Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
15.05.2015 23:29:14
Deli članek:

Direktor Uniona Olimpije: Doma se podelamo

Grega Wernig

Matevž Zupančič je s svojega 'stolčka' glavnega operativca kluba videl še eno neuspešno sezono Uniona Olimpije. Ponovila se je stara zgodba oziroma se ta (spet) začenja pisati na novo. Pred direktorjem je vroče poletje, pa ne le zaradi zunanjih temperatur – seveda, če ne bo po skupščini v klubu prišlo do drastičnih sprememb.

Zakaj ste po izpadu proti Heliosu na spletni strani tako pohiteli z izbrisom igralcev, ki nimajo več pogodbe?
Ne vem. Tistih, ki so jim pogodbe potekle, ni več, vsaj za zdaj. Če bomo s kom od njih pogodbo podaljšali, se bo spet pojavil na strani. Mislim, da je to povsem običajno za sprotno osveževanje strani, ravno zato ker vsi sprašujejo, kdo še ima pogodbo, kdo ne več, da ni treba tega pojasnjevati vsakemu posebej. Ne gre za nikakršen naval besa, enako smo naredili lani.

Kaj je po direktorjevem mnenju šlo narobe po mesecu dni od prihoda Memija Bečirovića?
Šok terapija se je obnesla, sprva smo odigrali nekaj dobrih tekem in na njih zmagali, si zagotovili Evropo, kar je bil takrat pomemben cilj. Videti smo bili prerojeni, ne nazadnje smo dvakrat premagali Krko, vse je bilo, kot mora biti. Potem pa se je celotna psiha ekipe podrla in videli smo rezultat. Tudi Memi ni mogel preprečiti tega. Sami ste videli, da smo zmetali po 40 trojk na tekmo, čeprav smo vsak sestanek in vsako minuto odmora namenili pojasnjevanju tega, naj se tega ne počne. Pa se enostavno je. Taktika se preprosto ni prenesla v prakso. Težko je s prstom kazati na eno osebo, igralca ali trenerja. Ves klub stoji za tem, kot ob uspehih mora biti tudi ob neuspehih tako. En mesec so igralci pokazali, da znajo in da lahko ter da so boljši od nasprotnikov. Potem pa se je pod pritiskom rezultata zalomilo. Tako kot že večkrat, če se spomnite, smo že lani imeli težave v polfinalu. Enako smo izgubili prvo tekmo doma, se nato na drugi rešili z blokado Drobnjaka, letos pa se je dokončno zalomilo že prej. Cilj kluba je biti prvi v državi, in tudi če bi izgubili v finalu, bi bil to neuspeh.

Zdi se, kot da so igralci ali vsaj nekateri od njih vodili moštvo, in ne trener, ki bi moral vzpostaviti hierarhijo. Očitno to ni uspelo niti Pipanu niti Bečiroviću.
Ne moremo očitati komu od igralcev, da bi to počel namerno. Za to nalogo enostavno niso bili pravi. V evropskem pokalu so se zelo dobro obnesli, solidno v ligi ABA, čeprav z nekaj spodrsljaji, doma pa se je zadeva podrla. Pa ne zdaj, ampak že v pokalu. Prišlo je do krča, treme.

Grega Wernig



Vaš komentar dogodkov po zadnji tekmi s Heliosom?
Bilo je v afektu. Ko se tako pomembna tekma v izločilnih bojih konča na tak način, ni tako nenavadno, da pride do tega. Igralci bodo kaznovani ne glede na to, ali imajo prav ali ne, saj takšno obnašanje ne spada na košarkarska igrišča. Tudi kje drugje pa ni tako običajno, da bi si po koncu serije dali roke, se nasmejali, skupaj slikali ...

