Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

sta
sta
0 11.11.2019 18:20:43

Slovenske košarkarice začenjajo misijo EuroBasket 2021

alesfevzer.com
Čeprav bodo slovenske košarkarice na prvih dveh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Grčiji in Bolgariji nastopile močno oslabljene, njihove delnice še vedno kotirajo zelo visoko. Košarkarski strokovnjaki Slovenijo uvrščajo na drugo mesto med 33 reprezentancami, ki se bodo potegovale za 14 mest za EuroBasketu 2021.

Razmerje moči oziroma tako imenovan "power rankings", ki ga je objavila Fiba na svoji spletni strani, sicer še ne upošteva, da si je Eva Lisec pred nekaj dnevi poškodovala ahilovo tetivo, in bo zato izpustila tekmi v Celju in Sofiji. Enako kot Shante Evans, ki pa je zaradi poškodbe stopala s košarkarskih igrišč odsotna že dlje časa.

"Slovenija na drugem mestu je tvegana napoved, vendar vam zagotavljamo, da ta ekipa ima kemijo, kontinuiteto in eno najboljših branilskih vrst. Hkrati pa ima še ugoden žreb. Njene zvezdnice so Nika Barič, Teja Oblak in Eva Lisec ter mlada Zala Friškovec. V skupini z Islandijo, Grčijo in Bolgarijo ji napovedujemo izkupiček 5-1, ki se lahko malce spremeni le v primeru resnejše krize s poškodbami," je zapisala Fiba.

Slovenija je letos šele drugič v zgodovini nastopila na evropskem prvenstvu, zato njena uvrstitev na lestvici Fiba ni najbolj realna, saj ta za določitev zaobjema daljše tekmovalno obdobje. Vseeno so varovanke selektorja Damirja Grgića, ki so v Srbiji zasedle deseto mesto, s 63. mesta napredovale na 32. Grkinje so 13., Bolgarke 56., Islandija pa zaseda 68. mesto.

"Power rankings" je za kvalifikacije na prvo mesto postavil Rusijo, tretja je Italija, četrta Srbija in peta Belgija. Na razpredelnici ni dveh glavnih evropskih velesil, evropskih prvakinj Špank ter Francozinj, ki so oproščene kvalifikacij, saj bosta gostiteljici evropskega prvenstva.


V kvalifikacijah bo nastopilo 33 reprezentanc. Na EP se bodo uvrstile zmagovalke vseh devetih skupin in pet drugouvrščenih reprezentanc. V šestih skupinah so štiri ekipe, tri skupine pa imajo po tri reprezentance. Rezultati s četrtouvrščeno reprezentanco v teh skupinah se pri določanju najboljših petih drugouvrščenih reprezentanc ne bodo upoštevali.

"Odsotnost dveh tako kvalitetnih igralk, kot sta Eva Lisec in Shante Evans, je za nas vsekakor velik 'hendikep'. Seveda ju bomo pogrešali, a na žalost so poškodbe sestavni del našega posla in s tem se moramo sprijazniti. Obema želim, da uspešno okrevata in se čim hitreje vrneta na parket, mi pa moramo v tem trenutku vso pozornost nameniti dekletom, ki so tu. Maksimalno verjamem v ekipo, ki je zbrana na pripravah. Dekleta so že večkrat dokazala, da tudi v oslabljeni zasedbi znajo igrati odlično. Imajo pravi karakter in prepričan sem, da z našim pravim pristopom in energijo, ki nas je krasila do zdaj, ter veliko željo po dokazovanju na prvih dveh tekmah lahko pridemo do dobrega rezultata," meni selektor Grgić.

"Vsakič, ko se zbere reprezentanca, sem zelo vesela. Naš cilj je jasen, želimo si nove uvrstitve na evropsko prvenstvo. Ekipa ne bo popolna, saj nam manjkata Eva in Shante, ki sta nosili glavno breme pod samim obročem. Tako bomo morali našo igro nekoliko prilagoditi trenutni zasedbi. Verjamem v ekipo. Imamo veliko željo in želim si, da kvalifikacije začnemo z dvema zmagama," je dodala Teja Oblak.

Barve Slovenije bodo zastopale Nika Barič, Tina Cvijanovič, Merisa Dautović, Zala Friškovec, Teja Goršič, Tina Jakovina, Aleksandra Krošelj, Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Eva Rupnik, Maruša Seničar in Tina Trebec.

Vstopnice za tekmo z Grčijo v celjski dvorani gimnazije Celje - Center, ki se bo v četrtek začela ob 20.10, stanejo pet evrov. Ob nakupu treh vstopnic je četrta vstopnica brezplačna.

Članki iz rubrike