kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
22 22.09.2022 16:40:49

Madež na španskem zlatu? Legendarni Argentinec silovito napadel, francoski center pa se je spravil na Tobeyja

Profimedia
Španski košarkarji slavijo še četrto zlato kolajno na EuroBasketih v zadnjih trinajstih letih ter dejstvo, da so združili evropski in svetovni naslov, legendarni argentinski košarkar pa se je spravil nanje.

Pablo Prigioni je bil eden najboljših organizatorjev igre svojega časa, od srede devetdesetih dalje je v dobrih dvajsetih letih zgradil sijajno kariero  v španski ligi ACB in ligi NBA. Vrhunec je doživel z osvojitvijo srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Pekingu. Danes je selektor Argentine.

Po nekoliko presenetljivem zmagoslavju Španije je Prigioni opozoril na madež na njihovem dosežku. Zmotil ga je Lorenzo Brown. Američan je že takoj po dogovoru s predsednikom španske zveze Jorgejem Garbajoso dobil nasprotnike. Dvaintridesetletni ameriški branilec namreč nikoli ni bil član španskega kluba, zdaj pa je oblekel dres španske izbrane vrste.

prigioni 1
Profimedia


Legendarni Argentinec je šel še korak dlje: "Raje izgubim z domačimi igralci, z Argentinci, kot zmagam s pomočjo nekoga, ki ni iz Argentine." Potem je še dodal, da dokler bo on glavni v argentinski reprezentanci, v njej ne bo ne naturaliziranega igralca ne tujega strokovnjaka v njegovem štabu. "Reprezentanca je najbolj čista stvar. Saj imamo klube, ki kupujejo igralce iz vsepovsod."

Prigioni je o Brownu povedal, da gotovo ne čuti dresa tako močno kot Rudy Fernandez ali Sergio Llull.

Na preteklem evropskem prvenstvu je imela približno polovica izbranih vrst v igralskem kadru ameriško pomoč. Tudi Slovenija, ob Španiji še Grčija, Turčija, Hrvaška ... Nekdanji francoski reprezentančni center Frederic Weis je izrazil obžalovanje, da to postaja stalna praksa, potem se je spravil prav na Slovenijo: "Ko gledam Mika Tobeyja, ki je oblekel slovenski dres, a ni vedel niti tega, kje na zemljevidu leži njegova nova država, vse skupaj postane zelo vprašljivo." Mimogrede, za Francoze naj bi v prihodnje zaigral tudi zvezdnik iz lige NBA, Kamerunec Joel Embiid, ki je nedavno dobil francosko državljanstvo.

tobey
Profimedia

Članki iz rubrike