favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

ku
ku
0 20.02.2015 22:45:00

Pipan: Enkrat se je moralo to zgoditi

Nikola Miljković
V finalu slovenskega pokala bosta v soboto ob 20. uri igrala Krka in Zlatorog.

Novomeščani so bili v petek na zaključnem turnirju v Laškem v prvem polfinalu za točko boljši od Tajfuna, v večernem dvoboju pa je prišlo do presenečenja, gostitelji so izločili Ljubljančane.


Okornov duh je v Laškem hodil naokrog tudi še dan po drugih dveh četrtfinalnih dvobojih. Trener Helios Sunsov Gašper Okorn se je namreč po porazu s Tajfunom obregnil ob sodniško trojko. "Svojim fantom ne zamerim veliko. Kot povratnik, pa, žal, nekaterih stvari v slovenski košarki ne razumem," je povedal na začetku in nato prešel na bistvo: "Ne razumem, zakaj so nekatere stvari nedotakljive, zakaj moraš imeti po nekaterih stvareh slab občutek in zakaj ne bi bila to košarka - igra, ki jo imamo radi. Zakaj mora vsakič obstajati slab občutek? Zakaj vedno govorimo o treh ljudeh, ki so nedotakljivi in o njih ne smemo reči ničesar. Za to smo denarno kaznovani, oni pa lahko počno kar hočejo," je bil v svojem slogu piker Okorn, ko je prst uperil na delivce pravice.

ZDAJ ŠE NE, SAMO ČE GA DAJO
Približno 24 ur pozneje je bil slabe volje tisti, ki je Okornovo moštvo dan prej premagal. Dejan Mihevc, trener Tajfuna, je po zadnjem pisku sirene polfinalnega obračuna s Krko kričal ob zapisnikarski mizi. Nekaj sekund pred tem je Malcolm Armstead še enkrat več v tej sezoni vzel ob koncu žogo v svoje roke in dosegel koš. Trojko za minimalno slavje Novomeščanov. "Ni mi jasno, zakaj ekipa, ki ima na razpolago še eno minuto odmora in jo napove v primeru, če nasprotna ekipa da koš, tega ne dobi. Očitno za zapisnikarsko mizo ne poslušajo. Sam teh zadev niti ne smem komentirati, ker me to lahko stane kazni. Dejstvo pa je, da sem rekel 'time out', če oni dajo koš. Ker ga najprej niso dali, sem še enkrat rekel proti zapisnikarski mizi 'zdaj še ne, samo če ga dajo'. A očitno to ne velja, najbrž bi moral povedati še desetkrat ali pa skozi celo tekmo delati malo več pritiska, da bi me kdo slišal. Morali bi dobiti minuto odmora, tako kot bi ga vsaka druga ekipa," je nekaj minut po tekmi, ko se je že malo umiril, napol jezno, napol resignirano govoril Mihevc.

krka tajfun 13
Nikola Miljković


Krkaši so imeli pet minut pred koncem ob vodstvu za devet točk in nizkem rezultatu tekmo že dobljeno, pa nato niso več dosegli niti točke do omenjenih Armsteada. Tajfun je medtem naredil serijo 11:0 in vse je kazalo na to, da bo vodilna ekipa državnega prvenstva še enkrat spravila na kolena Krko, tako kot je to storila na začetku decembra v Novem Mestu. A takrat za Dolenjce niso igrali Malcolm Armstead, Jasmin Hukić, Chris Booker in Luka Lapornik, ki so bili včeraj vsi na parketu. Štiri sekunde pred koncem je Armstead rešil aktualne pokalne prvake in jim omogočil, da bodo drevi lahko branili lovoriko. Šentjurčani so se odločili, da bodo branili napad Krke in ne bodo delali prekrška ter se ušteli. Krenili so sicer še v zadnji napad, a bili neuspešni, potem so sledili protesti, ker se ni oglasil znak za minuto odmora.

