mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 24.03.2020 13:25:57

Zlati slovenski košarkar razkril: "PES je moja edina vez z zunanjim svetom, slišim, da v SLOVENIJI ljudje še vedno ..."

Zlati košarkarski reprezentant Klemen Prepelič je podobno kot še nekaj slovenskih športnikov ujet v Španiji. Dneve izolacije preživlja v stanovanju v Badaloni skupaj z ženo Tamaro, leto in pol starim sinom Teom ter čivavo Llullom. "On je moja glavna vez z zunanjih svetom, saj ga trikrat do štirikrat na dan peljem na malo ali veliko potrebo."

"Tukaj v Kataloniji je situacija s koronavirusom še kolikor toliko v redu, soigralci iz Real Madrida pa pravijo, da je v prestolnici čisti kaos. Tamara je šla včeraj v Carrefour, to je veriga trgovin, ki imajo v svojem sklopu še ostalo ponudbo od oblačil, tehnike in ostalih zadev. Odprt je samo oddelek s hrano," je pogovor za STA začel Prepelič.

"Za nas je to dvanajsti dan v karanteni. Zadnji trening smo imeli v petek, 13. marca. Simbolično ... Nato smo naslednji dan z Alenom Omićem (soigralcem pri Joventutu iz Badalone, op. a.) družinsko odšli na kosilo, od tedaj pa smo zaprti v stanovanju. Nič nam ne manjka, imamo odlične sosede, tudi sama zdaj znava že dovolj špansko, tako da se brez težav pogovarjamo in družimo na razdalji najmanj treh metrov," nadaljuje Prepelič.

"Odprte so le še lekarne in trgovine za nujne potrebe. Moj stik z zunanjih svetom je pes čivava, ki sem mu dal ime po Sergiu Llullu, mojem velikem vzorniku v Real Madridu. Trikrat do štirikrat na dan ga peljem ven in to je to."

Čivava LLull je v Španiji prava medijska zvezda. Ko ga je slovenski reprezentant 2017 poimenoval po španskem asu, mu je celo evroliga namenila svoj kotiček. "Sergio Llull, spoznaj Llulla, čivavo evropskega prvaka Klemna Prepeliča. Bi rad svojega Buddyja preimenoval v Prepeliča?" je tedaj evroliga zapisala na Twitterju.

Kot izpostavlja Prepelič, so prebivalci Katalonije zelo disciplinirani in upoštevajo ukaze oblasti. "Na cesti res ni veliko ljudi. Hkrati pa so tudi kazni precej višje kot v Sloveniji. Kot slišim od maserja naše reprezentance Gregorja Zdolška, ki v Celju vozi reševalno vozilo, je na ulicah in sprehajalnih poteh še veliko ljudi. Tega tu v Badaloni ni, saj se vsi zavedajo, da je Španija na dobri poti, da postane druga Italija. Res smo doma in se držimo karantene. To je edini način, da premagamo to pandemijo," poudarja slovenski ostrostrelec, ki je s povprečjem 22,3 točke na tekmo prvi strelec španskega prvenstva.

Njegov klub Joventut, ki je bil v tej sezoni v isti skupini evropskega pokala kot Cedevita Olimpija, je dobrih deset krogov pred koncem prvenstva na 13. mestu v osemnajstčlanski ligi. "Iz kluba smo dobili program za vadbo na domu, hkrati imam osebnega kondicijskega trenerja, tako da vsak dan delam vaje in ohranjam telesno kondicijo. Klubu moram na dnevni bazi poročati o opravljenih vajah in nivoju utrujenosti."



"Španska liga vztraja, da se bo prvenstvo končalo, zato nihče od igralcev ne sme zapustiti Španije oziroma Badalone. Predsednik španske vlade je v nedeljo podaljšal karanteno še za 15 dni. Kot slišim, naj bi se treningi začeli 12. aprila, 24. aprila pa je prvi možen datum za nadaljevanje prvenstva," pravi 27-letni igralec iz Slovenske Bistrice.

Prepelič za Joventut nastopa kot posojeni igralec Real Madrida. V pogodbi ima zapisano, da lahko Badalono zapusti štiri dni po koncu španskega prvenstva, do 30. junija letos pa ima Real pravico, da z njim podaljša ali prekine pogodbo.

"Seveda želim ostati igralec Real Madrida, saj je to klub, za katerega navijam že celo življenje, hkrati pa moram priznati, da imam vsaj tri ali štiri zelo privlačne ponudbe. Veliko bo odvisno od odločitve Jayceeja Carrolla. Če se bo upokojil, kot je že nekajkrat napovedal, se bo sprostilo mesto zame, drugače pa si bom poiskal novo sredino. Real Madrid točno ve, kaj lahko od mene pričakuje in kaj mu lahko dam. S ponosom bi znova oblekel beli dres, vendar se hkrati zavedam, da moram pri osemindvajsetih letih razmišljati tudi o svoji prihodnosti," dodaja.

Lepo presenečenje je doživel to nedeljo popoldan, ko je slovenska televizijska postaja Kanal A pripravila retrospektivo eurobasketa 2017. "To so bili trenutki, ki se jih z besedami ne da opisati. Z veseljem in ponosom pogledam vsako našo tekmo tega prvenstva; naredili smo nekaj, kar verjetno mnogi od nas šele zdaj dobro razumemo," poudari Prepelič. "Najbolj me je presenetilo, ko me je moj sin Teo prepoznal v določenem trenutku tekme z Latvijo. Košarkarska zveza Slovenije mi je podarila fotografijo, na kateri sva skupaj z latvijskim igralcem Janisom Blumsom, in ko je Teo videl ta trenutek, je začel kričati: kaka, kaka, ... To sem namreč jaz, tata, tata."

Pri tem dodaja, da je v rednem stiku z ostalimi soigralci iz reprezentance. "Slišim se z vsemi fanti, Rupnikom, Rebcem, Nikolićem, Čančarjem, Zoranom Dragićem, Dončićem in ostalimi - včeraj po teh tekmah pa sem moral poklicati Murića, da sva malce obudila spomine, in predvsem Blažiča, da sem mu čestital ob rojstvu hčerke. Žal nimam kontakta z Vidmarjem, ki ni na družbenih omrežjih."

Tako kot mnogi športniki v teh časih dvomi, da se bodo poletne olimpijske igre lahko izpeljale po obstoječem planu. "Pogovarjamo se o vsem mogočem, seveda tudi o olimpijskih kvalifikacijah oziroma olimpijskih igrah. Za vse nas bi bila uvrstitev v Tokio edinstvena izkušnja, vendar mislim, da igre letos niso realne. Počakajmo še nekaj dni ali tednov, da vidimo, kako se bo vse skupaj končalo," je pogovor za STA zaključil Prepelič.

Značke: košarka, koronavirus

Članki iz rubrike