Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
04.05.2015 10:18:29
Deli članek:

Odgovor morda že poleti

vszi

Januarja letos je Luka Dončić zamenjal svojega košarkarskega agenta. Zanj je potekal hud boj, kar ni nič čudnega, saj se v največjih in najmočnejših menedžerskih agencijah še kako dobro zavedajo, za koga gre.

Da ne gre le za odličnega igralca, ki izstopa med zelo dobrimi. Ne, vsi, ki so se borili za to, da bi prišel pod njihovo okrilje, so vedeli, da bodo z Dončićem dobili košarkarja, s kakršnim lahko pogodbo podpišejo enkrat na nekaj let oziroma desetletje.

Izjemnega, vrhunskega, čudežnega. Vse to mladi Ljubljančan je oziroma vsekakor bo že zelo kmalu, zato so si agent Bill Duffy oziroma ljudje v agenciji BDA Sports Management gotovo meli roke, ko se je odločil zanj(e) ter med drugim prišel v družbo Klaya Thompsona, Rajona Ronda in tudi bratov Dragić.

vszi

Podoben boj, da bi se Dončić odločil priti k njim, kot med agencijami je že pred časom potekal tudi med klubi. Zmagal je Real, že čez nekaj let pa bo gotovo visoko tudi na seznamu želja klubov lige NBA, ko se bodo odločali, koga izbrati na naboru. Da je vse to realnost, je tistim, ki so vpleteni v košarko, jasno že nekaj časa.

Onim, ki jo spremljajo malce manj podrobno, pa je lahko postalo pred dnevi, ko je Dončić prvič stopil na parket tekme članske ekipe. Ne v dresu Ilirije, ne kot član Olimpije, ne morda Fuenlabrade. Pri 16 letih, dveh mesecih in dveh dneh je odigral prvo minuto in pol kot član kraljevega kluba, najuspešnejše evropske ekipe vseh časov! Kot najmlajši igralec v klubski zgodovini je zaigral za člansko ekipo madridskega Reala.

Košarkarska Evropa, še posebej Hrvati, že nekaj časa piše upravičene hvalnice Mariu Hezonji, ki bo letos zelo visoko na naboru lige NBA. Fant je konec februarja dopolnil 20 let in je že tretjo sezono član Barcelone, v kateri je letos povsem "eksplodiral".

V prvem moštvu katalonskega ponosa je Hezonja debitiral na prijateljski tekmi z Valencio, 9. septembra leta 2012, torej pri dobrih 17 letih in pol, na uradni tekmi pa je prvič zaigral v evroligi, 30. novembra istega leta, ko je v gosteh pri Bešiktašu dosegel tudi svojih prvih pet točk za Barcelono na članski tekmovalni ravni. Star je bil 17 let, devet mesecev in pet dni ali leto in sedem mesecev starejši od Dončića pri uradnem debiju za Madridčane.

TRETJI NAJMLAJŠI V ŠPANSKI PRVI LIGI
In ta ni prišel na kakšni "levi" tekmi, ampak na verjetno odločilnem dvoboju Reala z Unicajo za prvo mesto po rednem delu sezone. Že to, da se je znašel v postavi za tako tekmo, je bil za Dončiča velik dosežek, saj se je v njej znašel drugič, prvič je bil v njej februarja na tekmi Madridčanov s Fuenlabrado, vendar ni zaigral.

Da bo tokrat dobil priložnost za igro, verjetno tudi sam ni pričakoval. Jesus Mateo, pomočnik trenerja Pabla Lasa, ki je bil zaradi dveh tehničnih napak izključen, se je pri visokem vodstvu Reala odločil poslati na parket "benjamina" v ekipi, ta pa je v slogu največjih rutinerjev že v svojem prvem napadu zadel trojko in se še dodatno vpisal v zgodovino.

vszi

Španci so navdušeni, tudi včeraj, ko je Real gostoval v Santiagu de Composteli pri Obradoiru, je bil Dončić deležen velike pozornosti, posebej po ponovnem vstopu v igro slabi dve minuti pred koncem, v katerih se je z zadetim prostim metom spet vpisal med strelce.