Izjave Bečirovića in igralcev mečejo slabo luč na Olimpijo, ki naj bi se ji moralo pomagati.
To spada v afekt po srečanju, ko so vse to malo prespali, tega ni bilo več. Za to obstajajo sankcije tako KZS kot znotraj kluba. Gotovo je do tega prišlo v navalu jeze, ko ti nekaj, kar si si močno želel, ni uspelo. Morda so igralci pregoreli v svoji želji, kar pa lahko pomeni, da ni bilo dovolj kvalitete, da bi to speljali, kot je treba. Bili sta dve tekmi, 80 minut košarke in ena odločitev sodnika ne more biti kriva za izpad.

To ni Nemčija, kjer bo gledalec gledal poraz ekipe in vseeno zapravil denar za parkiranje, kupil dres, hrano. Iluzija je, če kdo misli, da bo v Ljubljano kar preslikal model Albe ali pa na primer Maccabija. Ni pa navsezadnje nič narobe s tem, da se zahteva rezultat, in s tem se moramo spoprijeti.

Koliko je resnice v namigih, da Izet Rastoder prihaja v košarkarsko Olimpijo?
O tem res ne vem nič. To je vse, kar lahko rečem.

Bo na skupščini več kandidatov za predsednika?
Nič še ne vem, za to je še prezgodaj.

Bo zdajšnji predsednik Möderndorfer vnovič kandidiral?
Tudi tega ne vem.

Vemo, da predsednik in župan Janković nista na isti valovni dolžini. Ali se župan vključuje v delo kluba? Ali drugače: boste ta mesec do skupščine lahko sami kaj gradili za naslednje leto ali boste morali čakati in ste odvisni od njegovih volje in odločitev?
Dve stvari sta: klub gre naprej in funkcionira. Ima mladinski pogon, košarkarsko šolo, člansko selekcijo, ureja svojo logistiko, pripravlja vse stvari za naslednjo sezono, recimo trženje. Klub ni le šport. Te stvari tečejo gladko, brez težav, v zadnjem času smo postavili dobro organizacijo, skušamo biti v stiku z modernimi smernicami, ki pa jih je včasih v Slovenijo oziroma na Balkan res težko prenašati. To ni Nemčija, kjer bo gledalec gledal poraz ekipe in vseeno zapravil denar za parkiranje, kupil dres, hrano. Iluzija je, če kdo misli, da bo v Ljubljano preslikal model Albe ali pa na primer Maccabija. Ni pa navsezadnje nič narobe s tem, da se zahteva rezultat, in s tem se moramo spoprijeti. Klub torej operativno funkcionira naprej, kot bi, če bi še vedno igrali. Druga stvar je, da se sestaja svet sponzorjev, ki mora sestaviti pogodbe za naslednje obdobje, ki mora postaviti smernice, ki bodo odvisne od nabranih sredstev. Z glavo skozi zid se ne bo šlo. Na neki način se mudi, ni pa zato treba delati neumnosti. Še vedno je sredina maja, še je čas, da se stvari pripravijo, kot je treba. V okviru tega, kakšna bo finančna slika, se bosta tudi sestavila štab in ekipa za naprej. Slednja bo gotovo temeljila na čim več slovenskih igralcih v okviru zmožnosti, ki niso briljantne.

Grega Wernig


In koliko sredstev se obeta? Ali izpad sponzorjev ne bo odgnal oziroma vam otežil dela pri njihovem privabljanju?
Vsak poraz oteži delo, to je pač šport. A ga ne ustavi oziroma ne uniči kluba. Sponzorji, ki dolga leta vlagajo v klub in gledajo na vse skupaj kot projekt, vidijo to kot širšo sliko, ne le skozi prizmo enega rezultata. Ta ti ne podre vsega, ti pa povzroči negativno publiciteto. Olimpija mora biti prva na vasi, če hoče biti v Evropi sploh kje prepoznana. Ena od prioritet oziroma poslanstvo je tudi razvoj mladih košarkarjev, kar bo trener moral razumeti in upoštevati, enako pa tudi vsi drugi, javnost, mediji. Vodstvo mu mora stati ob strani in mu pomagati, da se ga ne napada in ruši po vsakem porazu.

