Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
30.09.2014 19:50:10
Deli članek:

Krka v končnici do superpokalne lovorike

Grega Wernig

Novomeška Krka je z zmago začela novo sezono, v Šenčurju je za superpokalno lovoriko z 68:65 premagala Union Olimpijo.

Šenčur seveda ni bil izbran naključno, Košarkarska zveza Slovenije je s tem nadaljevala prakso, da je gostitelj prve uradne tekme sezone novi prvoligaš in Gorenjci bodo letos spet nastopili med slovensko elito. Tamkajšnji košarkarski navdušenci so imeli priložnost v živo videti tisto najboljše, kar premore slovenska klubska košarka, in v mislih primerjati, kam glede na videno uvrstiti svoje ljubljence. Olimpija bo na slovensko sceno začela misliti šele naslednje leto, ko se bo vključila v državno prvenstvo, Krka pa bo že prej gostovala tudi v Šenčurju, saj je znano, da bodo Dolenjci letos v slovenski ligi igrali že od začetka.

KRKA (SKORAJ) POPOLNA
Varovanci Aleksandra Džikića so v superpokalni dvoboj vstopili kot izzivalci, saj je Olimpija slavila lani v Luciji. Letošnje leto je eno tistih, ko obračun za superpokal ne uresničuje v popolnosti svojega pravega naziva, tekme med državnim in pokalnim prvakom, ker je v prejšnji sezoni obe lovoriki osvojila Krka.

Po tem kriteriju so Novomeščani v srečanje krenili kot favoriti, a dobro vemo, kako je s prvimi tekmami nove sezone, ko še niti trenerji sami ne vedo točno, kam umestiti svoje varovance in kako dobro so ti pripravljeni. Tokrat je bilo za Džikića in trenerja Olimpije Aleša Pipana to še malo težje, ker sta imela oba nekaj težav v pripravah. Zmaji so se v popolni postavi zbrali pozno, pri Krki pa so imeli v zadnjem obdobju kar precej težav s poškodbami in boleznimi. Tudi sinoči so nastopili nepopolni, brez Alexisa Wangmeneja ter Luke Lapornika, zadnji bo še nekaj časa na seznamu poškodovanih (podobno velja za Jako Brodnika pri Olimpiji).

SKOK REŠEVAL ZMAJE
Džikić se tudi danes ni izognil lanskoletni navadi, da dvoboj na položaju organizatorja igre začne Matej Rojc in šele nato v igro vstopi na papirju prvi "plejmejker", letos bo to Malcolm Armstead.

Dvoboj je bolje začela Olimpija, a jo je Krka na deveti točki ujela, prav z vstopom Armsteada pa so sovpadali trenutki, ko so Novomeščani prevzeli pobudo in jo nato držali praktično vse do konca prvega polčasa. Armstead je hitro dosegel dve trojki, po prvi je Krka vodila s 14:9, pet točk je bilo tudi najvišje vodstvo v prvih 20 minutah, ponovljeno še pri izidu 28:23. Američan v vrstah Krke je prvi polčas končal pri 11 točkah in bil najbolj zaslužen, da so Dolenjci imeli ob odhodu na veliki odmor prednost štirih točk.

Lahko bi bila tudi višja, če ne bi Ljubljančanov reševal krepko dobljen skok pod obročema, razmerje je bilo kar 26:11 v njihovo korist, zmaji so imeli več ujetih žog od Krke samo v napadu (12). Pri tem je izstopal Dino Murić, ki je zbral sedem skokov, temu pa dodal še devet točk in bil najboljši posameznik Olimpije v prvih dveh četrtinah.

DELNI IZID 20:2
Tretja se je začela z malo točkami na obeh straneh, po petih minutah igre v njej sta obe moštvi zmogli po štiri. "Post" je s trojko prekinil Mirko Mulalić in Krka je v 27. minuti vodila s 43:36, razliko pa je v naslednji minuti na osem točk povišal Armstead (45:37). Potem pa so se prebudili tudi ljubljanski zeleno-beli.

Lov je začel Luka Rupnik s svojo tretjo trojko na srečanju, ga nadaljeval z zadetima prostima metoma in asistenco Gregorju Hrovatu, slednji pa je s trojko v 29. minuti rezultat spet poravnal na 47.

Novomeščani v zadnjih treh minutah tega dela igre niso dosegli točke, težave v napadu pa so se nadaljevale tudi še na začetku zadnje četrtine. Ljubljančani so to seveda znali izkoristiti. Alen Omić je najprej poskrbel, da so s prednostjo vstopili v zadnjih deset minut, nato pa je osem zaporednih točk Olimpije v prvih štirih minutah zadnje četrtine zaključilo niz 15:0 oziroma delni izid 20:2 za vodstvo s 57:47.

NOV PREOBRAT
Črne minute Krke je s košem po nepolnih petih minutah v zaključni četrtini oziroma po skupno več kot osmih minutah le prekinil Armstead in s tem le sprostil svoje moštvo, predvsem pa sebe. V naslednjih minutah so Dolenjci predvsem po njegovi zaslugi počasi nižali zaostanek, pomagal mu je tudi Jasmin Hukić, in po drugi trojki kapetana Krke je slednja minuto in pol pred koncem spet vodila s 63:62.

Zdaj je bila Olimpija tista, ki ni mogla zadeti, na drugi strani pa je Mulalić 40 sekund pred koncem Novomeščane s še eno trojko pripeljal na prag zmage. Hrovat je s trojko Ljubljančanom še vlil upanje, ki je še naraslo z izgubljeno žogo Mulalića, a v zadnjih desetih sekundah Marko Marinović in Hrovat nista zadela trojke za podaljšek.


Krka - Union Olimpija 68:65 (17:15, 36:32, 47:49)

Šenčur - Športna dvorana. 700 gledalcev. Sodniki: Pukl, Petek (oba Maribor), Nedović (Kranj).
KRKA: Kastrati 4, Rojc 2, Armstead 23 (6:9), Mulalić 12, Joksimović 8, Booker 5 (0:2), Hukić 12 (2:2), Bolčina 2.
UNION OLIMPIJA: Rupnik 11 (2:2), Hrovat 15 (1:2), Salin 2 (2:2), Murić 14 (3:3), Begić 4 (2:4), Nikolov 7 (1:2), Omić 5 (3:6), Marinović 7 (2:2).
Prosti meti: Krka 8:13, Union Olimpija 16:23.
Met za dve točki: Krka 15:37, Union Olimpija 14:38.
Met za tri točke: Krka 10:25 (Mulalić 4, Armstead 3, Hukić 2, Booker), Union Olimpija 7:26 (Rupnik 3, Hrovat 2, Murić, Marinović).
Skoki: Krka 29 (22 + 7), Union Olimpija 51 (31 + 20).
Osebne napake: Krka 27, Union Olimpija 23.
Pet osebnih napak: Rupnik (37.).