TAKA5928 Odkrito.si

S Tanjo Žagar ni samo plesal! Kaj je povezalo ...

horoskop_zodiak-astrologija Svet24.si

Horopskop za torek, 25. junija

pajek Petisvet.si

Če se določene živali bojite, to pomeni ...

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

Opel Corsa 24. 6. 2019 Svet24.si

VIDEO: Slovencem avto »vzelo« hrvaško morje

tanja ribič 2 Njena.si

Tanja Ribič odkriva 'bosanske piramide'

škufca andrej Njena.si

Andrej Škufca ganil s sinovo fotografijo

ku
ku
3 12.04.2018 15:31:58

90.000 evrov? Vrnili bomo denar, PA NAJ DRŽAVA NAREDI KAR HOČE!

Fiba
Še vedno se po dobro stari navadi v Sloveniji kregamo, kako izplačati denar športnikom, ki so si ga zaslužili z izjemnimi dosežki.Košarkarska zveza Slovenije namerava zlatim košarkarjem izplačati 120.000 evrov oziroma 10.000 na igralca, ker pa pri tem obstajajo številno pravno-davčne ovire, igralci resno razmišljajo, da bi denar raje vrnili vladi in naj ga ta razporedi v dobrodelne namene.
Zgodba evropskih košarkarskih prvakov in denarne nagrade za uspeh je prišla tako daleč, da Goran Dragić, Luka Dončić in druščina izgubljajo potrpljenje. Več kot pol leta po osvojitvi zlate medalje v Istanbulu igralci še vedno niso dobili vsaj simbolnega finančnega zadoščenja, prva težava pa je nastala pri višini nagrade, prejete od države.
Košarkarska zveza je po septembrskem sklepu vlade prejela 67.000 evrov od države, dodatno pa še 7.500 evrov od Bloudkovih priznanj. Skupaj z nagrado Olimpijskega komiteja Slovenije v znesku 15.000 evrov je tako po besedah generalnega sekretarja Raša Nesteroviča od države in OKS prejela okoli 90.000 evrov.
Prejeti denar je v dogovoru z igralci deponiran na računu zveze, saj se tako košarkarji kot vodstvo zveze strinjajo, da višina nagrade ne ustreza doseženemu uspehu.


Kot dokaz, da ima Slovenija slabo izdelan sistem za nagrajevanje vrhunskih športnih dosežkov, bo Košarkarska zveza Slovenije po besedah Mateja Erjavca zbrala še nekaj dodatnega denarja, tako da bi vsakemu igralcu lahko izplačala 10.000 evrov.
Ob tem pa je vprašanje postalo tudi neugoden davčni sistem države, ki vsaj delu igralcev praktično ne omogoča izplačila. Sprejetje te nagrade za tiste igralce, ki niso davčni zavezanci v Sloveniji, za seboj potegne cel kup ovir oziroma dodatnih finančnih nevšečnosti, pravijo na zvezi. Igralec, ki sodi v višji dohodninski razred, že v startu ob polovico zneska.
Slovenski košarkarji - v imenu vseh jih v tej tematiki zastopa Saša Zagorac - so zato odločeni, da denar vrnejo državi in naj ta potem z njim naredi, kar hoče.
"Zadeva je prišla tako daleč, da igralci izgubljajo potrpljenje. KZS se v navezi z njimi odloča, kaj narediti in razmišlja tudi o možnosti, da vladi vrne denar s predlogom, da ga ta da v dobrodelne namene ali pa da sama doda nekaj denarja in igralcem izplača vsaj približno dostojne nagrade," je povedal predsednik KZS Matej Erjavec.
"Na zvezi smo sklenili, da sami primaknemo še toliko, da bo vsak igralec dobil 10.000 evrov," pravi Nesterović in dodaja, da bo zveza v prihodnje primerno nagradila tudi strokovni štab in ostale člane reprezentance.
"Košarkarje boli predvsem to, da ko so uspehi, so vsi politiki zraven, ko pa mine nekaj dni, se vsi skrijejo za svoje obveznosti in jih nihče več noče poslušati. Dejstvo je, da bo morala država nekaj spremeniti. Uspehi kolektivnih športov niso več slučaj," je dodal Nesterović.

Članki iz rubrike