Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
25.06.2023 22:45:46
Deli članek:

Uf, kakšna predstava slovenskih upov proti Američanom! Poglejte, kako so jih ‘držali za vrat’! (video)

FIBA

Kljub porazu si slovenski košarkarji zaslužijo vse pohvale.

Slovenska reprezentanca je svetovno prvenstvo do 19 let začela s pričakovano zmago nad Libanonom in včeraj prav tako doživela pričakovan poraz proti Američanom. Je pa bil nepričakovan potek tekme, saj so Slovenci vodili skoraj vso tekmo.

Po zmagi nad Libanonci, h kateri je Jan Vide prispeval 20 točk, so se Slovenci pomerili z Američani in skoraj pripravili veliko presenečenje. Po začetnem »otipavanju« so Slovenci odlično nadaljevali ter zlasti na krilih Videta in Sergeja Macure prevzeli pobudo. Po trojki Alena Zulića je bilo v 14. minuti 29:20 za Radosavljevićeve varovance, Macurovo zabijanje pa je ob koncu 18. minute pomenilo okroglih deset točk naskoka Slovencev. Na veliki odmor so odnesli sedem točk prednosti, Macura je bil že pri 12 točkah, Vide je dal eno manj, sedem pa jih je prispeval Arne Osojnik. Macura je zadel vseh pet metov iz igre, Osojnik vse svoje tri.

Nadaljevanje je bilo enako dobro. Trojka Jana Zemljiča je pomenila vodstvo z 49:38 v 24. minuti in Slovenci so tudi po treh četrtinah še vodili za devet. Na začetku zadnje so še enkrat povedli za 11, nato pa je sledil silovit juriš Američanov. Ti so še bolj pritisnili v obrambi ter na začetku 35. minute izenačili na 65, malo pozneje pa tudi po dolgem času spet povedli. Sledil je izenačen zaključek, v katerem so ZDA uspele streti Slovence, ki pa si za predstavo zaslužijo samo pohvale.

Naslednja tekma, zadnja v prvem delu, Slovence čaka pojutrišnjem ob 15. uri proti Madagaskarju. Vse reprezentance napredujejo v osmino finala, tam se bo skupina B, v kateri je Slovenija, križala s skupino A. V njej so Španija, Francija, Kanada in Kitajska. Če bo Slovenija osvojila drugo mesto, kar vsi pričakujemo, se bo pomerila s tretjeuvrščenim moštvom.

Po dveh krogih v skupini A vodi Španija z dvema zmagama, Francija in Kanada imata po eno, Kitajska je še brez nje in tako bo najbrž tudi ostalo, saj v zadnjem krogu igra proti Španiji, Francija in Kanada pa med seboj.