Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
17.02.2016 11:29:12
Deli članek:

Intervju Rašo Nesterović: Ne vem, ali bo Dončić igral za Slovenijo

Nikola Miljković

Nov selektor in status slovenske košarke v Evropi sta le dve temi, zaradi katerih se je izplačalo na pogovor povabiti generalnega sekretarja Košarkarske zveze Slovenije Raša Nesterovića. Načeli pa smo še kar nekaj drugih in želeli konkretne odgovore.

Generalni sekretar je v praksi načeloma prvi mož zveze. Ste vi dejansko to? Sprejemate odločitve, udarite po mizi? Kaj točno počnete? 

Prvi človek je vedno predsednik, on odgovarja za vse s svojim mandatom in funkcijo. Dejstvo je, da vodim pisarno in operativne stvari. Po mizi pa ni treba udarjati, saj vsi delajo tako, kot morajo, vsaj doslej je bilo tako, kot mora biti, težave smo reševali sproti.

Kot človek ste tihi, mirni. Je to funkcija za vas?
Tu sem šele dobro leto dni in še vedno ne poznam vsega, kar se dogaja. Dejstvo je, da to ni ravno tako dolgočasna funkcija, kot vsi mislijo; stalno se nekaj dogaja, dinamika dogodkov je velika. Dolgčas ni, sploh ob tem, kar se trenutno dogaja v košarki, je zelo zanimivo.

V petek je bila predstavitev selektorja. Ne gre mimo tega, da njegov izbor pripisujejo vam in Dragićema. Verjetno boste to zanikali, povejte pa, zakaj se po vašem sploh pojavlja tako mnenje, kdo je začel s tem?
Ne vem, kaj naj zanikam. Igorja je izbral izvršni odbor na predlog predsednika, ne pa jaz in ne brata Dragić. Sploh ne vem, zakaj se nas meša zraven. Kdo pa je potem pripeljal Jureta? Kdo je Maljkovića ali Pipana, Bečirovića? Mar vsakega selektorja izberejo igralci?

Upamo, da ne. Ampak dejstvo je, da je stalno prisotna ta misel »aha, Kokoškov bo selektor, Rašo je tako želel«.
Vprašati morate tiste, ki to govorijo, kje so sploh dobili zamisel, da bodo igralci in generalni sekretar zdaj na lastno pest izbirali selektorja.

A kar tako na lepem se le ni pojavilo. Kdo so potem tisti, ki so to prvi začeli govoriti?
Ne vem, vi ste novinarji, morali bi vedeti bolje od mene.

Nikola Miljković

Je Jure Zdovc neposredno rekel, da ne bo več selektor, ali ste se na zvezi sami po izteku pogodbe odločili za drugo rešitev? 

Z Juretom je imel stik predsednik, on se je z njim pogovarjal večino časa, že takoj po prvenstvu in nato po tem, ko smo bili v prehodni dobi, ko ni bilo aktivnosti. Pri pogovoru z Matejem Erjavcem sem dobil občutek, da ima Zdovc določene zadržke, še posebej, ko je šel v AEK. Bila so namigovanja, da bi ga tam radi imeli ves čas in jim ni bila ravno všeč ideja, da bi bil določen čas priprav odsoten.

Je bil Kokoškov tudi vaš prvi izbor? Bi vi izbrali njega, če bi imeli možnost?
Imeli smo tri kandidate, s stroko smo se poskušali približati najboljšemu selektorju za to, kar načrtujemo v prihodnosti.

Lahko izdate imeni preostalih dveh?
Ne, ne bi bilo pošteno, nočem, da bi se morda počutila poraženca. V preteklosti so bile nekatere težave, ko se je povedalo, kdo je prvi, drugi kandidat in so bili nekateri užaljeni. Nočem spet povzročiti tega.

