kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ue
ue
0 01.10.2022 10:51:16

Kaj pa drugega! Ostajajo nepremagljive in vladarke sveta!

Profimedia
Košarkarice Združenih držav Amerike so svetovne prvakinje. Ameriške igralke so v finalu svetovnega prvenstva v košarki za ženske v Sydneyju v Avstraliji za kar 22 točk premagale ekipo Kitajske (83:61) ter osvojile četrti zaporedni naslov svetovnih prvakinj in skupno enajstega.

Najboljša v vrsti svetovnih prvakinj je bila A'ja Wilson, ki je dosegla 19 točk, Kelsey Plum je dodala 17 točk, Jewell Loyd pa 11.

Kitajke je premagala ekipa, ki je svoj tekmovalni niz brez poraza podaljšala na 30 zaporednih tekem. Pri Kitajkah je bila najučinkovitejša Li Yueru z 19 točkami in 12 skoki.

Bron so osvojile domačinke, Avstralke. Predstavnice gostiteljev turnirja so v tekmi za tretje mesto ugnale Kanadčanke za 30 točk (95:65), Lauren Jackson je za Avstralijo prispevala 30 točk. Kia Nurse je bila najboljša pri Kanadčankah z 19 točkami.

Američanke so v polfinalu premagale Kanado s kar 83:43 za največjo razliko 40 točk v polfinalih prvenstev. Kitajke so v polfinalu z 61:59 ugnale Avstralijo.



V finalu so košarkarice ZDA že ob polčasu vodile s 43:33 in so bile neustavljive pred 15.895 navijači v sydneyjski areni SuperDome. Šlo je za najbolj številčno občinstvo doslej na ženski košarkarski tekmi v Avstraliji.

Kitajkam ni pomagala niti navzočnost košarkarske legende na tribunah. Finale si je namreč ogledal tudi Yao Ming. So pa Kitajke osvojile tretjo kolajno, drugo srebrno po letu 1994. Leta 1983 so bile bronaste.

Najbolj izstopajoča posameznica prvenstva je bila najboljša ameriška strelka Wilsonova, ki je prejela tudi naziv najkoristnejše igralke (MVP) prvenstva v Avstraliji. V najboljšo peterko turnirja pa so bile poleg Wilsonove izbrane še njena ameriška soigralka Breanna Stewart, kitajski center Xu Han, avstralska branilka Steph Talbot in kanadska igralka Bridget Carleton.

Američanke so si z naslovom svetovnih prvakinj zagotovile tudi neposredno vstopnico za ženski olimpijski košarkarski turnir v Parizu 2024.

Članki iz rubrike