Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
28.06.2023 12:37:31
Deli članek:

Luko Dončića so dvignili vse do neba in napovedali, da bodo pobrisali prah z zgodovinskih knjig

Eden športnih vrhuncev letošnjega leta je brez dvoma košarkarsko svetovno prvenstvo, ki ga bodo med 25. avgustom in 10. septembrom gostili Filipini, Japonska in Indonezija.

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je objvila prvo jakostno lestvico oziroma 'power ranking' vseh sodelujočih reprezentanc - vrstni red, kakršen je po mnenju Fibinih strokovnjakov na današnji dan. Do prvenstva bodo lestvico glede na dogajanja v reprezentancah še nekajkrat spremenili.

Prva favoritinja je po mnenju Fibe pričakovano ekipa ZDA, čeprav se bo tokrat predstavila brez največjih zvezdnikov in tako šibkejša kot ponavadi. Pa že na prejšnjem svetovnem prvenstvu (leta 2019 na Kitajskem) jim je spodrsnilo, saj so v četrtfinalu položili orožje pred Francozi, potem izgubili še s Srbijo in končali na sedmem mestu.

Branilka naslova Španija je na Fibini lestvici druga favoritinja prvenstva. Bronasta izpred štirih let, Francija, je trenutno na tretjem mestu. Sledi Avstralija, ki je na Kitajskem osvojila 4. mesto, kot peto pa so Fibini strokovnjaki postavili Slovenijo.

V hrbet Luki Dončiću in soigralcem po vrsti gledajo Kanada, Nemčija, Srbija, Grčija in Brazilija, ki zaključuje prvo deseterico.

Da imajo Slovenci lahko skupino, je jasno tudi po prvem 'power rankingu'. Venezuela je na 18. mestu, Gruzija na 23. mestu, Zelenortski otoki pa celo na zadnjem, 32. mestu.

Profimedia


Fiba je ob oceni moči slovenske izbrane vrste zapisala: 'Šokatni poraz s Poljsko v četrtfinalu lanskega evropskega prvenstva pustimo ob strani. Od vseh zvezdnikov iz lige NBA se je namreč prav Luka Dončić sposoben najhitreje in z najmanj težavami prilagoditi mednarodni košarki. Lahko ste prepričani, da bomo avgusta in septembra brskali po zgodovinskih knjigah in iskali strelske rekorde in trojne dvojčke. Dejstvo, da je Japonska za prvi del izbrala prav Slovenijo, dokazuje, kakšno spoštovanje ti fantje uživajo na globalni ravni.'