Nikola Miljković

Nekateri namigujejo, da je slovenska reprezentanca izpostava menedžerja Radeta Filipovića (pod čigar okriljem sta brata Dragić, Kokoškov, bili ste vi, pa Matjaž Smodiš), da je pač pomemben faktor v njej in posledično tudi na zvezi. Komentar?
Zase vem, da nisem potreboval menedžerja, da bi postal generalni sekretar, tudi Smodiš se na zvezo ni prišel pogovarjat z menedžerjem. Z Igorjem smo imeli neposreden stik, ne prek menedžerja. Mi smo zveza, ne klub. Menedžerji so sicer sestavni del tega posla, a z njimi nimamo nič. Če je treba, se pogovorimo glede kakšnega igralca, da vidimo, kakšni so načrti, da pridemo do skupne zgodbe, drugače pa nimamo nič. Prvič, ne moremo se dogovarjati in trgovati, ker nismo klub, drugič, ne morejo vplivati na reprezentanco, saj je slednja sestavljena iz 12 najboljših. Ne moreš vanjo dati nekoga slabšega, zato ker je njegov menedžer Filipović, če pa si tega ne zasluži.


Tako je v teoriji, pa je tudi v praksi?
Če ni tako v praksi, se zgodi, da nimaš rezultatov, kar se vidi po klubih.

Je bil za vas lanski rezultat reprezentance na EP neuspeh?
Zame je vsekakor bil.

Bo s Kokoškovom sledil poskus sestave reprezentance z vsemi najboljšimi, tudi vsemi "izgubljenimi sinovi"? V preteklosti so bili kakšni, ki so imeli zamere do vodstva, ki pa je zdaj povsem novo. V kakšni meri boste podprli Kokoškova, če bo denimo želel v ekipi Udriha ali Vujačića?
Definirajte, kdo so izgubljeni sinovi.

Tisti, ki bi v preteklosti lahko igrali v reprezentanci, pa niso.
Povejte mi, zakaj niso.

Nikola Miljković

Pri enih je bil razlog nestrinjanje s statusom, pri drugih poškodbe, družinski razlogi ...
To je reprezentanca. V nekdanji Jugoslaviji je bil denimo Žarko Varajić, ki je dal v dresu Bosne 45 točk v finalu evropskega pokala, pa je bil vesel, če je bil menjava Kičanovića in Dalipagića. Za nas nihče ni izgubljen, vedno smo bili odprti, to so njihove zamere. Eden je javno rekel, da noče nastopati, drugi je to nekaj dni pred pripravami sporočil z sms-sporočilom. Če se selektor odloči koga poklicati, tudi stoji za rezultatom in je on odgovoren za to. Jaz se ne bom mešal v izbor Kokoškova, potem pa bo v primeru neuspeha rekel "saj si se ti vmešaval". Ima odprte roke, enako je bilo pri Juretu. Lahko izbere, kogar hoče, mi ga bomo podprli, on pa mora stati za tem, če je o tem prepričan.

Konkretno pri Udrihu je leta 2013 po odpovedi z sms-sporočilom zveza v izjavi dejala, da zaradi dolgoletnih izkušenj pri Udrihovih odpovedih več kot očitno nima smisla, da ga še kdaj povabimo v reprezentanco.
To težko komentiram, jaz česa takega nisem nikoli izjavil. Poznam igralce in njihove probleme, posebej tistih v ligi NBA. Res ni lahko, zelo se iztrošiš, moraš biti res odločen igrati za reprezentanco, psihično pripravljen. Ljudje si ne predstavljajo, kako je to, ko si sedem mesecev od doma, stalno na poti, in se naveličaš. Tisti, ki se odloči in bo zraven stoodstotno, je super, tistega, ki ni, pač ni. Delati moramo s tistim, kar imamo, ne s tistim, kar bi lahko imeli.

Nikola Miljković

So nekateri sponzorji res izrazili negodovanje oziroma celo zagrozili, da se bodo umaknili zaradi menjave selektorja?
O tem ne vem ničesar, da bi se kdo pritoževal ali celo odšel. Prvič slišim, zdi pa se mi čudno, da bi se mešali v operativno zadevo zveze.

Lahko poveste jasno in neposredno: Bo Luka Dončić igral za člansko slovensko reprezentanco?
Ne vem.

Od česa je odvisno?
Od več dejavnikov, zunanjih in notranjih. Začeli smo že operacijo Dončić. Vedno je dobrodošel, po kakovosti si zasluži mesto, ne vem pa, kakšna bo njegova osebna odločitev. Po zadnjih pogovorih, ki sva jih imela z Matjažem (Smodišem, op. p.), je zagotovil, da ga ne zanima nič drugega kot igranje za Slovenijo. Ali bo prišel letos, naslednje leto, pa ne morem trditi z gotovostjo.

