stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Ekipa SN
Ekipa SN
0 11.05.2023 08:35:35

Zala Friškovec pred začetkom EuroBasketa: Želimo si doseči večji uspeh kot na prejšnjih prvenstvih

alesfevzer.com
Pred leti je bila velik talent slovenske ženske košarke. Zdaj je Zala Friškovec nosilka igre reprezentance. Pri komaj 23 letih je ena tistih, brez katerih si slovenske izbrane vrste ne moremo predstavljati. Branilka bo skupaj s Tejo Oblak tvorila odličen par v zunanji liniji Slovenije.

Del izbrane vrste je že vse od novembra 2017 in kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2019. Počasi je prevzemala vse pomembnejšo vlogo, letos bo igra že v precejšnji meri slonela na 179 centimetrov visoki Ljubljančanki. Zanjo bo to tretji nastop na evropskem prvenstvu.

"Vsako prvenstvo je zgodba zase. Je pa zdaj še veliko večji užitek, ker vemo, da bomo igrale doma. Odkar smo slišale, da bo prvenstvo v Sloveniji, vse nestrpno čakamo na to. Za zdaj je vzdušje dobro, smo v pričakovanju, da se zberemo v popolni postavi, saj čakamo še Tejo Oblak in Evo Lisec. Za zdaj smo vse pod vtisom tega, da smo se zbrale, vse je še novo in komaj čakamo, da se zberemo v celoti in zares začnemo misijo EuroBasket," je dejala Friškovčeva, ki je zadnjo sezono nosila dres poljskih Polkowic, pred tem pa je bila dve leti v madžarskem Szekszardu. Z minulo sezono je in ni zadovoljna. "Vedno bi bilo lahko bolje. Nočem iskati izgovorov, a imele smo veliko težav zaradi poškodb. Na koncu nismo dosegle svojega cilja, izgubile smo v finalu poljskega prvenstva. Toda sezona je bila vseeno uspešna." Zanjo vsekakor, v evroligi je na 14 tekmah v povprečju dosegala po 10,9 točke in imela 4,6 skoka ter 2,5 asistence na srečanje. Ni slabo, mar ne?

Pritisk si ustvarjamo same


Komaj čaka 15. junij, ko bo šlo zares in bo Slovenija igrala prvo tekmo proti Veliki Britaniji ter doživela igranje pred domačo publiko. "Možnost na tako velikem tekmovanju pokazati se pred domačimi navijači imaš mogoče enkrat v življenju. Domača publika je največja prednost prvenstva v Sloveniji, lepo je videti, ko so na tribunah družina, prijatelji ..."

Prav to bo tudi zelo velik dodaten motiv med pripravami. "Kot sem rekla, je to, da imaš možnost zaigrati na domačem parketu, nekaj, kar se ti zgodi enkrat v življenju. O dodatni motivaciji sploh ne rabim govoriti. Vse punce smo zelo osredotočene, vemo, kaj je cilj, želimo si doseči večji uspeh kot na prejšnjih prvenstvih. Ves fokus je obrnjen proti temu," je dejala Friškovčeva in takole razmišljala o tem, ali bo igranje v domači Areni pomenilo dodaten pritisk ali le pozitivno stvar: "Mislim, da je pritiska toliko, kot si ga ustvariš sam. Mislim, da ga nimamo preveč oziroma toliko, kot si ga bomo naredile same. A mislim, da bi moralo biti domače prvenstvo samo še večja motivacija in užitek."

Razmišljanje o tekmicah je za zdaj postavljeno na stranski tir, za to bo še čas. Ve pa, da bo vsaka zmaga velik uspeh in se bo zanjo treba krvavo potruditi. "Gotovo nobena tekma ne bo lahka, tu bo zbranih 16 najboljših ekip. V skupini najbolje poznamo Francijo, s katero smo se v preteklosti že srečevale. Nobena tekma ne bo lahka, na vsako bomo najbolje pripravljene. Zdaj še ne razmišljamo o tekmicah, počasi pa jih bomo začele analizirati in se kar se da najbolje pripraviti," je povedala Friškovčeva, ki bo še večjo minutažo in vlogo letos imela tudi zato, ker v reprezentanci ni več Nike Barič. "O tem se je veliko govorilo po medijih, tako Nika kot zveza sta dali svoji izjavi. Gotovo je to v določeni meri vplivalo na preostale igralke. A o vsem tem smo se pomenile znotraj ekipe in mislim, da je prav, da to tam tudi ostane, in se ne izpostavljamo medijsko individualno glede tega. Najboljše je, da se osredotočamo na tisto, kar je najbolj pomembno, in ne razpravljamo o nečem, kar niti ni bila naša odločitev," je zaprla to poglavje.

Članki iz rubrike