstoja in se je članska ekipa KK Pivovarna Laško uvrstila v evropsko ligo, najvišje evropsko tekmovanje sploh, med 24 najboljših ekip v Evropi. Nekateri ljudje in okolje dandanes vse prepogosto razvrednotijo prizadevanja drugih, čeprav življenje potrjuje, da so nekatere stvari dosegljive le, če stopimo skupaj. To so v Laškem tudi storili. V športno dvorano Tri lilije v Laškem, ki je ponos nas vseh še dandanes, smo privabili v najboljših košarkarskih sezonah na nekaterih tekmah tudi do 2500 obiskovalcev, čeprav v širši okolici in v centru Laškega živi le 5000 prebivalcev. V Laško so prihajale košarkarske ekipe iz evropskih držav, kjer je samo v njihovih športnih dvoranah prostora za dvakrat več gledalcev, kot nas je vseh Laščanov. Poleg optimizma je ob zaključku razigranega govora klubu ob visokem jubileju zaželel še mnogo uspešnih let.

Dobitniki preiznanj
Dobitniki priznanj


Kot se za tako visoki jubilej kluba spodobi, so bile zaslužnim članom podeljena priznanja. V glasbenem programu so sodelovali Kvartet klarinetov GŠ Laško-Radeče, za vrhunec prireditve pa je poskrbel nastop skupine Šank rock, ki ob koncu svojega nastopa predstavi novo himno KK Zlatorog Laško.


POMEMBNI MEJNIKI

  • Leto 1962 Postavitev prvega košarkarskega igrišča v Laškem.
  • Leto 1969 Uradna ustanovitev KK Laško se je zgodila 29. maja.
  • Leto 1971 Pionirji osvojili 3. mesto na slovenskem prvenstvu.
  • Leto 1972 Preimenovanje kluba v KK Zlatorog.
  • Leto 1978 Preboj v 2. SKL.
  • Leto 1994 Zmagovalci 2. SKL, preimenovanje v KK Pivovarna Laško.
  • Leto 1995 Izgradnja dvorane Tri lilije, čudovitega domovanja našega kluba.
  • Leto 1996 Preboj v 1. SKL.
  • Leto 1998 Finalist Pokala Spar.
  • Leto 1999 Finalist Pokala Spar, finalist 1. SKL, četrtfinale Pokala Saporta.
  • Leto 2000 Finalist 1. SKL, finalist Pokala Spar, udeleženec evrolige.
  • Leto 2002 »Final four« Lige ABA, polfinale Pokala Radivoja Korača.
  • Leto 2004 Zmagovalec Pokala Spar, Superpokal Slovenije, 6. mesto v Ligi ABA.
  • Leto 2005 Superpokal Slovenije, finalist Pokala Spar, 9. mesto v Ligi ABA.
  • Leto 2006 Finalist Pokala Spar, preimenovanje v KK Zlatorog Laško.
  • Leto 2010 Finalist Pokala Spar.
  • Leto 2013 6. mesto v Pokalu mladih KZS.
  • Leto 2015 Finalist Pokala Spar, 10. mesto v Pokalu mladih KZS.
  • Leto 2016 Finalist 1. SKL, finalist Pokala Sixt Alpe Adria.
  • Leto 2017 Finalist mladinskega državnega prvenstva.

Članki iz rubrike