Je res, da ga hočejo Španci?
Ne. Zatrdil je, da ga nočejo in da ga to niti ne zanima.

So potem v igri Srbi?
Ne, nikakor. To je bila le novinarska raca. Nimam pojma, od kod so oni prišli v igro. Kaj ima sploh on s Srbijo?

Zgodba s Srbijo je aktualna postala po fotografiranju s selektorjem Đorđevićem, takrat so sami Srbi pisali o možnosti igranja Dončića.
Sam sem se fotografiral z Yao Mingom ... (smeh) Novinarji zelo hitro iz česa banalnega naredite zgodbo. Morda je prav tako, vem, da morate o čem pisati, a tu ni bilo realne podlage. Kaj bi šele pisali, če bi se slikal s selektorjem Španije Scariolom? Potem bi bil popoln kaos.

A če pravite, da je Luka izrazil željo, da se Španci ne zanimajo, da Srbija ni opcija ...
... Ne da se ne zanimajo, a Luka je dejal, da ga zanima le Slovenija.

V čem je potem problem, da ne morete potrditi njegovega igranja?
Ima določene težave. Luka je še otrok, star je komaj 16 let. O njem ne odločam ne jaz ne on sam, ampak še njegovi starši. Najbolje bi bilo vprašati njega, še bolje pa starše.

Ste imeli kakšno vlogo pri tem, da je Dončić šel v Real?
Nikakršne, ničesar nisem imel zraven. Ne bom odgovarjal za otroka, da bi potem prišel čez nekaj let in mi rekel, kako sem mu narobe svetoval. Tako kot ste slišali vi, da gre v Real, sem izvedel tudi jaz. Nikogar ne poznam v Realu, nisem menedžer, to, da poznam starše, pa še ne pomeni, da ga bom nekam pošiljal.

Roman Lisac pogosto upira prst v zvezo oziroma vas, da ste zrušili oziroma pomagali zrušiti prejšnje vodstvo lige ABA. Kako mu odgovarjate?
Z Liscem sva dobra prijatelja in mi tega ni nikoli povedal. Zakaj bi krivil mene? Sam je izgubil zaupanje klubov. Rašo Nesterović ni lastnik lige ABA, tam nimam nobenega glasu, ničesar nimam od tega. Zakaj bi jaz rušil? Liga ima svoje vodstvo, klubi odločajo o vsem in oni so ga zrušili.

Torej ne drži vode teorija, da naj bi bili Srbi glavni krivci za sestop prejšnjega vodstva lige ABA, vi pa ste zelo povezani z njimi?
Sploh ne. Zelo dobro sem povezan tudi z bosanskimi, še bolj z makedonskimi ljudmi, pa to ne pomeni, da smo šli proti vodstvu. Klubi so se odločili, da želijo upravljati ligo, očitno so prišli do nekega spoznanja. Vprašati morate njih. Čudno je, da bi nekaj rušil, potem pa ne bi imel nobenega vpliva. Če bi že rušil, bi ga gotovo hotel imeti.

Zakaj je Slovenija tako "izvisela" pri Fibi?
To je neko realno stanje naše lige in klubske košarke. Še zadnji stik z vrhunsko košarko smo imeli z reprezentanco, kjer smo bili stalno med najboljšo osmerico, zdaj smo na žalost izgubili tudi to. Dali so nas v skupino držav, ki je res malce čudna, in to je zelo žalostno, a ne moremo pričakovati, da nas bodo dali v višji rang, če je največji uspeh slovenskih klubov "wild card", da te pokličejo v določeno tekmovanje. Gleda se na igrišče in kvaliteto. Fiba in Uleb vesta, da bosta služila le s tistimi, ki bodo imeli prodane sedeže v dvorani in kvaliteto na parketu.

Nikola Miljković

A Belgijci ali Čehi niso niti v evroligi niti v evropskem pokalu, da ne govorimo o raznih bosanskih, estonskih, portugalskih in tako dalje. Mar ni vse skupaj čudno?
Naštejte mi hitro tri tujce Olimpije iz sezone 2011/12 ...