USPEŠNA NBA KARIERA ZA ZORANA
Ko so sodniki dokončno odpiskali konec tekme, si je trener Krke Aleksandar Džikić močno oddahnil. Še kar nekaj časa je sedel na klopi in se držal za glavo. Zaradi razburljivega zaključka in najbrž še bolj zato, ker so njegovi varovanci neumno dopustili napeto končnico. "Zmagali smo z zadnjim metom. Je moralo biti tako? Ne. Smo sami krivi? Smo. Smo se sprostili pri plus devet? Verjetno. Smo brez potrebe hiteli? Smo. So nas oni prisilili v napake? V večino niso," Džikiću sploh ni bilo potrebno zastavljati vprašanj, ampak je to zelo uspešno počel kar sam. Brez šale pa ni šlo. "Nimam komentarjev na prestop Gorana Dragića," je dejal z ničemer izzvan. "Pa Zoran?," se je domislil novinarski kolega. "Nasmiha se mu uspešna NBA kariera," se je namuznil in se nato še enkrat ozrl na tekmo. "Odlika zelo dobrih igralcev, odličnih pa nimamo, je, da igrajo potrpežljivo in da v pravem trenutku znaš odločiti tekmo. Na žalost nimamo prave koncentracije za to. Zadnja akcija je potekala točno tako, kot smo jo narisali. Armstead zdrav in ne povsem pripravljen ni isti. Danes je skušal dati več, kot je bilo treba," je potegnil črto in se obrnil k finalu. "V finalu vsi dajo vse od sebe in zato me manj skrbi. Težko nam je igrati tekme, na katerih lahko le izgubimo. S Kolpo in Tajfunom bi bil poraz katastrofa, zmaga pa je bila pričakovana. A s tem je treba živeti, če si državni prvak petkrat zapored. "

zlatorog olimpija 6
Nikola Miljković



ZAGORAC V FINALU VERJAMEMO ŠE BOLJ
Olimpija po tej logiki ne bi smela čutiti takega pritiska, prvak že dolgo ni bila, pokal je lani tudi šel iz njenih rok. A seveda ni tako in zmaji so bili pred dvobojem z Zlatorogom v podobnem položaju kot Krka, oziroma Laščani so bili v enakem položaju kot Tajfun. Točno takem, v katerem se kot riba v vodi počuti njihov trener Predrag Milović, ki je gotovo dolgo časa načrtoval, kako bo zrušil Ljubljančane. Tam nekje na sredi druge četrtine se je zdelo, da je tokrat zatajil, da je skoval napačno taktiko, ali pa je njegovi varovanci ne znajo spremeniti v prakso. Olimpija je vodila s 33:15 in imela vse pod svojo kontrolo. Vsaj zdelo se je tako. V tej sezoni pa smo se že naučili, da pri Olimpiji nič ni tako, kot je videti. V zadnjih dveh minutah druge četrtine so gostitelji naredili delni izid 10:0 in se, čeprav je bil zaostanek ob polčasu še vedno precej visok, vrnili v igro. To je bilo jasno v drugih 20 minutah, ko je bilo videti, kot da se Ljubljančani sploh ne bi vrnili iz garderob, ampak je bila na parketu le ena ekipa. V 28. minuti je Zlatorog Olimpijo ujel in se nato ni več oziral nazaj, kakšne drame na koncu pa sploh ni bilo, saj je bilo vse odločeno že prej. Ljubljančani so bili nemočni, tako tisti na parketu, kot oni ob njem. "Enkrat se je moralo to zgoditi, kajti samo igranje tekem štirih, petih naših igralcev, brez treninga, ne more trajati večno," je po tekmi potarnal trener Aleš Pipan in na naše vprašanje, če so razlog za to samo poškodbe ali kaj drugega, odgovoril: "Kot jaz vem, so zaenkrat razlog neigranja samo poškodbe."

Medtem se je na parketu slavilo, Zlatorog je po letu 2010 spet v finalu. "Vsi smo verjeli v to, čeprav na začetku ni tako kazalo. Pokazal se je karakter ekipe, samo to nas je pripeljalo do zmage," je dejal prvi mož tekme Saša Zagorac. "Stopili smo skupaj, saj posamezno ne moremo premagati Olimpije, pa ne le mi, nihče v državi, kot ekipa pa se da narediti veliko. Danes še bolj verjamemo v zmago kot proti Olimpiji," je samozavesten Ljubljančan v dresu Zlatoroga.

Članki iz rubrike