volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

ku
ku
0 28.07.2022 16:40:27

Španci ogorčeni nad izborom Američana, čeprav se je zanje celo odpovedal svojemu državljanstvu

Profimedia
Španski selektor Sergio Scariolo je predstavil seznam 22 košarkarjev, ki bodo začeli s pripravami na evropsko prvenstvo, še pred tem bo izbrana dvanajsterica odigrala dve tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo – z Islandijo doma in na Nizozemskem.

Med kandidati je tudi naturalizirani ameriški košarkar Lorenzo Brown, kar je v deželi aktualnih svetovnih prvakov sprožilo val ogorčenja. Zakaj? Ker je španska visoka politika na prošnjo vodstva košarkarske zveze po hitrem postpoku podelila državljanstvo 31-letnemu branilcu, na drugi strani pa s tem zaprla vrata Sergu Ibaki, ki je pred tem izpostavil pripravljenost še naprej nositi španski dres. In še posebej zaradi dejstva, da Brown nima kaj veliko skupnega s Španijo. Je pa fant svojo pripravljenost zaigrati v španskem dresu, predvsem pa imeti v žepu španski potni list, ki mu bo seveda v veliko pomoč tudi v klubski košarki, izkazal s tem, da se je odrekel ameriškemu potnemu listu. A ogorčenje španske javnosti ni zaradi tega nič manjše.


Na drugi strani predsednik zveze in nekdanji odlični košarkar Jorge Garbajosa izpostavlja, da je bila takšna odločitev nujna, saj Scariolo zaradi poškodbe Rickyja Rubia in reprezentančne upokojitve Sergia Rodrigueza krvavo potrebuje pomoč na mestu organizatorja igre. »Lorenzo je za seboj pustil veliko stvari in to spoštujem. Odrekel se je ameriškemu državljanstvu. Če imaš pred seboj igralca, ki kaže tako velik interes, ga ne moreš izpustiti iz rok. To bi bila napaka,« je dejal Garbajosa. Selektor je potrdil te besede, češ da si ni mislil, da bo kdaj srečal Američana, ki se je pripravljen odreči svojemu državljanstvu, da bi igral za neko drugo reprezentanco: »Iskreno vam po vem, to je bilo veliko presenečenje za mene.« Scariolo Browna dobro pozna, saj ga je z njim dve leti delal v Torontu.

Ameriški košarkar, ki bo na letošnjem EuroBasketu le eden v poplavi naturaliziranih igralcev, je nazadnje nosil dres Unicsa iz Kazana, v prihodnje bo igral za telavivski Maccabi. Zanimivo, v sezoni 2019/20 je bil član Crvene zvezde, sicer pa ima 52. izbranec na naboru za ligo NBA iz leta 2013 za seboj bogato kariero – v Severni Ameriki, Evropi in na Kitajskem.

Na nasprotni strani odločitve španske zveze so tudi nekateri igralci. Izpostavil se je kapetan Rudy Fernandez: "Svoje mnenje sem povedal predsedniku. To sem moral storiti. Ne zdi se mi v redu. Prebral sem, da je igralec dobil špansko državljanstvo, ne da bi imel kakršnekoli vezi s Španijo. Imel sem privilegij igrati z Nikolo (Mirotićem, op. p.) in Sergom (Ibako, op. p.), ki sta bila naturalizirana, potem ko sta od mladih nog igrala v Španiji. A to je drugače."


Zanimivo bo videti, ali bo poteza Špancev naposled učinkovita. Če bo Brown igral dobro, se bo prah polegel. Na seznamu Scariola so poleg njega še naslednji košarkarji: Alberto Abalde (Real Madrid), Hector Alderete (Estudiantes), Jonathan Barreiro (Unicaja), Dario Brizuela (Unicaja), Quino Colom (Girona), Alberto Diaz (Unicaja), Jaime Fernandez (Tenerife), Rudy Fernandez (Real Madrid), Usman Garuba (Houston Rockets), Fran Guerra (Tenerife), Juan Hernangomez (Toronto Raptors), Willy Hernangomez (New Orleans Pelicans), Sergio Llull (Real Madrid), Xabi Lopez-Arostegui (Valencia), Juan Nunez (Real Madrid), Joel Parra (Joventut), Jaime Pradilla (Valencia), Sebas Saiz (Alvark Tokyo), Miquel Salvo (Gran Canaria), Yankuba Sima (Manresa) in Santi Yusta (Zaragoza).

Španija bo na evropskem prvenstvu igrala v skupini A v Tbilisiju, njeni tekmeci pa bodo domača Gruzija, Bolgarija, Belgija, Črna gora in Turčija. Prav v tej družbi se skriva potencialni tekmec Slovenije v osmini finala.

Članki iz rubrike