... Uf, težko se spomnim tako na hitro ...
No, vidite. Ne boste se spomnili. Povejte mi, kdo je bil MVP slovenske lige 2012. To je naš problem. Preveč stvari jemljemo za samoumevne, pa si jih ne zaslužimo in prislužimo. Koliko naših mladih igralcev sploh ve, kaj je to zmagati domače prvenstvo?

Recimo Rojc ...
Ena, naprej ... Naštejte takšne, ki igrajo 20, 25 minut in vedo, kakšen je občutek postati prvak.

(razmišljanje) Bratož.
... Če se ne morete spomniti v nekaj sekundah, to že nekaj pove.

A vseeno, kako da Slovenija niti v kvalifikacijah nima zagotovljenega mesta?
Ima ga. Ne vem, zakaj tako pisanje.

Tako je pisalo v shemi, ki je bila objavljena.
Tabela je nekaj, realnost pa čisto drugo. Vsaka država se bo imela priložnost kvalificirati, to je razlika med Fibo in evroligo. Enako je kot v nogometu. Tudi Maribor se uvršča iz predtekmovanja, bil je v ligi prvakov, pa se mora vedno znova vanjo spet uvrščati. Pri nas se še vedno ne zavedamo, da je denar sveta vladar. Tisti, ki ga obračajo, bodo bližje, tisti, ki ne, se bodo morali zadovoljiti z drobtinami.

Kako razlagate to, da niti na sestanku Fibe niti Uleba z zvezami in klubi ni bilo nikogar iz Slovenije?
Klubi so se odločili, da bo liga ABA zastopnica Balkana, in so povabili predstavnike iz te lige, tiste, ki imajo evroligaše oziroma so v predsedstvu. Če bi bili sami, bi bili gotovo povabljeni.

Nikola Miljković

Vas je Fibino rangiranje presenetilo?
Ja in ne, ker vse skupaj še ni dokončno. Treba je počakati, da bo vse znano, saj je v zraku še veliko stvari, odvisnih od tega, kdo bo kje nastopal. Gre za vojno na vrhu, v kateri mi spodaj lahko samo čakamo, kaj bo in kje bo naše mesto.

Kaj svetujete slovenskim klubom, na katero stran naj se postavijo?
Mi smo člani Fibe, spoštovati moramo njene regulative, ki jih postavlja. Držati se moramo norm in pravil, ki jih bodo poslali, klub pa se bo sam odločal o svoji usodi.

Iz Krke in Olimpije prihajajo trditve, da siljenje v igranje DP od začetka ni pravi način. Mislite, da je to res dobra pot, boljša od dosedanje?
Mislim, da je. Na katerih pozicijah pa sta kluba v ligi ABA? Povejte, koliko povprečne minutaže imajo mladi v njej? Lahko recimo Blaž Mesiček naredi preskok iz druge slovenske lige neposredno v ligo ABA in evroligo? Težko, najprej mora igrati s sebi primernejšimi. Slovenska liga sploh ni slaba. Dober primer so Litovci. Oni so izstopili iz lige VTB, ker so dojeli, kaj je najbolje. Imajo en dominanten klub Žalgiris, potem je Lietuvos Rytas, še Neptunas, in sedem klubov, ki se bojujejo in napredujejo. Litva ima zagotovljeno mesto tako v Ulebovi evroligi kot pri Fibi, reprezentanca ima neverjetne uspehe. V domačem prvenstvu igrajo mladi igralci, ki jih razvijajo. Če je klubov deset, je to 150 igralcev, od tega je 30 mladih. Potrebuješ tri, štiri, da postanejo pravi igralci.

Ste potem za to, da tudi naši klubi odidejo iz lige ABA?
To se bodo morali odločiti sami. Dejstvo pa je, da moramo sploh počakati do konca lige ABA, da bomo videli, kdo bo ostal, kakšen bo format. Vprašanje je tudi, kaj se bodo zmenili na vrhu lige ABA.

A če se bo še igrala v taki obliki, kako bosta Krka in Olimpija igrali na treh frontah?
Počakajmo, da vidimo, kdo se bo sploh kvalificiral v tri tekmovanja.

