Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
3 31.12.2019 17:10:14

Ne 'Tonček', ne Omić, temveč nekdanji član Olimpije!? Selektor RAZKRIL VSE KARTE!

www.alesfevzer.com
Pred dnevi je udarila novica, da je v postopku za pridobitev slovenskega potnega lista Jordan Morgan. Bo kot naturalizirani košarkar dobil prednost v slovenski reprezentanci pred Anthonyjem Randolphom in Alenom Omićem? Kolegi s tiskane izdaje so preverili iz prve roke.

Vemo, da je Američan Anthony Randolph, član madridskega Reala izjavil, da v prihodnje ne bo več oblekel dresa s slovenskim grbom na prsih. Čeprav v vodstvu zveze čezenj še niso naredili križa, obenem pa za mesto naturaliziranega igralca še vedno kandidira Alen Omić, je pred dnevi kot strela z jasnega udarila novica, da je v postopku naturalizacije 28-letni Američan Jordan Morgan, ki je v sezoni 2017/18 igral za takratno Petrol Olimpijo. Košarkar, ki z 203 centimetri ne sodi v kategorijo klasičnih petic, ampak bolj ustreza krilnemu centru, od letošnjega poletja nosi dres turške Pinar Karsiyake. Po poročanju nekaterih spletnih strani se je zanj začel postopek pridobivanja slovenskega državljanstva. Zanimivo, pred dvema letoma je na vprašanje, ali bi ga zanimal slovenski potni list, odgovoril: »Sprejel bi ga. Slovenija je zelo lepa država, s tem pa bi dobil državljanstvo EU, kar bi mi v veliki meri olajšalo življenje, pa ne samo košarkarskega; v prihodnosti namreč želim imeti hišo v Evropi, kamor bi se lahko redno vračal. Za zdaj se še nisem odločil, kje bi jo imel, mogoče na slovenski obali.«

Trifunović: Ne želimo ostati brez centra

Selektor Trifunović je potrdil novico, češ da se je res začel proces, ki pa bo lahko trajal različno dolgo: »Ne vemo, kako dolgo bo trajalo – ali bosta to dva meseca, pol leta ali celo eno leto.« Potem je pojasnil, da sta obe strani pred vložitvijo vloge ugotovili, da obstaja obojestransko zanimanje za tovrstno sodelovanje. »V preteklosti so nam Fibina okna povzročala kar precej preglavic. Na nekaj tekmah je reprezentanca zaigrala celo brez centra. Ne želimo, da bi se to še kdaj ponovilo. To pa seveda ne pomeni, da je kdorkoli od preostalih kandidatov za mesto naturaliziranega košarkarja izključen; tu mislim na Anthonyja Randolpha in Alena Omića. V prvi vrsti ne želimo ničesar prepuščati naključju, saj ne želimo spet ostati brez centra,« je razlagal selektor in kot dva glavna razloga, zakaj so se odločili za Morgana, izpostavil: »Prvič, v Sloveniji je že imel stalno prebivališče, zato bi moral biti postopek krajši. In drugič, ne igra v evroligi oziroma v evropskem pokalu, ampak v Fibinem tekmovanju, s čimer bi bil na voljo v kvalifikacijskih oknih.«

Možen je tudi scenarij, da bi Morgan zaigral v kvalifikacijah za EP, ki se za Slovenijo s tekmo na Madžarskem začnejo februarja (v skupini F sta še Avstrija in Ukrajina), v boj za olimpijsko vozovnico pa bi junija krenili bodisi z Randolphom bodisi z Omićem. Skratka, vse je mogoče. »Če bi se Randolph denimo odločil, da ga zanimajo olimpijske igre, bi imel gotovo prednost, saj ga poznamo, z njim točno vemo, kaj dobimo. Jasno je, kaj nam je prinesel na evropskem prvenstvu,« je razlagal Trifunović in še enkrat poudaril, da na zvezi ne želijo ostati brez centra. Ob tem ni nepomembno, da Alen Omić okleva, saj si (še) ni na jasnem, ali je spet pripravljen zaigrati za reprezentanco.

Na zvezi so prepričani, da v primeru, če bi šli spet po Randolphovi poti (da bi torej skušali urediti državljanstvo za nekoga, ki nikoli ni bival v Sloveniji), bržkone ne bi bili uspešni. »Zavedamo se, da na takšen način ne moremo kar naprej dobivati novih in novih igralcev. Pri Morganu pa so stvari nekoliko drugačne. Igral je v Sloveniji in bival je v Sloveniji. To je olajševalna okoliščina,« je pojasnil Trifunović.

Kakšna je Morganova plat zgodbe? Kaj pričakuje od posla s slovensko zvezo? Po selektorjevih besedah je bil v pogovorih nadvse korekten. Izrazil je zadovoljstvo in izpostavil, da ima Slovenijo rad. »Z ženo celo razmišljata, da bi živela pri nas. Tako zelo jima je bilo všeč tu, ko je nosil dres Olimpije. Kadarkoli ga bomo potrebovali, je pripravljen zaigrati za reprezentanco. Razložil sem mu, kakšen je položaj z Randolphom, ki ima v vsakem trenutku prednost pred njim, če se bo tako odločil sam. Povedal sem mu tudi, da je tu še Alen Omić. On vse to razume in je na voljo, če ga bomo potrebovali,« je povedal Trifunović in dodal, da bi sam še najraje videl, da bi imel dovolj svojih visokih košarkarjev in sploh ne bi potrebovali naturaliziranih igralcev.

Članki iz rubrike