900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

ku
ku
0 04.04.2021 01:13:00

BRAVO PRLE! Ekipo drži v boju za četrtfinale, TO SO DOBRI OBETI za olimpijske kvalifikacije (VIDEO)

Slovenski reprezentant se je podpisal pod pomembno zmago v evroligi.

Klemen Prepelič si že tretje leto kruh služi v najmočnejši ligi na stari celini, v španski ACB ligi. Po Realu in Joventutu v tej sezoni nosi dres Valencie in gre mu zelo dobro. V evroligi je prvi strelec moštva (12 točk na srečanje), v domači ligi je z nekoliko slabšim povprečjem drugi - za Črnogorcem Bojanom Dubljevićem.

Pred dnevi je 28-letni slovenski reprezentant tlakoval pomembno zmago svoje ekipe v Berlinu. Dosegel je 24 točk, z metom za tri 5:7 in imel 7 podaj ter indeks 29. Le organizator igre Anadolu Efesa Shane Larkin je imel v 33. krogu za eno indeksno točko boljšega.

Valencia se je obdržala v boju za končnico, za uvrstitev v četrtfinale. Tjakaj so se že uvrstili Barcelona, CSKA, Anadolu Efes, Milano, Fenerbahče in Bayern (Žan Mark Šiško je za ključno zmago nad Žalgirisom v dobrih 23 minutah dosegel tri točke in šest podaj), za preostali dve mesti pa so kandidati Real, Zenit, Baskonia in Valencia. "To je bilo finale za nas, velika tekma. Tekmec ni bil pod pritiskom, mi pa pod hudim. Dokazali smo, da se lahko nosimo s tem. V sredo proti Olympiacosu nismo igrali dobro, tokrat pa smo se vrnili, pokazali karakter - še posebej takrat, ko smo zaostajali za skoraj 20 točk. Ponosen sem na vso ekipo. Zdaj je pred nami naslednji finale," je po srečanju, na katerem je naravnost blestel, povedal Prepelič.

V najmočnejši ACB ligi poleg Prepeliča nastopajo še trije Slovenci, če mednje več ne štejemo Anthonyja Ranolpha. Zoran Dragić za Baskonio v povprečno 17 minutah dosega dobrih 8 točk, Jan Špan za Gipuzkoo v 19 minutah skoraj šest točk, Žiga Samar pa za Fuenlabrado v slabih devetih minutah dobri dve točki. Ja pa zanimivo, da je slednji na zadnji tekmi v gosteh pri Barceloni celo začel v prvi peterki.

Več kot očitno bo Bistričan pomemben člen reprezentance, ki jo ob koncu junija in v začetku julija čakajo kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah, na katerih slovenska izbrana vrsta še nikoli ni nastopila. Kar je boleča rana za aktualne evropske prvake. Slovenci se bodo v Kaunasu najprej pomerili z Angolo (30. 6. ob 16.30) in Poljsko (1. 7. ob 16.30), v polfinalu (3. 7.) bržčas z boljšim iz dvoboja med Južno Korejo in Venezuelo, v finalu (4. 7.) pa verjetno z domačo Litvo.

Če bosta v slovenski ekipi tudi enbeejevca Luka Dončić in Vlatko Čančar, se bodo možnosti Slovencev močno povečale.


Tekmeci na EuroBasketu znani konec meseca
Žreb za evropsko prvenstvo bo potekal v berlinski dvorani Verti - 29. aprila ob 13. uri. Slovenija, ki bo branila naslov, je uvrščena v treti kakovostni boben, skupaj s Poljsko, Hrvaško in Turčijo. Na prvenstvu bo nastopilo 24 reprezentanc. Te bodo razdeljene v štiri skupine, v izločilne boje pa bodo napredovale najboljše štiri izbrane vrste.

Prvenstvo bo v skupinskem delu potekalo v Nemčiji (Köln), Gruziji (Tbilisi), Italiji (Milano) in na Češkem (Praga), izločilni boji pa bodo v nemški prestolnici. EuroBasket bo med 1. in 18. septembrom prihodnje leto.

Članki iz rubrike