Nikola Miljković

Če bi v Sloveniji res vsi igrali od začetka, bi slabši klubi najbrž res napredovali, toda ali ne bi boljši hkrati nazadovali?
Ne, zakaj? Ali so naši klubi trenutno sploh sposobni odigrati dve kvalitetni tekmi na teden in ob tem še dati priložnost za razvoj mladim? Čudno mi je, da se pritožuje klub, za katerega niti ne vem, kdaj je bil nazadnje prvak, klub, ki je bil prvak lani, pa nič.

Kako si sploh predstavljate košarko v Sloveniji v naslednjih letih? Vlaganje v mlade, ki bodo hitro odhajali v tujino? Potem liga spet ne bo prav dobra ...
To je kot nogomet, tudi tam mladi odhajajo v tujino, a bodo šli kot zgrajene osebnosti, kot narejeni igralci. Zdaj odhajajo kot otroci, tudi jaz sem šel tako k Partizanu pri 16 letih in bilo je zelo težko.

Ampak tiste res dobre bodo tako ali tako zelo mlade pobrali tuji klubi.
Nekaj bomo morali narediti tudi s klubi. Nekomu prepovedati, da gre, ne moremo, tak je zakon. Vse je odprto, najti moramo način, kako jih pritegniti, da ostanejo. Zdaj je največji problem, da igralci sploh ne vidijo perspektive, zakaj ostati. Ker ne igrajo. Kakšna je možnost, da bi Dončić pri nas zdaj že igral v prvi ligi? Zdaj vsi govorijo, da bi, a zagotavljam vam, da gotovo ne. Če so Španci lahko dojeli, da imajo mlade pod 20 let v ekipi, zakaj ne bi mogli tudi mi? Imamo idealno ligo za razvijanje mladih. Potrebujejo samo nekaj let konstantnega igranja, dobijo občutek dajanja 20 točk na zaporednih tekmah, da se navadijo zmagovanja, da občutijo, kako je, ko dobiš v glavo komolec starejšega igralca. Ko sem prišel iz Slovana k Olimpiji, sem potreboval leto dni, da sem dojel, kaj se sploh dogaja. Igral sem proti Muresanu, nič mi ni bilo jasno, bil sem še otrok.

A saj nihče ne pravi, da je slovenska liga tako slaba. Zato pa je še toliko bolj čudno, da smo v rangu nekaterih držav, h katerim realno ne spadamo.
Spodobna že, a rezultati naših klubov v Evropi so nekaj drugega. Na žalost so porazni. V pokalu Fiba smo videli, kje smo. Prepričan sem sicer, da bo naslednjo sezono že veliko bolje, saj so se zdaj nekateri igralci marsikaj naučili. Tekme v Evropi so nekaj drugega kot gostovanja v Domžalah ali Ljubljani.

Nikola Miljković

Imate ambicijo priti v Fibo?
Sploh nisem razmišljal o tem.

Kdaj si Slovenija lahko obeta svojega moža v odboru Fibe, saj je očitno dobro, da imamo nekoga tam?
Po mojem 2018, ko bodo spet volitve. Zdaj smo ga izgubili zaradi določenih stvari, napačnih odločitev.

Je bilo narobe, da smo se postavili na napačno stran?
Mogoče tudi to, očitno je, da nas ni več tam, kjer smo bili prej precej močni.

Iztok Rems je (tudi) vaš svetovalec. Ali ste v času, odkar ste na mestu generalnega sekretarja, upoštevali kakšen njegov nasvet? Pri čem vam svetuje?
Upošteval sem jih. Pri določenih stvareh imava enako razmišljanje, pri določenih ne. Pri nekaterih stvareh je kar pomagal.

Kakšna je njegova vloga?
Svetuje v nekaterih stvareh, tistih kriznih, kočljivih, ki jih bolje pozna.

Mar ni potem čudno, da je nam na temo Fibe oziroma rangiranja Slovenije dejal, da zadeve ne pozna dovolj dobro?
S Fibo ni v stiku. To so stvari, ki sem jih omenil prej, problem, ki bo, upam, rešen leta 2018 na volitvah.

Ste v času, odkar ste na zvezi, kdaj pomislili, "kaj mi je tega treba"?
To najbrž vsi pomislimo nekajkrat na dan. (smeh)