Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
19.07.2024 09:16:43
Deli članek:

Infarktna končnica, Slovenci v polfinalu EP! Tik pred koncem zaostajal za tri točke, nato pa ... (video)

Slovenska košarkarska reprezentanca do 20 let se je na evropskem prvenstvu na Poljskem prebila vse do polfinala. V četrtfinalu so Slovenci po preobratu premagali gostitelje Poljake s 73:72. V boju za finale se bo v soboto pomerila z Belgijo, drugi polfinalni par je Grčija - Francija.

Odločitev o zmagovalcu je padla v dramatični končnici. Dvajset sekund pred koncem so Slovenci zaostajali za tri točke, nato pa je Urban Klavžar z zadetima prostima metoma razliko zmanjšal na -1. Po minuti odmora so Poljaki s slabo podajo izgubili žogo, Matija Samar pa je zadel odločilni met za dve točki. Poljska je šla hitro v napad, zgrešila za tri točke, a dobila skok. Na srečo slovenskih košarkarjev ni zadela niti iz druge akcije, nato pa manj kot sekundo pred koncem naredila prekršek nad Osojnikom. Ta je oba meta zgrešil, Poljaki pa so vrgli iz svoje polovice in zgrešili.

Tekma je bila polna preobratov. Kljub odsotnosti enega ključnih igralcev Sergeja Macure, ta se je poškodoval v osmini finala s Severno Makedonijo, je Slovenija prvo četrtino dobila kar s 27:15. Poljaki pa so se počasi približevali in v tretjem delu povedli, v uvodu v četrti del pa vodili s 55:50. Sledilo je obdobje menjavanja vodstva, končnica pa je pripadla slovenski izbrani vrsti.

S 17 točkami je izstopal Urban Klavžar, z 10 točkami in 9 skoki mu je sledil Gašper Kočevar. Za polfinale pa Slovenija upa, da bo nared tudi Macura.

Slovenija na prvenstvu še ni doživela poraza. V predtekmovanju je premagala Litvo, Islandijo in Črno goro, v osmini finala Severno Makedonijo in v četrtfinalu še Poljsko.