kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
2 22.12.2018 09:16:57

Rašo Nesterović kot ga NE POZNATE: SEM GROBAR SLOVENSKE KOŠARKE!

Jurij Kodrun
Drugič zapored je najboljši športnik Slovenije košarkar. Rašo Nesterović je prvi operativec zveze in najbolj odgovoren za polom reprezentance, ki se ni uvrstila na svetovno prvenstvo. Splet okoliščin? Verjetno, a vseeno ... Bo prepričal Gorana Dragića, da zaigra na olimpijskih kvalifikacijah? In svetuje Olimpiji, naj se odreče slovenski ligi. Nesterović brez dlake na jeziku.

Luka Dončić, športnik Slovenije 2018. Pričakovano tudi za vas ali ne?
Pričakovano? Mislim, da. V zadnjih dveh letih je eksplodiral. Saj nismo imeli ravno veliko izbire. Razen Primoža Rogliča sta bila le še Jakov Fak in Žan Košir. Ampak pri takem izboru je zelo pomemben tudi šport oziroma priljubljenost tega športa. Saj ste vi, novinarji, krivi za to, da je Luka tako priljubljen. Ves čas pišete o njem. To je sicer normalno, saj si Luka to tudi zasluži.

Luka je v tem trenutku zaščitni znak slovenske košarke. Ne samo pri nas doma, ampak v svetu, ZDA, Evropi ... Kaj to pomeni za slovensko košarko? Greste lažje do kakšnega sponzorja?
Da. Mene predvsem veseli, da je Luka vsem skeptikom pred naborom, ki so govorili, da je počasen, premlad, predebel, pa to in ono, dokazal nasprotno. Videli smo, da če imaš v glavi vse urejeno, tako kot ima on, potem ni vse v telesnih predispozicijah. Vsem skeptikom je dokazal, da so se zmotili. To je dobro. Končno je eksplodiral tudi en slovenski igralec. Končno smo tudi mi dobili igralca, ki lahko sam napolni dvorano. Do zdaj je bil pri nas tak primer Goran Dragić, toda Luka je sposoben takih stvari pri le 19 letih. To je res nekaj neverjetnega.

Luka je sam rekel, da je žalosten, ker se Slovenija ni uvrstila na svetovno prvenstvo. Kako je to sploh mogoče, da se evropski prvak ne uvrsti na svetovno prvenstvo? Je to sramota?
Očitno nimamo dovolj kvalitetne ekipe, če manjkajo trije ali štirje igralci. Poglejte nogomet. Iz nogometnega Reala je odšel en igralec, pa vidite, kakšne rezultate imajo. Slovenija že tako nima velike baze igralcev, potem pa sta dva v ligi NBA, dodatni trije so v evroligi, kakšen se še poškoduje in smo tam, kjer ni muh. Če pogledate našo zlato kolajno na evropskem prvenstvu, boste videli, da so našo reprezentanco vlekli trije ali štirje igralci. Morda še dva, ki sta pomagala vleči ta vlak. In če daš stran to peterico, ostali niso ... Sistem je tak, kot je. Slab. Sistem moraš prilagoditi najmočnejšim. Najmočnejši v košarki pa je liga NBA. Prilagoditi se moraš njim. Novinarji vsak dan pišete o Dončiću, Dragiću, Randolphu, Bogdanoviću, Jokiću, Gasolu ... Potem pa pride reprezentanca, v kateri je 12 fantov, o katerih se piše zelo malo ali nič. Kdo jih bo prišel gledat? To je šok za navijače, ki posledično ne preidejo na tekmo. Fiba se bo morala zamisliti. Igralci, ki bi polnili dvorane, prodajali oglase in televizijske pravice, manjkajo. Nimaš jih. Na sestanku na Fibi sem vprašal, ali je to sploh realna slika, kdo je šel naprej in kdo ne. Je realno, da Srbija v zadnji sekundi premaga Avstrijo? Če bi bili oboji popolni, kakšen bi bil rezultat? Toda je, kar je, in temu moraš se prilagoditi. Trenutno nimamo prave baze igralcev, a moramo delati na tem.

Koliko pa se zveza oziroma vi osebno počutite odgovornega za polom reprezentance? Nekaterih igralcev ni bilo, četudi bi lahko prišli.
Največjo odgovornost nosiva predsednik in jaz. Midva sva izbrala selektorja. Če mislite, da sem kriv, sem pripravljen odgovarjati. In predsednik. Delala sva po najboljših močeh. Če kdo misli, da bi delal boljše, naj izvoli. Naj pride sem in mu predamo posle.

Je Rašo Nesterović res alfa in omega slovenske košarke? Vodite vse?
To ni res. Prevzamem krivdo za vse. Govorim, da sem grobar slovenske košarke. Vsi pravijo, da imam jaz roko nad vsem. Da vodim vse, da sestavljam ekipo ... A ni res. Pa se pritožujejo sodniki, trenerji, vsi ... Lažje je priznati, da sem za vse kriv, kot da vsakemu razlagam, pa nikoli ne pridem do konca. Alfa in omega slovenske košarke so igralci. Kaj bom jaz brez igralcev? Nič. Ideja je, da se najde človeka, ki se bo boril za pravice igralcev v slovenski ligi. Sodniki imajo združenje, trenerji, igralci pa ne. Igralci bodo napolnili dvorano. Jaz ne. Če pridejo za olimpijske kvalifikacije igrat Gogi, Zoki, pa seveda Luka ... Da se zbere prava reprezentanca ... Njim bodo ploskali. Meni so že odploskali svoje ...

CELOTEN INTERVJU SI LAHKO PREBERETE V DANAŠNJI TISKANI IZDAJI ČASNIKA EKIPA SN IN NA TRAFIKA24.SI!

Članki iz rubrike