Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
05.08.2024 07:18:09
Deli članek:

Bravo, mladeniči! Še en sijajen uspeh za slovensko košarko, takole so za konec padli Izraelci (video)

Fiba

Potem, ko so košarkarji do dvajset let na Poljskem osvojili srebro, so letošnje uspešne nastope mlajših generacij z bronom nadaljevali še košarkarji do 18 let. V tekmi za tretje mesto so s 84:70 premagali Izrael, naslov so osvojili Nemci, ki so Srbe v finalu premagali s 93:83.

Varovanci Danijela Radosavljevića so se do polfinala prebili s petimi zaporednimi zmagami. V skupini so na kolena spravili Španijo, Litvo in Finsko, v osmini finala so v zadnjih sekundah pripravili izjemen preobrat proti Latviji, v četrtfinalu pa so gladko porazili še Švede.

V prvih minutah tekme so povedli košarkarji izraelske reprezentance, a so jih Slovenci do 4. minute tekme ujeli ter prevzeli vodstvo. S kolektivno igro so prednost do konca četrtine povečali na 8 točk razlike.

V drugi četrtini so nasprotniki močneje zaigrali v obrambi, v dveh minutah razliko zmanjšali za pet točk in se Slovencem približali na le tri točke zaostanka. Tudi po minuti odmora so vztrajno lovili slovensko reprezentanco in minuto pred koncem prvega polčasa izenačili rezultat. Slovenci so z zadetim metom za dve točki ponovno prevzeli vodstvo in tako drugo četrtino končali z rezultatom 40:38.

Naši reprezentanti so v drug polčas stopili bolj suvereno ter ponovno utrdili prednost. Tretjo četrtino so dobili z delnim rezultatom 23:13 in se v zadnji del tekme podali z 8 točkami razlike.

Sredi zadnje četrtine so se jim nasprotniki nekoliko približali, a jim Slovenci niso dopustili, da bi prevzeli vodstvo. Dvoboj se je tako zaključil z rezultatom 84:70 v prid slovenski reprezentanci. S tem so svoji domovini priborili že druge letošnje medalje v mlajših starostnih kategorijah.

Na odločilni tekmi evropskega prvenstva je med Slovenci s 24 točkami, 4 skoki in 3 podajami izstopal Vit Hribar. Prav tako se je izkazal Žak Smrekar, ki je dosegel 21 točk, 9 skokov in 7 podaj.

Slovenci so si priborili mesto na svetovnem prvenstvu do 19 let, ki bo naslednje leto potekalo v Švici. V preteklosti so se Slovenci do 19 let svetovnega prvenstva udeležili že dvakrat, v letu 2003 in 2023.

Fiba