900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
2 23.10.2018 10:46:38

Zakaj Dončića NE MOREMO GLEDATI na slovenski televiziji? Kdaj ga bomo? TU SO VSI ODGOVORI!

Reuters
Luka Dončić. Ljubljančan v dresu Dallasa je vroč, zelo vroč. Od lanskega evropskega zlata v Istanbulu je najstnik, ki je v Evropi osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, prestopil novo mejo in se podal med "ta velike" fante. Toda ... Bi radi gledali Luko tudi v dresu Dallasa? No, to pa ne bo tako preprosto.

Nosilec pravic za prenose lige NBA v Sloveniji je športni kanal Sportklub. Pogovarjali smo se z direktorjem Markom Simeunovićem, nekdanjim reprezentančnim vratarjem, ki se omenjene problematike zelo dobro zaveda. Sportklub ima namreč v programski shemi v rednem delu sezone lige NBA na sporedu dve tekmi Dallasa in dve tekmi Miamija, kar je v primerjavi z 82 tekmami rednega dela ene ekipe zelo malo.

»Verjetno bi bil precej neumen, če ne bi vzel vseh tekem Dallasa in ali Miamija. Toda v pogodbi, ki jo imamo z lastnikom televizijskih pravic, torej ligo NBA oziroma agencijo, ki jo zastopa, nam pošiljajo dve tekmi v enem krogu. Oni se odločijo, kateri tekmi nam bodo poslali, potem pa se med tema dvema lahko odločimo mi. Tako ponudbo dajejo vsem v Evropi. Zdaj se odgovorni pri naši televiziji pogovarjajo, ali bi lahko dobili več tekem Dallasa in Miamija. Toda to je dodatna ponudba na že obstoječo pogodbo, ki bi zahtevala dodaten denar, in to ne malo,« je razložil Simeunović in dodal, da jih je klicalo že kar nekaj ljudi, ki so spraševali, zakaj ni več tekem Dallasa in Miamija namesto prenosov drugih klubov. »Zdaj čakamo in skupaj z lastniki licence iščemo rešitev, da bi zadovoljili naše gledalce. Nekaj bomo poskušali narediti glede tega. Vse pa seveda pomeni dodaten denar,« je pojasnil Simeunović in poudaril, da je Sportklub edini in ekskluzivni lastnik televizijskih prenosov lige NBA. »V tem trenutku smo mi edini lastniki pravic. Lahko se neka druga televizija odloči, da bi prenašala tekme lige NBA, toda stopiti mora v stik z lastniki pravic, agencijo oziroma ligo NBA. Tam jim bodo povedali, da je Sportklub lastnik pravic in da jim lahko zaželijo le več sreče prihodnjič,« je nadaljeval Simeunović.

Regija ima kopico igralcev v NBA
Pri Sportklubu zagotovo nimajo lahkega dela v prizadevanju, da bi ustregli vsem. Sportklub pač ponuja športne prenose v vseh državah nekdanje skupne države Jugoslavije – v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Črni gori, Makedoniji in Srbiji. V košarki so omenjene države seveda izjemno uspešne. Slovenija ima v ligi NBA trenutno dva igralca, Srbi jih imajo pet, Hrvati šest ... Sportklub je kot enotno podjetje kupil pravice za ligo NBA in potem poskusil prilagoditi prenose tako, da bi zadovoljil vse uporabnike – tako v Sloveniji kot v Srbiji in na Hrvaškem. Verjetno so v državah, v katerih ponujajo program, izvedli tudi raziskavo gledanosti prenosov tekem lige NBA.

Ne prav velika gledanost
Ponavadi so tekme lige NBA v nočnem času, ob za nas »nemogočih« urah – med prvo in četrto uro zjutraj. Takrat je gledanost verjetno manjša, pa čeprav so to tekme Dallasa z Dončićem ali Miamija z Dragićem. Verjetno, o tem lahko le ugibamo, televizija ne bi pretirano povečala gledanosti, tudi če bi prenašala vse tekme Dallasa (recimo v Sloveniji), vse tekme Nuggetsov v Srbiji ali vse tekme Sixersov na Hrvaškem. Časovna razlika je za evropske gledalce izrazito neprijazna. Malo je takšnih fanatikov, ki vstanejo ob pol treh zjutraj, da bi si ogledali tekmo lige NBA. No, morda prvič in drugič, tretjič pa bi se verjetno raje odločili za spanec.



»Mi vedno želimo, da so gledalci zadovoljni. In sprejeli bomo tudi dodatne stroške,« je poudaril direktor Sportkluba, pri katerem se trudijo, da bi dobili še kakšno tekmo Dallasa in Miamija za slovenske gledalce.

Realno pa tudi v prihodnosti ni pričakovati, da bi imeli denimo v Sloveniji na Sportklubu 30 tekem Mavericksov in Miamija. Vsaka tekma izven dveh, ki ti jih ponudi v okviru tega NBA-paketa, kar nekaj stane, glede na majhen slovenski trg ter s tem povezano majhno gledanost pa ni pričakovati, da bi bil Sportklub za Slovenijo pripravljen odšteti 400.000 evrov za 30 tekem enega kluba. To si lahko privoščijo recimo Grki (pravice za prenose ima telekomunikacijski velikan Cosmote TV), tudi Nemci, Poljaki, Španci ali Italijani pa se niso odločili ravno za »milijon« tekem svojih košarkarjev iz lige NBA.

Druge možnosti
Največji fanatiki za NBA-košarko bodo seveda vedno našli pot, da si bodo tekme svoje ekipe lahko ogledali na svetovnem spletu. Ena od možnosti je naročanje na NBA TV, na kateri si je za okoli 150 evrov na sezono mogoče ogledati vse tekme svojega priljubljenega moštva. Druga – in pogostejša – možnost pa je, da poiščete tekmo na enem od neštetih ponudnikov živega internetnega prenosa. Toda to je kraja oziroma nekaj podobnega, kot če bi šli v trgovino po hrenovko in bi jo pri blagajni »pozabili« plačati. Čeprav večina ljudi nelegalnih prenosov še vedno ne jemlje kot nezakonito stvar, je to točno to – nezakonito.

Čakanje
V rednem delu sezone 2018/19 lige NBA bomo torej na Sportklubu lahko v živo spremljali dve tekmi Dallasa in dve tekmi Miamija. Verjetno bodo te tekme dobro gledane, ker jih bodo vsi čakali. In če bodo ponudniki prenosa z meritvami ugotovili, da je gledanost dovolj visoka, se jim bo morda izplačalo, da se dogovorijo še za kakšno tekmo več.

Značke: dončić, nba, dallas, košarka

Članki iz rubrike