Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.02.2016 23:10:54
Deli članek:

Olimpija klonila v Laškem

alesfevzer.com

Drugi dan pokala Spar bo najbolj zanimivo v Tivoliju.

Po prvih tekmah četrtfinala pokala Spar so v prednosti košarkarji Zlatoroga, Hopsov Polzele, Krke in Tajfuna. Povratni obračuni so na sporedu že v sredinem večeru, zmagovalci pa se bodo uvrstili na zaključni turnir, ki bo v dvorani Tivoli v petek in nedeljo, 19. in 21. februarja.

Najbolj tesno je bilo v Laškem, kjer je Zlatorog premagal Union Olimpijo z 82:81. Hopsi so doma nadigrali Lastovke s 14 točkami razlike, v gosteh pa sta bila uspešna Tajfun in Krka. Državni prvaki iz Šentjurja so ugnali Šenčur kar 83:59, branilci naslova iz Novega mesta pa Helios Suns z 71:63.

Zlatorog bo v dvorani Tivoli branil točko le prednosti. Pred lepim številom gledalcev v dvorani Tri lilije je po preobratu v drugem polčasu premagal 19-kratne pokalne prvake Slovenije. Varovanci trenerja Aleša Pipana so v ponovitvi lanskega polfinala pokala Spar - tedaj je bil trener poražene Olimpije prav Pipan - na krilih izjemnega 38-letnega Gorana Juraka ob koncu tretje četrtine nadoknadili trinajst točk zaostanka (43:56). Z nizom trojk Juraka so imeli dobri dve minuti pred koncem tekme celo sedem točk prednosti (80:73). A v zaključku bi lahko Ljubljančani celo zmagali, vendar je Miha Lapornik (15 točk), ki je bil zadnji četrtini ključni mož Gašperja Potočnika, zapravil zadnji napad. Goran Jurak je ob metu 6:8 za dve točki in 4:6 izza polkroga (prosti meti 2:4) je dosegel 26 točk, ob tem pa ujel še 12 žog (indeks 35).

Na papirju najmanj zanimiv obračun je bil na Polzeli. Hopsi so po nekaj igralskih okrepitvah v zadnjem času ujeli zmagovalni ritem; proti Lastovki so skupaj z ligo Telemach zabeležili tretjo zaporedno zmago, kar je njihov najdaljši niz v sezoni. Ključna je bila igra v obrambi, saj so Domžalčani dosegli le 52 točk in bili z izjemno uvodnega vodstva s 3:0 vseskozi v zaostanku. Josip Mikulić z 18 točkami in Uroš Godler sta bila najboljša pri domačih, na drugi strani pa sta po 15 točk dosegla Semen Šaškov in Mendus Julević. V primeru končnega uspeha bi se Polzeljani v petek v drugem polfinalu ob 20.30 pomerili z zmagovalcem dvoboja Zlatorog - Union Olimpija.

Na drugi strani razpredelnice sta polfinalu bližje Krka in Tajfun. Zmagovalci zadnjih dveh pokalnih tekmovanj iz Novega mesta so v derbiju četrtfinala v skoraj polni dvorani Komunalnega centra v Domžalah zasluženo in suvereno premagali Helios Suns. Že na začetku so pokazali večjo željo po uspehu in motivacijo, tako da jim domači niso bili kos. V prvem polčasu še kolikor toliko, v nadaljevanju pa je razlika hitro poskočila na dvomestno število. Kanček upanja za povratno tekmo ob 20. uri je Helios Suns ujel v zaključku tekme, ko je Đorđe Lelić zadel trojko skoraj s sredine igrišča.

V negativni seriji ostaja Šenčur Gorenjska gradbena družba. Odkar se je uvrstil v četrtfinale pokala Spar - konec januarja je izločil Portorož, še ni zmagal. Doživel je tri poraze v ligi Telemach, Tajfun pa mu je na domačem parketu zadal še četrtega zapored. Šentjurčani so tako na pragu drugega zaporednega nastopa v polfinalu, kjer se lahko Krki oddolžijo za lanski tesen poraz. Varovanci Igorja Kešlja so vsi po vrsti zaostali za povprečji, v ekipni predstavi Dejana Mihevca pa sta izstopala Sandi Čebular s 17 točkami in Tomaž Bolčina, ki jih je dosegel 15.