Torej ste optimist glede sponzorjev?
Glede na to, koliko dolga smo v zadnjih treh letih sanirali, ne bomo odstopili od tega, mislim pa, da tudi sponzorji ne. Nesmiselno bi bilo v nekaj letih toliko vložiti v sanacijo, potem pa odnehati, še preden se zadeva zaključi. Vem, da se ponavljamo kot stara plošča, a res je tako. Treba je priti do konca in trmasto vztrajati. Najlažje bi bilo odnehati. Velik pa si toliko, kot se znaš vrniti po padcu.

Precej sponzorjev je ljubljanskih javnih podjetij. Spet bomo vprašali, koliko se morate v pogajanjih z njimi ozirati na župana?
Vemo, da ima župan rad šport, da mu veliko pomeni, je velik navijač. Mesto Ljubljana je sofinancer kluba. Mi kandidiramo na razpisih, na katerih so točno določeni pogoji. Tam smo uspešni, to je tisto, kar mesto Ljubljana prispeva, za te čase je to zelo dobro. Omenjena podjetja spadajo v krog manjših sponzorjev. Ena najbolj normalnih stvari je, da podjetja okolici vračajo nekaj v obliki podpore športu. Tu gre za običajno stvar gospodarstva v mestu, ki želi imeti prebivalce čim bolj zadovoljne.

Arsen Perić


Pa vseeno niste povedali, ali vam župan postavlja kakšne pogoje oziroma ali ste kakorkoli omejeni pri delu. Ali pa morda pogoje, vezane na predsednika Möderndorferja, postavljajo sponzorji?
Ne, ne. Nasprotno, ljubljanska podjetja so zelo konstruktivna, zelo se trudijo, tako kot praktično vsi sponzorji. Tudi njim ni lahko. V vsakem vloženem evru mora biti smisel, denarja ne morejo kar razdajati, kar razumemo. Trudijo se in imajo radi šport, drugače ne bi bili že tako dolgo z nami. Vsa čast vsem zdajšnjim pokroviteljem. Njihove uprave se trudijo čim bolj podpreti Olimpijo in prepričan sem, da bomo uspeli. Če bo denarja v prihodnje nekaj manj, ga pač bo. Smo pa klub v zadnjih letih tako usposobili, da ni več bojazni za stečaj, kot je bilo pred tremi leti. Iz tega smo izplavali. Seveda gremo z grenkim priokusom v poletje, smo slabe volje, besni sami nase, a vse ni tako zanič. V Evropi in ligi ABA ni bilo tako slabo, vemo pa, da doma ni bilo dobro, smo razočarani in razočarali smo vse okrog sebe. Doma se enostavno podelamo in ne znamo osvojiti lovorike. Iskati alibije v čemerkoli pa ni prav.

Seveda gremo z grenkim priokusom v poletje, smo slabe volje, besni sami nase, a vse ni tako zanič. V Evropi in ligi ABA ni bilo tako slabo, vemo pa, da doma ni bilo dobro, smo razočarani in razočarali smo vse okrog sebe.

Prej ste omenjali mlade. Bo med njimi tudi Blaž Mesiček ali ga bo speljal Milano?
Ne. Z njim smo načeloma vse dogovorjeni, povedati karkoli več do njegove polnoletnosti pa se ne sme oziroma ni prav. Res je bil nekaj dni v Milanu, a z našim vedenjem in dovoljenjem. Je naš igralec in resno računamo nanj.

Vaš komentar na izjavo Zmaga Sagadina za spletno stran kosarka.si: "Ključen je menedžment kluba, ki je že vse desetletje brez vsakršne vizije in strategije. V zadnjem desetletju, ko Union Olimpija tava v temi in jo vodijo ljudje, ki tega ne znajo, je bilo le vprašanje, kdaj se bo stvar v celoti zlomila."
Ne komentiram drugih mnenj. Zmago je ugleden strokovnjak, z vsemi izkušnjami, ki jih ima, ima pravico povedati, kaj si misli.