"Zvezda je rojena" ne bi bil povsem točen zapis, saj je to znano že od prej, drži pa, da je začela sijati, in gotovo je, da bo le še vse močneje žarela. Tudi na Pirenejskem polotoku se seveda niso mogli izogniti primerjavam Dončića z Rickyjem Rubiem, ki je kot član Joventuta v prvi ligi debi dočakal že šest dni pred svojim 15. rojstnim dnevom.

"Je mlad igralec, ki je prerasel svoje sovrstnike, in tudi tiste, ki so malo starejši. Mislim, da ga bomo kmalu lahko stalno videli v članski ekipi. Je pravi delavec in skupaj z njegovim talentom mu to obeta blestečo prihodnost."
Felipe Reyes

Spet se omenja tudi Ángel Rebolo, še vedno drugi najmlajši košarkar, ki je zaigral v najmočnejši španski ligi, star je bil 15 let in 3 mesece, ko je stopil na parket v dresu Breogana. Rebolo ni več aktiven igralec, Rubio seveda še kako, že nekaj let igra v ligi NBA.

Ko ga primerjamo z Dončićem, ne smemo spregledati, da je Rubio vseeno igral za manjši klub, ki si je lažje "privoščil", da je tako mladega fanta potiskal naprej, še posebej ker je šlo za tako velik španski talent. Dončić je tujec v Realu, tega ne gre pozabiti.

DO 21. LETA LE ZA SLOVENIJO
Ups, pa smo tam! Po nekaj letih igranja v Španiji bo Dončić avtomatično obravnavan kot domači igralec in le malokdo v Španiji bi imel kaj proti, če bi Španec tudi zares postal. S potnim listom in oblečenim dresom z državnim grbom. Če so se tudi v Španiji že prej lotevali te teme, resda bolj sramežljivo in predvsem tisti, ki zares podrobno spremljajo Real, je zdaj postala toliko bolj aktualna.

vszi

Posledično pa seveda znova tudi v Sloveniji. Tako je praktično vsakič, ko se z Dončićem dogaja nekaj velikega, pomembnega, takrat vedno znova na plan pridejo strahovi, ali bo košarkarski dragulj igral za slovensko izbrano vrsto. Lani decembra je oblekel dres kadetske reprezentance in se na prijateljskem turnirju na Madžarskem dobesedno poigraval z vrstniki.

"Zelo sem srečen. Rad bi se zahvalil klubu in vsem svojim soigralcem, da so mi omogočili, da tako zelo uživam. V tem trenutku sem izjemno ponosen."
Luka Dončić


Precej bolj zanimivo pa bo, katerega si bo nadel to poletje, saj vsaj do 21. leta Dončić ne sme igrati za nobeno drugo reprezentanco razen slovenske. Ko je odhajal v Real, so tako on kot njegova starša podpisali dokument, brez katerega nobena košarkarska zveza po pravilih Fibe ne sme izdati dovoljenja, da gre igralec pred 18. letom v klub druge države, v njem pa je zapisano, da mora igralec do 21. leta igrati za matično državo.

Šele po tem lahko zamenja izbrano vrsto, a pod pogojem, da prej ni oblekel dresa matične reprezentance v starostni kategoriji do 18 let ali katerekoli od starejših. In zato nas že zdaj tako zelo zanima, v katero selekcijo bodo čez mesec, dva, vpoklicali Luko. Tisti do 16 let bi vsekakor pomagal do napredovanja v prvo divizijo, naši mladci namreč nastopajo v drugem evropskem kakovostnem razredu.

vszi

A Dončić je vsekakor sposoben igrati ne le v tisti do 18 let, ampak tudi v reprezentanci mlajših članov. Če ne verjamete, vprašajte odgovorne v Realu in pravzaprav moral bi biti v eni od teh dveh selekcij.

Naslednja stopnja je že B-reprezentanca, v kateri bo letos na klopi kot pomočnik sedel tudi Lukov oče Saša. Se tudi vam zdi, da je bila to – ob vsem dolžnem spoštovanju do trenerskega dela Saše Dončića – tudi odlična taktična poteza Košarkarske zveze Slovenije oziroma Raša Nesterovića in Mateja Avanza? Kri ni voda, in kjer je oče ...